hirdetés

A képalkotás nem csökkenti az epehólyagműtét kockázatát

Az intraoperatív kolangiográfia nem csökkentette a közös epevezeték sérülésének kockázatát epehólyag eltávolításkor – ezt mutatta ki 92 000 személy adatainak instrumentális változós elemzése.

hirdetés

Az epehólyag eltávolításakor az intraoperatív képalkotás alkalmazása mellett a sérülések aránya 0,21% volt, kolangiográfia nélkül pedig 0,36%.

A nyers adatok elemzése, valamint a többváltozós logisztikus regresszióanalízis szerint a kolangiográfia statisztikailag szignifikánsan előnyösebb volt.

Ha azonban instrumentális változó elemzést alkalmaztak, amellyel kiszűrhetők a nem mért zavaró tényezők, a két csoport közötti különbség többé már nem volt szignifikáns – számoltak be róla dr. Taylor S. Riall, PhD, a galvestoni Texasi Egyetem munkatársa és kollégái a Journal of the American Medical Association-ban.

„Az intraoperatív kolangiográfia és a közös epevezeték sérülése közötti kapcsolat érzékeny volt a statisztikai analízis módszerére” – vonták le a következtetést a szerzők. „Ha nem vesszük figyelembe azokat a potenciálisan zavaró tényezőket, amelyet az adatbázisok nem tartalmaznak rutinszerűen, ez nagyban befolyásolja az eredmények értelmezését.”

A közleményt kísérő szerkesztőségi cikk szerzői megjegyezték, hogy az instrumentális változó elemzésnél a nagy kihívás az érvényes instrumentumok azonosítása. A dr. Riall és kollégái által végzett elemzésben az intraoperatív kolangiográfia és a közös epevezeték sérülése közötti kapcsolatnak többféle magyarázata is lehet, például az, hogy egyes kórházak a biztonságosság érdekében megkövetelik az intraoperatív képalkotás alkalmazását.

A több mint 70 éve leírt intraoperatív kolangiográfia még mindig ellentmondásos eljárás: nem egyértelmű, hogy segítségével csökkenthetők-e a közös epevezeték sérülései. A nem mért zavaró tényezők kiküszöbölése érdekében választotta dr. Riall és munkacsoportja az instrumentális változó elemzést.

Az elemzett adatokat a texasi Medicare adatbázisából nyerték, a 2000 és a 2009 közötti rekordokat felhasználva. Összesen 92 232 beteget vizsgáltak, akik valamennyien epehólyagműtéten estek át, s közülük 37 533-on (40,4%) végeztek intraoperatív kolangiográfiát. A vizsgálat instrumentális változója egy folytonos változó volt: az, hogy hány százalékban végeztek intraoperatív kolangiográfiát.

A közös epevezeték sérülése azokban, akikben nem végeztek intraoperatív kolangiográfiát, 0,36% (201 beteg) volt, és 0,21% (79 beteg) azokban, akikben végeztek.

A szerzők kapcsolatot találtak az intraoperatív kolangiográfia használatának gyakorisága és a közös epevezeték sérülése között. Azokban a kórházakban, amelyekben rutinszerűen alkalmazták a képalkotást, a közös epevezeték sérülésének gyakorisága 0,12% volt akkor, ha elvégezték az intraoperatív kolangiográfiát, és 0,76% akkor, ha nem végezték el (p<0,001). És ellenkezőleg: azokban a kórházakban, amelyekben ritkán végeztek képalkotást, a képalkotás mellett 0,96% volt a közös epevezeték sérülési gyakorisága, és 0,25% akkor, amikor nem történt képalkotás (p<0,001).

Azaz, a kórházak jobb eredményt értek el, ha azt csinálták, amit szoktak, s a szerzők ebből azt a következtetést vonták le, hogy „leginkább úgy lehet védekezni a közös epevezeték sérülése ellen, ha a sebészek azokat a módszereket alkalmazzák, amelyekben leginkább jártasak”.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.