hirdetés

A naptej használata D-vitamin hiányt okozhat

A rosszindulatú bőrdaganatok és a bőr leégése ellen alkalmazott naptejek csökkentik a D-vitamin képződésének esélyét, amely D-vitamin hiányhoz vezethet.

hirdetés

Napjainkban nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő bőrvédelemre, amennyiben napozásról van szó, így széles körökben elterjedt a naptej használata a bő rosszindulatú daganatainak elkerülésére. Egy most megjelent összefoglaló tanulmány mégis arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a naptej használata nem feltétlenül egészséges. A kaliforniai kutatócsoportnak a Journal of the American Osteopathic Association folyóiratban közzétett adatai szerint a naptej használata és egyes krónikuks betegségek (diabetes mellitus, cöliákia) befolyásolhatják a táplálékból származó D-vitamin felszívódását, így D-vitamin hiányt okozhatnak.

A D-vitamin nagyon fontos a csontok megfelelő felépítéséhez és a kalcium felszívódáshoz, valamint az izmok, az idegek és immunrendszer működésének is elengedhetetlen eleme és a gyulladáscsökkentésben is szerepet játszik.

A világon mintegy 1 millió D-vitamin hiányban vagy –elégtelenségben szenvedő egyén él. Ajánlások szerint napi 600-800 nemzetközi egység D-vitaminra van szükségünk naponta, hogy elkerüljük a D-vitamin hiányt, mely 20 ng/ml-es 25-hidroxi-D-vitamin koncentráció alatti értéket jelent. D-vitamin hiányában fennáll a csontsűrűség csökkenésének lehetősége, mely a csonttörések és az csontritkulás kialakulásának esélyét is növeli. A közismerten D-vitaminban gazdag ételek (pl.: zsíros halak, marhamáj, tojássárgája, tej) sajnos igen kis mennyiségben tartalmazzák azt, a legmegfelelőbb D-vitamin forrás a napsütés. A Nap sugarai ugyanis a bőrön áthatolva a D-vitamin előalakját (7-dehidrokoleszterol) aktív D3-má alakítják át. A napsugárzással azonban számos, bőrt érintő rizikófaktorral is szembe kell néznünk, mint például a leégés vagy a bőrrák. Ezek elkerülésére pedig a legkiválóbb mód a naptej használata. A 15-ös vagy annál erősebb faktorú naptejek azonban a D3-vitamin termelést akár 99%-kal is lecsökkenthetik, ezáltal pedig mérlegelnünk kell szervezetünk megfelelő D-vitamin szintézisének lehetővé tétele és a megfelelő bőrvédelem között.

Az UV-B sugárzás mennyisége egyénenként változó és függ a napszaktól, az évszaktól, a földrajzi szélességtől, a viselt ruhától, a naptej használattól, a bőr pigmentáltsági fokától és a kortól. A 37. szélességi foknál magasabb területeken élők a téli időszakban nem részesülnek a megfelelő D-vitamin szintézishez szükséges elegendő UV-B sugárzásban. Ezt az életkor tovább bonyolítja, ugyanis 70 éves kor felett legalább háromszor annyi ideig szükséges ugyanannyi D-vitamin szintéziséhez a napon tartózkodni. A kizárólag anyatejjel táplált csecsemők szintén nagyobb eséllyel lesznek D-vitamin hiányosak. Cikkükben Dr. Pfotenauer és kutatócsoportja azt javasolják, hogy a déli napsütés idején heti kétszer maximum 30 percen át ne használjunk naptejet, így hozzájárulhatunk megfelelő D-vitamin szintünk fenntartásához és ez idő alatt bőrünket viszonylag kevés káros sugárzás éri.

Természetesen a megfelelő D-vitamin szintet D-vitamin pótlással is el lehet érni, mely mellett nem kell a káros sugárzás negatív következményeitől tartanunk. A D-vitamin megfelelő pótlására jelenleg nincsen elfogadott konszenzus, azonban egyes közlemények szerint a legmegfelelőbb a D3-vitamin bevitele, melynek féléletideje is hosszabb a D2-vitaminénál. D-vitamin pótlás megkezdése előtt azonban mindenképpen érdemes kikérnünk kezelőorvosunk véleményét. 

 

Forrás: 

1. Medical News Today

2. The Journal of the American Osteopathic Association

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.