hirdetés

A legtöbb diabéteszes amputáció megelőzhető

A szegényebb anyagi helyzetben lévő diabéteszes betegek 10-szer valószínűbben veszítik el egyik lábukat, mint a gazdagabbak – állapították meg a UCLA kutatói.

hirdetés

Nem titok, hogy a szegénység rosszat tesz az egészségnek. Most a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói azt mutatták ki, hogy azok a kaliforniai cukorbetegek, akik kis jövedelmű környékeken élnek, akár 10-szer nagyobb valószínűséggel veszítik el egy ujjukat, a lábfejüket vagy a lábukat, mint az állam gazdagabb negyedeiben elő betegek. A kutatók szerint a korábbi diagnózis és a megfelelő kezelés sok ilyen amputációt megelőzhetne.

A szerzők azt remélik, hogy a Health Affairs augusztusi számában közölt eredményeik arra indítják majd a hivatalos szerveket és az egészségügyi ellátókat, hogy aktívabban keressék a veszélyeztetetteket, és korán kezdjék el kezelésüket.

„Ott álltam sok diabéteszes beteg ágyánál, és hallottam, amint a sebészeti rezidens azt mondta nekik, hogy életük megóvása érdekében le kell vágni a lábukat” – mondta dr. Carl Stevens professzor, a közlemény vezető szerzője, a UCLA David Geffen orvoskarának munkatársa. „Ezek a betegek gyakran a család kenyérkeresői és kisgyerekek szülei – olyan emberek, akik előtt még sok produktív év áll.”

 „Kaliforniaiak millióin végeztek megelőzhető amputációt a rosszul kezelt cukorbetegség miatt. Azt reméljük, hogy eredményeink országszerte arra hajtják az illetékeseket, hogy a Medicaid és más hasonló, a szegények ellátására összpontosító programok révén hozzáférhetőbbé tegyék a kezelést, ahogyan mi tettük Kaliforniában 2014-ben” -tette hozzá Stevens, aki 30 éve sürgősségi orvos a UCLA-n.

A szerzők a UCLA Egészségpolitikai Kutatási Központjának adatait használták fel, a California Health Interview Survey-t, amely irányítószám szerint becsülte meg a diabétesz prevalenciáját a szegény lakosság körében. Ezeket a statisztikai adatokat összefogták a népesség-nyilvántartás háztartási jövedelmi adataival, és az irányítószám szerint nyilvántartott diabéteszes eredetű amputációk adataival.

A részletes térképsorozaton ábrázolt eredmény megmutatta, hogy a 45 évesnél idősebb betegek körében irányítószám szerint milyen volt a diabéteszes amputációk gyakorisága – ebben az életkorban a legnagyobb az amputáció kockázata a diabétesz szövődményei miatt.

Azokban a körzetekben volt a legnagyobb az amputációk gyakorisága, ahol az átlagos jövedelem alatta maradt a szövetségi szegénységi szintnek: legszegényebb körzetekben, például Los Angeles keleti részén vagy Comptonban 10-szer olyan gyakoriak voltak az amputációk, mint a gazdagabb helyeken, például Malibuban vagy a Beverly Hills-en.

Az eredmények elkeserítő képet mutatnak. 2009-ben Kaliforniában majdnem 8000 lábujj-, lábfej- és lábamputációt végeztek 6800 diabéteszes betegben. E betegek közül mintegy 1000-nek két vagy több amputációja volt.

A kutatók nem csak a szegény környékek és amputációk gyakorisága között találtak összefüggést, hanem a rassz és az amputációk között is. A kaliforniai lakosok kevesebb mint 6%-  a froamerikai, mégis, az amputációk majdnem 13%-át feketéken végezték 2009-ben. Ezzel szemben a diabéteszes populáció 12%-a ázsiai, de a diabétesz miatti amputációknak csak 5%-a esett rájuk ugyanebben az évben.

Az amputáció kockázata a feketékben, a nem angol anyanyelvűekben, a férfiakban és a 65 év felettiekben volt a legnagyobb.

A rosszul karbantartott diabétesz esetén gyakran károsodik az immunrendszer. Ennek folytán egy hólyag vagy más lábsérülés gyorsan progrediálhat, s súlyos, akár életveszélyes fertőzés alakulhat ki. A korai diagnózis, az antibiotikumok és a szakszerű sebellátás megállíthatja ezt a folyamatot, de a nem kezelt betegekben gangréna alakulhat ki vagy olyan vérmérgezés, amely azonnali amputációt tesz szükségessé.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.