hirdetés

A műszakváltás rontja a kognitív képességeket

Középkorú és idősebb nők vizsgálata azt jelezte, hogy a több műszakban dolgozók gyengébben teljesítenek a kognitív teszteken, mint az egy műszakban foglalkoztatottak. A többműszakos munkából való kilépés után öt évvel azonban ismét kiegyenlítődnek a két csoport közötti különbségek.

hirdetés

Az Uppsala Egyetem és a Malmö Egyetem vizsgálatának eredményeit a Neurobiology of Aging című lapban hozták nyilvánosságra.

A közlemény egyik szerzője, Christian Benedict neurológus docens (Uppsala Egyetem) így fogalmaz: „Eredményeink azt jelzik, hogy a többműszakos dolgozók rosszabb pontszámokat érnek el a kognitív zavarok szűrésére széles körben alkalmazott teszteken.”

A szerzők körülbelül 7000  olyan 45-75 év közötti svéd férfi és nő adatait elemezték, akik részt vettek egy olyan vizsgálatban, melyben az idősebb korú svédországi populáció kognitív zavarainak kialakulását befolyásoló tényezőket kutatták.

A vizsgálatban összefüggéseket kerestek a többműszakos foglalkoztatás (a résztvevők saját beszámolója alapján) és a „Trail Making Test” nevű neuropszichológiai teszt eredményei között, melyet széles körben használnak a végrehajtó kognitív funkció felmérésére – ez az alapvető agyi funkció az életkor előrehaladtával igazoltan romlik.

A végrehajtó kognitív működés olyan mentális képességek összességét jelenti, melyek segítenek bennünket abban, hogy megfeleljünk a mindennapi élet kihívásainak, illetve hatékonyan reagáljunk a környezeti változásokra. Ilyen például az, amikor eltervezünk egy feladatot, és figyelmünket arra összpontosítva végrehajtjuk azt.

A végrehajtó funkciókat felmérő tesztek gyakran képezik részét az alapvető agyi működések vizsgálatának, például a demencia kivizsgálásában.

A Trail Making Test két részből áll: az első részben a vizsgálati alanynak 1-től 25-ig sorszámozott, véletlenszerűen elhelyezett köröket kell összekötnie csökkenő sorrendben, a második részben váltakozva kell megtalálniuk számokat és betűket csökkenő sorrendben. Idősebb korban tipikusan hosszabb időt vesz igénybe a feladat végrehajtása.

A szerzők azt találták, hogy a jelenleg is több műszakban dolgozók – vagy akik az elmúlt 5 éven belül ilyen munkarendben dolgoztak – alacsonyabb pontszámokat értek el ezeken a teszteken, mint a nem váltott műszakban foglalkoztatottak.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti megállapítást az eredményeket potenciálisan befolyásoló tényezők (pl. életkor, iskolázottság, alvási idő) figyelembe vételével tették. Ugyanakkor az is kitűnt, hogy amennyiben 5 évnél hosszabb idő telt el a legutóbbi többműszakos munka óta, a korábban három műszakban dolgozók éppen olyan jól teljesítettek a kognitív teszteken, mint a nem váltott műszakos dolgozók.

„Az utóbbi megfigyelés arra utal, hogy egy korábbi többműszakos munka után legalább 5 évre van szükség ahhoz, hogy az agyi funkciók olyan mértékben rendeződjenek, ami már a kognitív tesztek eredményeiben is megmutatkozik” – zárják megállapításaikat a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.