A migrén növeli az arcidegbénulás kockázatát

Az arcidegbénulás hirtelen bekövetkező, ismeretlen eredetű betegség. A kockázatát számos betegség elismerten és bizonyítottan növeli. Egy újabb kutatás szerint a migrén is ezek közé tartozhat. 

hirdetés

A Bell-féle bénulás egy alapjában véve ismeretlen etiológiájú, hirtelen bekövetkező, egyoldali arcideg (nervus facialis, a VII. agyideg) bénulás, mely a nyakizom (platysma) és az arckifejezésért felelős izmok gyengeségében, vagy teljes ernyedtségében nyilvánul meg. Előfordulási gyakorisága átlagosan mintegy 13-53/100 000 ember/év, leginkább a 15-50 éves korosztályból, és mindkét nemből. Terhességben, anyagcserezavarokban (diabéteszben, hipotireoidizmusban) nagyobb a kockázat, és vírusfertőzések (Herpex simplex, Herpes zoster, Epstein-Barr vírus, adenovirus, rubella, influenza B, coxsackie, mumpsz, Lyme-kór) is meghúzódhatnak a háttérben. Egyéb gyulladások (középfülgyulladás), valamint immunbetegségek (sclerosis multiplex, Guillan-Barré szindróma), és érbetegségek (hipertónia) is kiválthatják. Kialakulása előtt egy-két nappal a fül mögött fájdalom jelentkezhet, majd hirtelen bekövetkezik az arcizmok részleges- vagy teljes bénulása. Az érintett arcfél elsimul, kifejezéstelenné válik, a beteg nem tudja a homlokát ráncolni, a szemét behunyni, szeme kiszáradhat. A nyáltermelés, a könnyelválasztás egyaránt csökken. A faciális bénulást – a feltételezett alapbetegség ellátása mellett - rendszerint szteroidokkal, vitaminokkal, fizikoterápiával kezelik, külön figyelve a szem ápolására.

Taiwanon egy megfigyeléses vizsgálatot végeztek, melynek során nemcsak a vérnyomásról, diabetesről, esetleges fertőzésekről, terhességről, stb. kérdezték ki a betegeket, hanem a migrénes anamnézisről is. A vizsgálat vezetője, Dr. Shuu-Jiun Wang (Neurological Institute, Taipei Veterans General Hospital, Faculty of Medicine, National Yang-Ming University School of Medicine, Taipei) szerint különösen fiataloknál fontos a migrénes anamnézis ismerete, hiszen aligha fordul elő náluk a diabétesz vagy a hipertenzió, mint kiváltó ok. 2014. december 17.-én a Neurology-ban online megjelent közleményükben a taiwani National Health Insurance Research Database (NHIRD) alapján 18 év feletti migrénes betegeket emeltek ki, és kohorszként egy hozzájuk illesztett kontroll betegcsoportot is képeztek. A már eredetileg is arcidegbénulásban szenvedőket nem vették be a vizsgálatba, és igyekeztek a hajlamosító tényezők szerint is illeszthető csoportokat képezni. Ilyen módon 136 704 beteg került a migrénes csoportba, és ugyanennyi a kontroll csoportba. Átlagosan 3,2 éves követés után a migrénes csoportból 671 betegnél, a kontroll csoportból csak 365 betegnél következett be arcidegbénulás, tehát a gyakoriság az első csoportban 158,1/100 000 beteg/év, a kontroll csoportban csak 83,2 beteg/100 000 beteg/év volt (ez utóbbi a régi statisztikai adatoknál jelentősen több, lásd fenn). Tehát a migrénes betegeknél mintegy kétszeres a faciális bénulások kockázata (HR: 1,91, 95%CI 1,68-2,17, p<0,001). Nem volt különbség a bénulás gyakoriságában az aurával induló migrénes, és az aura nélküli migrénes betegek között, ami kissé ellentmond a régebbi vaszkuláris hipotézisnek, mely szerint az aurával jelentkező migrénesek kapnak stroke-ot és szívinfarktust, az aura nélküliek nem.

A Föld lakosságának mintegy 10%-át érintő migrén nőkben gyakoribb. Itt a férfi : nő arány az arcidegbénulást elszenvedőknél 1,4 : 1 volt, míg a kontroll csoportban 1,1 : 1 –nek adódott. A gyakoribb migrénes rohamon átesetteknél gyakoribb volt a faciális bénulás.

A vizsgálók hipotézise szerint a közeli agyidegek neurogén gyulladása elősegíti az arcideg demielinizációját, melyet valószínűleg egy vírusos fertőzés előz meg (zoster fertőzött betegeket kizárták az anyagból), de a nervus faciális bénulásának okaként felsorolják a gyulladást, a fertőzéseket, a vaszkuláris eltéréseket és a fentiek alapján a migrént is. „Egyelőre viszont a neurogén fertőzés szerepét sem megerősíteni, sem kizárni nem lehet” – jegyezte meg Dr. Wang.

A vizsgálat értékelésének egyik korlátja, hogy a faciális bénulás csak egy klinikai diagnózis, és annak patológiai háttere egy általában ismeretlen.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Neurology

2. Neurology

3. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.