hirdetés

A prosztata-biopszia szövődményeinek elkerülése

A transzrektális prosztata-biopszia (TR-PB) fertőzéses szövődményeinek elkerülésére olasz urológusok eredménnyel használták a ciprofloxacin helyett a foszfomicin-trometamolt.

hirdetés

Az utóbbi években a fluorokinolon-rezisztens baktériumok növekvő számával párhuzamosan a transzrektális prosztata-biopszia (TR-PB) után kialakuló fertőzéses szövődmények aránya is nőtt. A nagyfokú rezisztencia miatt a helyzet nem egyszerű. A ma rendelkezésre álló antibiotikumok közül csak kevés alkalmas profilaktikus célra, új hatóanyagok pedig belátható időn belül nem állnak rendelkezésre. Ezt alapul véve olasz kutatók azt vizsgálták, hogy a foszfomicin-trometamolt (FT) bevethető-e a profilaxisban, és alkalmas-e erre a feladatra, hatékonyságát és megbízhatóságát összevetették a ciprofloxacinéval (CIP).

A kutatók retrospektív tanulmányban értékelték ki 1109 (átlagosan 66,7 ± 8,45 éves) férfi adatait, akik 2015. március és szeptember között TR-PB-n estek át a hét nagy olaszországi urológiai központ valamelyikében. Az egyik csoportban 632 beteg kapott FT-kezelést, a másik csoportban 477 páciens CIP-et. Az 1109 beteg közül 72-nél (6,5%) lépett fel szimptomatikus húgyúti fertőzés, közülük 11-nél (az összes beteg 0,9%-ánál) uroszepszis. Fontos megemlíteni, hogy a 72-ből 53 betegnél (73,6%) a húgyúti fertőzést a fluorokinolon-rezisztens baktériumok okozták.

Az FT-kezelésben részesült betegek csoportjában a 632 páciensből 10 főnél (1,6%), a CIP-et kapott betegek csoportjában a 477-ből 62 (12,9%) betegnél lépett fel szimptomatikus húgyúti fertőzés. Az eredmények alapján a FT jó, és hatékony alternatívának bizonyult. Az FT-csoportban a 632-ből 2-t (0,3%), a CIP-csoportban a 477-ből 9 beteget (1,8%) kellett kezelni szepszis miatt. A FT mellett szól az is, hogy az epoxid-antibiotikum kevesebb mellékhatást okozott, a különbség azonban statisztikailag nem szignifikáns (0,3% vs. 0,4%; p=0,94).

A cikk szerzői szerint a foszfomicin-trometamol alkalmas a perioperatív fertőzés megelőzésére a transzrektális prosztata-biopszia során, és megfelelő alternatívája lehet a ciprofloxacinnek. Az FT mellett szól az is, hogy a hatóanyaggal szemben ellenálló törzsek száma egyelőre csekély, valamint nincsenek kereszt- és párhuzamos rezisztenciák más, gyakran használt antibiotikumokkal szemben.

 

Forrás: Springer Medizin

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.