hirdetés

Új gyógyszer jöhet az antibiotikumrezisztencia legyőzésére

A kutatóknak első ízben sikerült meghatározni egy olyan új antibiotikum molekuláris szerkezetét, mely hatásos lehet az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumtörzsek ellen.

hirdetés

A brit University of Lincoln munkacsoportja korábban már előállította a teixobaktin két szintetikus származékát, amely reményeik szerint új irányt hozhat az antibiotikumrezisztencia leküzdésében. A kutatóknak most a világon elsőként sikerült dokumentálni az antibiotikum molekuláris struktúráját, ami fontos lépés lehet annak megértéséhez, miként fejtik ki hatásaikat a teixobaktin különféle származékai, és pontosan mely komponensekre van szükség a gyógyszerrezisztens baktériumok elpusztításához.

A teixobaktint – mely egyelőre minden kimutatható rezisztencia nélkül képes előpusztítani a kórokozókat – 2015-ben fedezték fel egyesült államokbeli kutatók. A hatóanyagot szennyeződésekben található mikroorganizmusokból izolálták (melyek nem tenyészthetők laboratóriumi körülmények között). A kutatók szerte a világon mostanában kezdik megtalálni a módszereket arra, miként lehet létrehozni az antibiotikum különféle változatait kémiai szintézis útján annak érdekében, hogy új, hatásos gyógyszeres lehetőség kerüljön a kezünkbe a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen.

A University of Lincoln munkacsoportja dr. Ishwar vezetésével szintetikus úton hozta létre a teixobaktin különböző származékait, melyeket biológiailag teszteltek. A munkacsoport most a Chemical Communications című lapban tette közzé adatait az antibiotikum kémiai szerkezete és biológiai aktivitása közötti összefüggésekről.

Az egyre szélesebb antibiotikumrezisztencia nagy globális problémát jelent az egész világon. Bár a teixobaktin sem old meg mindent az antibiotikumrezisztencia kérdésében, de egy hatásos új antibiotikum, a teixobaktin kifejlesztése mérsékelheti ezt a mind nagyobbra növő problémát, és újabb lökést adhat az ezzel kapcsolatos kutatásoknak.

A University of Lincoln munkacsoportja direkt összefüggéseket tárt fel a teixobaktin molekuláris szerkezete és az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozókra kifejtett antimikróbás aktivitása között. Azt találták, hogy a teixobaktin biológiai aktivitásához az szükséges, hogy az viszonylag strukturálatlan legyen, míg az antibiotikum strukturáltabb variánsai inaktívnak bizonyultak. Arra is rájöttek, hogy a különböző származékok szintézise során miként lehet fenntartani ezt a szerkezeti „rendellenességet”.

„Sikeresen azonosítottuk hét teixobaktin analóg molekuláris szerkezetét – mondja a kutatás vezetője. − Ily módon képesek voltunk megérteni az egyes aminosavak jelentőségét az antibiotikum szerkezetén belül, és többet tudunk arról is, hogy ezek miként járulnak hozzá a teixobaktin molekuláris szerkezetének felépítéséhez. Egy olyan aminosavat (D?Gln4) sikerült azonosítanunk, mely alapvető jelentőségű, míg egy másik (D?Ile5) a teixobaktin rendellenes szerkezetének fenntartásában játszik szerepet, ami elengedhetetlen a biológiai aktivitáshoz.”

A teixobaktin különböző változatainak szerkezetét feltárva kiderülhet, milyen mechanizmussal fejti ki a hatását a molekula. Ennek ismeretében olyan teixobaktinformák hozhatók létre, melyek potenciálisan jobb tulajdonságokkal rendelkeznek a gyógyszergyártás szempontjából. Ehhez pontosabb ismereteket kell szereznünk arról, mely molekuláris komponensek játszanak központi szerepet a hatás létrejöttében, illetve melyek azok, amelyeknek nincs jelentőségük.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.