hirdetés

A magányos hősök kora lejárt, avagy vége a monoterápiának

  Hat év után újra New York Manhattan-szigetén gyűltek össze a világ lipidológusai, illetve az atherosclerosissal foglalkozó szakemberek. A kongresszus címe ez volt: „A zsíranyagcsere gyógyszeres befolyásolása” (DALM), mégis fontosnak tartotta több neves előadó is megjegyezni, hogy a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének és a kialakult kóros állapotok befolyásolásának elsődleges eszköze az egészséges életmód (táplálkozás, rendszeres mozgás, tartózkodás a káros szokásoktól). Persze az elmúlt 20-30 év gyógyszerfejlesztéseinek köszönhetően ma már a 40–50%-os LDL-koleszterin-csökkentés kedvező klinikai hatásairól szóló előadásokat hallgathattunk. Ugyanakkor a kongresszuson több összefoglaló elemzés hangsúlyozta, hogy a klinikai események számának sztatinokkal elérhető 20–30%-os csökkenése még mindig 70–80%-os megmaradó kockázatot jelent, amit egyelőre a sztatinok legnagyobb dózisaival sem sikerül tovább javítani. Az előbb említett arány akkor igaz, ha a betegek hatásos dózisban kapnak valamilyen sztatint. Sajnos a fel nem írt és be nem szedett lipidcsökkentő gyógyszer még ilyen mértékben sem tudja befolyásolni az atherosclerosis folyamatát.
   Milyen korlátai lehetnek a sztatin monoterápiának?
   A sztatin klinikailag hatásos LDL-koleszterin-csökkentéshez szükséges dózisának eléréséhez többszöri dózisemelésre (titrálásra) van szükség, melynek során a beteg türelmét vesztve eltűnhet orvosa látóköréből, illetve ha eljut a maximális dózisú terápiáig, bizonyos mellékhatások gyakrabban jelentkezhetnek. A fokozott kockázat sokszor nem csupán az LDL-koleszterin emelkedett szintjéből adódik, hanem az alacsony HDL-koleszterin- és/vagy az emelkedett trigliceridszintből is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Reiber István PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.