hirdetés

A rák kiújulása megakadályozható lehet immunterápiával

A leedsi, londoni és guildfordi egyetem kutatói a Mayo Klinika szakembereivel együttműködve újabb ismereteket szereztek a tumorrecidívák kialakulásáról, az immunrendszer ebbéli szerepéről.

hirdetés

A Cancer Immunology Research című lapban megjelent vizsgálatban dr. Tim Kottke és munkatársai azt tanulmányozták, hogy a daganat miért tér vissza sokéves tumorlatenciát követően. Hangsúlyozzák, hogy e jelenség részleteinek pontos megértése és a kiújulás megelőzése alapvetően fontos, mivel kiújulását követően a daganat lefolyása sokszor kiszámíthatatlanabb és agresszívebb, mint első jelentkezésekor. Ennek oka, hogy a tumor sokszor rezisztenssé válik a kezelésekkel szemben. Mint a szerzők megjegyzik, ha tudjuk, hogy a kiújuló tumor miben különbözik az elsődleges daganattól, illetve hogy milyen tényezők segítik elő a kialakulását, akkor korábban és hathatósabban avatkozhatunk be a nem kívánt folyamatba.

A folyamat alaposabb megértése érdekében Kottke munkacsoportja egérmodellt alkalmazott. A tumoros egerek a kemoterápiát követő 40−150 napon keresztül gyógyultnak látszottak. A hosszú utánkövetési periódus alatt azonban némelyiküknél „késői, agresszív lokális recidíva alakult ki, ami hasonlított a többféle tumortípus esetében előforduló klinikai szituációkhoz”.

Néhány in vivo és sejtkultúrán végzett kísérletet követően a szerzők ezt a relapszust az immunrendszer két fő elemében – az úgynevezett TNF-alfában és a természetes ölő (NK, natural killer) sejtekben − bekövetkezett „felfordulásnak”, zavarnak tulajdonították. Az első és legfontosabb annak kimutatása volt, hogy a kezelés után a reziduális ráksejtekben a TNF-alfa tumorellenes, immuntámogató hatása a betegség növekedését elősegítő, növekedési faktor jellegű hatássá alakult. Ezen túlmenően olyan mechanizmust is azonosítottak, mely gyengíti mind a T-, mind pedig az NK-immunsejtek felügyeleti (surveillance) képességét. A szerzők megfigyelései szerint a rezisztens ráksejteket nagy mennyiségben borítja a PD-L1-nek nevezett molekula, mely ugyanakkor interakcióba lép egy másik molekulával, az immunsejteken lévő PD-1-gyel, melynek révén arra „utasítja” a T-sejteket, hogy azok ne lépjenek akcióba.

A fentiek ismeretében Kottke és munkatársai intravénás PD-1-gyel vagy TNF-alfa-inhibitorral kezeltek egereket, melynek hatására hosszú távon a tumor növekedésének lassulását tapasztalták, sőt megakadályozhatták recidívák megjelenését.

A közlemény egyik társszerzője, Alan Melcher, a transzlációs immunterápia professzora hangsúlyozza, hogy megfigyeléseik azt támasztják alá, hogy a szervezet saját immunrendszere alapvető szerepet játszik a tumorrecidívák kialakulásában. Mindezek alapján úgy véli, hogy az immunterápiás módszerek alkalmazása csökkentheti a daganatok kiújulásának kockázatát.

„Egyre inkább világossá válik, hogy az immunrendszer a legfontosabb darabja annak a kirakós játéknak, mely alapján megtalálhatjuk a rákbetegség leghatékonyabb kezelési módját – mondja a másik társszerző, Kevin Harrington. − Olyan változásoknak kell bekövetkezniük a ráksejtekben, melyek képessé teszik őket az immunrendszer jelentősebb befolyásolására. Ha megértjük ennek mechanizmusát, ez alapján olyan új kezelési módszereket dolgozhatunk ki, melyekkel eredményesebben védhetők ki a relapszusok.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.