hirdetés

A mikrotubulusok stabilizációjával ható kemoterapeutikumok által előidézett perifériás neuropathia

Ö S S Z E F O G L A L Á S
A mikrotubulusok stabilizációjával ható kemoterapeutikumok – a taxánok és az epotilonok – számos daganattípus kezelésében hatékonyak. Leglényegesebb mellékhatásuk a neuropathia: a súlyos (3–4. fokú) perifériás neuropathia a mikrotubulus-stabilizáló szerekkel (MTSA, microtubule- stabilizing agents) kezelt betegek akár 30%-át érintheti. Az elváltozás a kezelés befejezését követően többnyire fokozatosan gyógyul. Az MTSA okozta neuropathia megítélésének legpontosabb és legmegbízhatóbb eszköze a klinikai kivizsgálás, bár több más eljárást is kidolgoztak és tanulmányoznak e célra. A mikrotubulus-stabilizáló szerek okozta neuropathián belül a taxánok által előidézett idegi károsodást vizsgálták a legalaposabban; megállapították, hogy elsősorban szenzoros neuropathia formájában manifesztálódik, és paclitaxel-kezelés során gyakrabban alakul ki, mint a docetaxel alkalmazásakor. Úgy tűnik, az MTSA okozta neuropathia incidenciáját a kezelési ciklusonként alkalmazott dózis, a kezelési séma és az infúzió bejuttatásának időtartama határozza meg. Bár több kis esetszámú vizsgálatot végeztek a neuroprotektív szerek hatásának tanulmányozására, az MTSA indukálta neuropathia megelőzésének és ellátásának legbiztosabb módja a mielőbbi felismerés és a szupportív kezelés. A jövőbeli kutatás elsődleges feladata a mikrotubulus-stabilizáló szerek okozta neuropathia patomechanizmusának tisztázása, valamint a jelenség in vitro és in vivo tanulmányozására alkalmas preklinikai modellek kidolgozása. Lényeges továbbá, hogy a jelenleginél megbízhatóbb osztályozási rendszereket állítsunk össze az elváltozás súlyosságának megállapítására, és klinikai vizsgálatokban tanulmányozzuk a potenciálisan neuroprotektív vegyületek hatékonyságát.

BEVEZETÉS
A mikrotubulus-stabilizáló kemoterapeutikumok – a taxánok és az epotilonok – stabilizálják a mikrotubulusokat, megakadályozzák a mitózist és a sejt pusztulását idézik elő. A taxánok – köztük a polioxietilált ricinusolajban emulgeált paclitaxel, a docetaxel és az ABI-007 jelzésű vegyület – számos daganattípus kezelésében hatékonyak. Az ABI-007 a paclitaxel egy újonnan kifejlesztett készítménye, amely nem tartalmaz polioxietilált ricinusolajat, és a III. fázisú klinikai vizsgálatokban hatékonynak bizonyult az emlőrák terápiájában. Az epotilonok újabban kifejlesztett és klinikai tanulmányokban vizsgált mikrotubulus- stabilizáló vegyületek; ide tartozik az ixabepilon (BMS-247550), a BMS- 310705, a patupilon (EPO906), az epotilon- D (KOS-862) és a ZK-EPO.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
James J. Lee és Sandra M. Swain
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.