hirdetés

A prenatális ecstasy-hatás fejlődési elmaradást okoz

A Case Western Reserve University orvosi karának kutatói elsőként mutatták ki a világon, hogy a széles körben használt, hallucinogén hatású ecstasy (kémiai nevén 3,4-metilén-dioxi-metamfetamin, MDMA) késlelteti a magzati és csecsemőkori fejlődést. 

hirdetés

A nemzetközi prospektív vizsgálat eredményeit a Neurotoxicology and Teratology februári számában hozták nyilvánosságra.

Az adatok azt jelzik, hogy az ecstasy-t használó várandósoknál károsodnak a magzat nemét meghatározó kémiai jelutak, és a szer hozzájárul a csecsemőkori fejlődés zavarainak kialakulásához is.

A kutatást vezető Lynn T. Singer környezet-egészségügyi, gyermekgyógyász és pszichiáter professzor szerint: „Régóta élnek aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy az ecstasy károsíthatja a magzati és csecsemőkori fejlődést. A szer kedvezőtlen hatásai különösen a várandós esetében veszélyesek, aki esetleg úgy használja a szert, hogy nincs tudatában annak, hogy terhes.”

A kutatók 96 résztvevőt vontak be a DAISY (Drugs and Infancy Study) vizsgálatba, melynek célja a partidrogok terhességben kifejtett hatásának vizsgálata, helyszíne pedig a University of East London (UEL) volt. A résztvevőknél a terhesség előtt és alatt is felmérték a kábítószer-használati szokásokat, ezen belül az ecstasy-használatot is, és keresték a droghasználattal összefüggő pszichiátriai tüneteket és egyéb egészségi rendellenességeket.

A résztvevők többsége úgy nyilatkozott, hogy többféle illegális drogot is használt a terhesség előtt és alatt. Az eredmények azt tükrözték, hogy az ecstasy-élvező várandósoknak több negatív társadalmi következménnyel kell szembenézniük, mint absztinens társaiknak, melybe egészségi és munkahelyi problémák éppúgy beletartoznak, mint szociális nehézségek. Érdekes megfigyelés volt, hogy a terhesség alatti ecstasy-hatás befolyásolja a fiú:lány arányt az újszülöttek körében: a terhesség alatt ecstasy-t használó terhesek csoportjában nagyobb arányban születtek fiúk, miközben a természetes arány nem tér el jelentősen a fele-fele aránytól.

Az ecstasy-hatásnak kitett és ki nem tett csecsemőket a megszületéskor, majd négy hónapos korban hasonlították össze, melynek során vizsgálták a csecsemők növekedését, illetve keresték az esetleges kognitív elmaradás, nagy motoros fejlődési zavar jeleit, valamint összevetették a koordinált mozgás kialakulásának határnapjait. A brit kutatási koordinátor, Derek Moore pszichológus professzor szerint: „Az eredmények arra utalnak, hogy az ecstasy némi neurokémiai hatást is kifejt, mely befolyásolja a csecsemő motoros funkcióit.”

Dr. Moore megfigyelései szerint az ecstasy-hatásnak kitett csecsemők koordinált mozgásformái minőségileg gyengébbek voltak, és négy hónapos korban a csecsemők még nem jutottak el a fejlődés azon lépcsőire, mint droghatásnak ki nem tett társaik. Az ecstasy-hatásnak kitett csecsemők például későbbi életkorban voltak képesek megtartani fejüket, és ugyanilyen késés volt megfigyelhető a szem-kéz koordinációban, a hanyattfekvésből oldalra fordulásban és a segítséggel való ülésben is. A felsorolt elmaradások esetében nagyobb az esély arra, hogy később a fejlődési elmaradás egyéb jelei is mutatkoznak.

Dr. Singer úgy látja, hogy további kutatások szükségesek az ecstasy-hatás mértéke és a motoros működés minőségi károsodása között felmerült összefüggések pontosabb tisztázására, különös tekintettel arra, hogy az ecstasy egy széles körben használt kábítószer világszerte, így számos csecsemő érintett lehet, amennyiben bebizonyosodik, hogy a prenatális expozíció ártalmas.

Andy Parrott, a walesi Swansea University pszichológus professzora aggasztónak tartja a négy hónapos csecsemőknél megfigyelt pszichomotoros és ezzel összefüggő pszichológiai problémákat: „Az ecstasy hatására csökkenhet a szerotonin szintje, mely számos agyi funkció − köztük a nagy motoros működések − szempontjából kulcsfontosságú neurotranszmitter.” A szerotonin elengedhetetlen a korai magzati agyfejlődés szempontjából és olyan idegi impulzusokat közvetít a sejtek között, melyek fontosak az alvás, a szorongás és a hangulati állapotok szabályozásában. Az alapkutatási modellek azt jelzik, hogy a szerotonin szintjének és viselkedésének megváltozása hosszú távon károsítja a tanulást és az emlékezőképességet.

A mostani vizsgálat dr. Singer folyamatban lévő kutatásainak folytatása volt, melyben azt igyekeznek tisztázni, hogy a drogok miként befolyásolják a magzat és a csecsemő fejlődését. A kutatók a megszületés után 18 hónapon keresztül gyűjtik az adatokat, és ugyanezeket a nőket és gyermekeket a születés után 12 hónappal is megvizsgálják annak megítélésére, hogy a korábban detektált fejlődési elmaradás időközben rosszabbodik vagy perzisztál, illetve hogy a prenatális ecstasy-expozíciónak van-e a hosszú távon negatív hatása a fejlődésre. A szakemberek remélik, hogy vizsgálataikat a csecsemők gyermekkorára is ki tudják terjeszteni, mivel aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a terhességi ecstasy-hatás tartós deficitet okoz a tanulmányi teljesítményben, az emlékezőképességben és az érzelmi fejlődésben.

 

 

 

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.