hirdetés

A HPV elleni oltás biztonságos

A hepatitis B -, az influenza-, a tetanusz-, a kanyaró- és a rózsahimlő elleni oltás után a HPV elleni kvadrivalens vakcináról is kimutatták, hogy nem növeli a sclerosis multiplex és egyéb demieliniziációs betegségek kockázatát.

hirdetés

A világon évente kb. fél millió új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, a betegek fele bele is hal e kórba. Hazánkban az évente felfedezett megbetegedések száma közel 1100, a halálos eseteké mintegy 500. A kb. 100 genotípusból álló humán papillomavírus-család (HPV) valamelyik speciális tagjának (DNS-ének) jelenlétét a méhnyakrákok igen jelentős hányadában ki lehet mutatni: a kondilomák nagy részében a 6-os és a 11-es típus, méhnyakrákban leginkább a 16-os és a 18-as típus van jelen. Ezen négy típus ellen fejlesztették ki a quadrivalens vakcinát. A vírusok ellen kifejlesztett vakcinák élő vírust (virális DNS-t) nem tartalmaznak, hanem csak „üres” kapszid-burkokat, melyek azonban alkalmasak a megfelelő ellenanyag (IgG) termelésének kiváltására. A vakcináció leggyakoribb mellékhatása az injekció beadási helyén a bőrfelület pirossága, viszketése, duzzanata, valamint a fejfájás. Ritkábban láz, hányinger, végtagfájdalmak, nagyon ritkán egyéb tünetek, és allergiás reakciók léphetnek fel.

Számos védőoltással (hepatitis B, influenza, tetanusz, kanyaró, rózsahimlő) kapcsolatban már egy évtizede igazolták, hogy nem növelik a sclerosis multiplex, vagy az opticus neuritis kockázatát, a HPV elleni oltásokra vonatkozó ilyen jellegű bizonyítékok azonban (az oltás nem túl régi bevezetése okán) csak a közelmúltban születtek meg.

Egy legújabb kiterjedt vizsgálat szerint a humán papillomavírus elleni vakcinációban részesült dán és a svéd lányok és asszonyok között nem emelkedett a sclerosis multiplex (SM), vagy az egyéb demielinizációs központi idegrendszeri betegségek (pl. opticus neuritis, neuromyelitis optica, transversus myelitis, akut disszeminált encephalomielitis) gyakorisága. Mivel ezek a betegségek szerencsére elég ritkák, a régebbi megfigyeléses vizsgálatokban nem lehetett kizárni az esetleges összefüggést.

A JAMA-ban 2015. január 6.-án megjelent közlemény szenior kutatója, Dr. Anders Hviid szerint (Department of Epidemiology Research, Statens Serum Institute, Koppenghága) a vizsgálat ismét megerősítette, hogy a HPV vakcina biztonságos. A vizsgálat a 2006 óta Európában is engedéllyel rendelkező quadrivalens HPV vakcinával történt oltások utáni helyzetet mérte fel. Dániában evvel a vakcinával kezelik a 12 éves lányokat 2009 óta, a védettség utolérése miatt a 13-15 éves lányokat 2008 óta, és a 20-27 éves nőket 2012 óta. Svédországban a vakcinát 2007 májusában vezették be, és 2012. január óta a 10-12 lányokat, valamit a „catch-up immunizáció” miatt a 13-17 éves lányokat oltják.

A vizsgálat során nem vették figyelembe a bivalens HPV oltóanyaggal immunizáltakat, mivel azt Dániában és Svédországban mindössze az oltottak 1%-ánál használták.

A nagy kohorsz vizsgálat 3 983 824 dán és svéd lány és nő adatait tartalmazta még pedig olyan megoszlásban, hogy mintegy 3,5 millióan kerültek a vizsgálatba rögtön az első évben (2006-ban), a többieket pedig fokozatosan vonták be a vizsgálatba egészen 2013-ig.

A vakcináció időpontjában az átlagos életkor 17,3 év volt (Dániában 18,5 év, Svédországban 15,3 év), míg az értékelés időpontjában az átlagos életkor a 25,5 évet érte el. Összesen 789 082 nőnél történt vakcináció a 2006 és 2013 közötti vizsgálati periódusban (összesen 1 927 581 adaggal). Közülük 670 687-en kaptak legalább két oltást, és 467 812-en négy oltást. A már előzetesen is fennálló sclerosis multiplexes és egyéb demielinizációs eseteket természetesen kihagyták az összegzésből. A követés során 4 322 sclerosis multiplexet és 3 300 egyéb demielinizációs betegséget észleltek, melyekből 73 és 90 fordult elő az oltás utáni „kockázati” periódusban. A kohorsz analízis szerint az SM-ek gyakorisága nem növekedett a népesség átlagához képest (incidencia arány IR: 1,05, 95%CI 0,79-1,38) és az egyéb demielinizációs megbetegedések száma sem lett magasabb (incidencia arány IR: 1,14, 95%CI 0,88-1,47).

Dr. Hviid szerint az interneten és a sajtóban a HPV vakcinációval kapcsolatosan számos negatív jelenséget, súlyos mellékhatást írtak le, melyek kétségeket ébresztettek a serdülő lányok és családjaik körében. Az ismertetett esetek arról szólnak, amikor néhányan szerencsétlen módon éppen a vakcináció után betegednek meg, de betegségeik nem a vakcináció következményei, hanem más okok, vagy a véletlen művei voltak. A negatív feltételezéseket csak kifogástalan minőségű, megkérdőjelezhetetlen epidemiológiai kutatásokkal lehet cáfolni.

A JAMA Neurology-ban szintén most megjelent közleményben Dr. Anette Langer-Gould (Department of Research and Evaluation, Kaiser Permanente, Southern California, Pasadena) és munkatársai szintén megállapították, hogy nincs hosszú idejű összefüggés a hepatitis B és a HPV vakcináció és az SM, valamint az idegrendszeri demielinizációs kórképek között. A kockázat korai emelkedése azzal magyarázható, hogy a vakcinák meggyorsítják a már szubklinikusan, rejtetten fennálló autoimmun elváltozások kifejlődését.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.