hirdetés

A kevesebb kalóriabevitel segíti a sérülés utáni regenerációt

A kemo- és radioterápiát megelőző rövid időtartamú kalóriacsökkentés a rezerv őssejtek aktiválásával enyhíti a gasztrointesztinális destrukció mértékét.

hirdetés

Ismert, hogy a szükséges tápanyagokat biztosító, de a normál kalóriamennyiséghez képest 40%-kal csökkentett kalóriabevitel állatkísérletekben növeli az élettartamot és csökkenti a korral összefüggő krónikus betegségek előfordulását. Napjainkra az is bebizonyosodott, hogy ha az állatokat sérülések után a csökkentett kalóriamennyiségű élelemmel táplálják, számos szövetféleségük jobban regenerálódik. A University of Pennsylvania kutatóinak sikerült kimutatniuk, hogy milyen mechanizmus áll a bél szöveteinek a kalória-restrikció hatására megnövekedett regenerációs képessége mögött.

A csökkent kalóriabevitel hatására a DNS-károsító sérülések – amik radio- és kemoterápia hatására is bekövetkeznek – egy speciális őssejt-féleség révén (rezerv őssejtek) hatékonyabban regenerálódnak, így a kezelés előtti csökkent kalóriabevitel enyhíti az ilyen típusú rákellenes terápiák mellékhatásait is. Mint a Stem Cell Reports című szaklapban megjelent tanulmány (Maryam Yousefi és munkatársai: Calorie Restriction Governs Intestinal Epithelial Regeneration through Cell-Autonomous Regulation of mTORC1 in Reserve Stem Cells) szerzői megjegyzik: eredményüknek azonnali következménye kell legyen a DNS-károsító ágensekkel kezelt betegek diétájára nézve.

A kutatók kifejtik: a kalóriacsökkentés jótékony hatása nem kérdéses, de eddig még nem volt tisztázott a hatás mögött álló celluláris és molekuláris mechanizmus. Korábbi kutatások a kalóriarestrikció hatását a napi szövetmegújulásért felelős, aktív intesztinális őssejteken vizsgálták, azonban ezek a sejtek maguk is nagyon érzékenyek a DNS-károsító ágensekre, így a University of Pennsylvania kutatói azt feltételezték, hogy nem ezek a sejtek mediálják a kalóriacsökkentés regenerációt elősegítő hatását.

Yousefi és munkatársai az aktív őssejtek helyett a normális viszonyok között alvó állapotban lévő – és így a kemo- és radioterápia hatásának nem kitett – rezerv őssejtek vizsgálatába kezdtek. Ezek a tartalék őssejtek az aktív őssejteket elpusztító behatások után „ébrednek fel”, és belőlük indul meg a sérülések regenerálódása. A kutatók egérkísérletekben hasonlították össze átlagosan etetett, illetve kalóriarestrikciónak kitett állatok bélnyálkahártyájának besugárzás utáni regenerálódását: a 40%-kal csökkentett kalóriabevitel után az egerek bélrendszerében ötször annyi őssejtet lehetett kimutatni, mint a normál módon táplált egerekben. Amikor a kutatók a kalóriacsökkentett egerek szervezetében szelektív módon elpusztították a rezerv őssejteket, a bélnyálkahártya regenerációs képessége felére csökkent, ami a kutatók szerint bizonyítja, hogy a kalóriarestrikció pozitív hatásában a rezerv őssejtek játszanak fontos szerepet.

A mechanizmus tisztázása érdekében a továbbiakban a kutatók összehasonlították, hogy mely gének aktívak a normál, illetve a kalóriacsökkentett állatok rezerv őssejtjeiben. Az eredmény szerint a kalóriacsökkentett állatok őssejtjeiben gátolva voltak a legismertebb tápanyag-érzékelő rendszer, az mTOR fehérjekomplex által szabályozott útvonalak (a rezerv őssejtekben eleve alacsony volt az mTOR aktivitás, ami a kalóriarestrikció hatására tovább csökkent). A kutatók korrelációt is kimutattak: minél alacsonyabb volt az őssejtekben az mTOR-aktivitás, az állat annál inkább képes volt ellenállni a sérülésnek.

Mint a kutatók kifejtik: a káros behatás elmúltával a regenerációhoz szükség van az mTOR-komplex aktiválódására, és a kalóriacsökkentett táplálékot fogyasztó állatok esetében ez az aktiválódás nagyobb mértékű, mint normálisan etetett társaikban. Vagyis a kalóriacsökkentés hatására a rezerv őssejtek még inkább alvó állapotba kerülnek, ez megvédi őket a DNS-károsító hatástól, majd a káros hatás elmúltával nagyobb mértékben képesek aktiválódni, mint azok a rezerv őssejtek, amelyeket nem tettek ki kalóriarestrikciónak.

A kutatók az mTOR-t aktiváló aminosav, a leucin, továbbá az mTOR-t gátló rapamicin alkalmazásával igazolták, hogy valóban az mTOR szabályozza a rezerv őssejtek aktiválódását: leucin hatására az őssejtek szaporodni kezdtek, míg a rapamicin gátolta aktiválódásukat, továbbá leucinnal előkezelt állatok esetében a rezerv őssejtek érzékenyebbé váltak a besugárzás hatásaira, és a sérülést követően szöveteik rosszabbul regenerálódtak, míg a rapamicin megvédte az őssejteket, mivel rapamicin-előkezelés hatására azok nagyobb valószínűséggel maradtak alvó állapotban.

Mindazonáltal, a rapamicin nem használható a kalória-csökkentés alternatívájaként, mivel az általa kiváltott őssejt-gátlás a sérülés bekövetkezte után is fennmarad, azaz nem tud végbemenni a regeneráció. A kalória-csökkentés által kiváltott mTOR-gátlás azonban reverzibilis, sőt a sérülés után gyorsabb regenerációt eredményez, ezért hatékony eszköz lehet a DNS-károsító ágenseknek kitett tumoros betegek terápiájában, továbbá mikrobiom-diszbiózis és a bél ischaemia-reperfúziós sérülésének kezelésében.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.