hirdetés

A passzív dohányzás elsődleges forrása a családi otthon

A gyermekek és a nem-dohányzó felnőttek passzív dohányzásának elsődleges forrása az otthonukul szolgáló lakás, amelynek füstmentessé tétele nem csak a passzív dohányzás okozta terhelést csökkenti, hanem a dohányzókat is segíti a leszokásban.

hirdetés

Az USA közegészségügyi szakemberei felmérést végeztek, hogy az elmúlt 20 évben hogyan változtak az otthoni dohányzási szokások. A passzív dohányzás évente hozzávetőlegesen 41 000 nem-dohányzó haláláért felelős az Egyesült Államok felnőtt lakosainak körében, valamint további becsült 5,6 milliárd dollár termelékenységi veszteséget okoz éves szinten az idő előtti elhalálozások miatt. Egy 2006-os beszámolóban az amerikai tisztifőorvos (Surgeon General of the United States) állítása szerint a passzív dohányzásnak nincs kockázatmentes szintje. Bár a népesség egyre növekvő százalékát már átfogó, a füstmentességet célzó jogszabályok védik - úgymint a dohányzás tiltása zárt légterű közforgalmú  helyeken és a munkahelyeken, beleértve az éttermeket, bárokat is;a passzív dohányzás továbbra is milliókat érintő probléma a jogszabályok által nem védett területeken, így például a családok otthonaiban. A gyermekek és a nem-dohányzó felnőttek passzív dohányzásának elsődleges forrása az otthonukul szolgáló lakás. Az amerikai egészségügyi hatóságok ezért megvizsgálták, hogy a 1992-1993 és 2010-2011 közötti időszakokat összehasonlítva a felvilágosító kampányoknak köszönhetően hányan döntöttek a „füstmentes otthon” mellett.

A legutóbbi Tobacco Use Supplement to the Current Population Survey adatai szerint az amerikai otthonokban a füstmentesség 1992-1993-as 43%-ról 2010-2011-ig 83%-ra emelkedett. A füstmentes otthonok aránya ezen belül 56,7%-ról 91,4%-ra nőtt azokban a háztartásokban, ahol nincs dohányzó felnőtt, és 9,6%-ról 46,1%-ra ott, ahol legalább egy dohányzó felnőtt van. Az elmúlt két évtizedben tehát jelentősen nőtt a füstmentes otthonok aránya az Egyesült Államokban, mely talán a közterekre vonatkozó hivatali intézkedéseknek tudható be. A dohányzás lakásokból való kitiltását alapvetően a látogatóba, vendégségbe érkezők is tiszteletben tartják. A teljesen füstmentes otthon csökkenti a gyermekek és nem-dohányzók passzív dohányzását, valamint segít a leszokásban. Mindezen előnyök ellenére továbbra is sok háztartásból hiányoznak az efféle szabályok, védtelenül hagyva a nem-dohányzókat. Ennek tudatában további lépéseket kell tenni az emberek tájékoztatására, a passzív dohányzás veszélyeit illetően - vonják le a következtetést a tanulmány szerzői, hiszen a kedvező irány ellenére 2007-2008 során közel 88 millió 3 évesnél idősebb amareikai volt kitéve passzív dohányzásnak. A kitettség mértéke eltérő az egyes alpopulációk között.

 

Forrás: Morbidity and Mortality Weekly Report

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.