hirdetés

A robot jobban enyhíti a magányt, mint a kutya

Mind több az idős ember és mind kevesebb a szakszerű segítséget nyújtó társ. Egy japán gyártmányú, grönlandi fókára hasonlító robot, jól kontrollált vizsgálat tanúsága szerint, sokat segíthet a magányos, idős embereknek.

hirdetés

A világ legtöbb részén, Európában is öregszik a társadalom: mind több az idős ember, aki segítséget vár, gyakori betegsége miatt szakszerű ápolást igényel. Az Európai Unió államaiban 2011-ben az életkor középértéke 41,2 év volt, de ez 2060-ban 47,6 esztendő lesz, a 65 évesnél idősebbek száma pedig csaknem megduplázódik, elérve a népesség 29,5 %-át. A 80 évesek, sőt annál is idősebbek létszáma 2060-ra megtriplázódik.

Hét európai állam – Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Olaszország és Svájc – kutatóintézetek hálózatát szervezte meg olyan robotok előállítására, amelyek segíthetnek az idősödő és beteggé váló emberek életén.

Japánban ugyancsak évek óta folyik az ezirányú munka. A Paro névre keresztelt robotlény 2003 óta nyolcadik generációját éli és a robottal végzett, megfelelően kontrollált vizsgálat első eredményeit az American Medical Directors Association tudományos folyóirata, a JAMDA legújabb száma ismertette.

Ez a kutatás valóban nemzetközi tevékenység: a japán konstrukciót Új Zélandi kutatók tanulmányozták. A dolgozatot Hayley Robinson neve jegyzi, de a munkacsoport vezetője Elizabeth Broadbent. A tudományos tevékenység főszereplője azonban Paro, a robot.

Paro a grönlandi fókakölykök külsejét viseli. Ezek az állatok sárgának születnek, de bundájuk három nap múlva kifehéredik, néhány héttel később, levedlés után pedig rövid, ezüstös szőr borítja testüket, kis fekete foltokkal. A fekete szemű, gömbölyded, csillogóan fehér bundájú állatkákat ilyen képekről ismerik a világ minden olyan országában is, melynek lakói nem ott élnek, ahol ezek a fókák a valóságban, a jégtáblákon tízezrével láthatók.

Parot a nem túl erős, idős emberek is karjukba vehetik: súlya 2,7 kg. A robotnak ötféle érzékelője van: érintésre reagál, hall, figyel a fényre, a hőmérsékletre és a testhelyzetre. Érzi, ha megsimogatják, fölemelik, hallja, fölismeri, ha gazdája nevén szólítja és arra reagál is. Akihez tartozik, annak a mozgását, gesztusait ismétli, utánozza. Valóban igen kedves, barátságos személyiség.

A kutatók 40, gyógyintézetben, illetve öregek otthonában élő, 55-100 éves embert találtak a vizsgálatra, akiket fele-fele arányban randomizáltak a robottal kezelt és a kontroll csoportba.

Paro 12 héten keresztül, hetenként két alkalommal, egy órán át volt a vizsgálati csoport tagjaival. Ilyenkor a kontrollok a szokásos intézeti programokkal: kirándulással, társasjátékkal, mozival voltak elfoglalva.

Az épületben lakott egyik munkatárs kutyája is, aki a vizsgálati alatt az abban résztvevők közelében volt, szabadon mozgott a csoporton belül. A résztevők kognitív állapotát, magányosság érzését, esetleges depresszióját és életminőségét a legkorszerűbb tesztekkel mérték fel és a mérést a program közben is megismételték.

A vizsgálati program közben figyelték, hogy a résztevők mennyit és milyen módon foglalkoztak a robottal és a kutyával, illetve egymással. A kontroll csoport tagjaihoz képest, a robot kezelés szignifikánsan csökkentette a magányosság érzését. Mind Paro, mind a kutya javította a társas kapcsolatokat. A robotot viszont sokkal többször simogatták, érintették, mint a kutyát. Paro személyéről többet beszéltek, mint az ott lakó kutyáról: a robot kifejezetten kedvező hatású volt az idősek gyógyintézetének hangulatára. A kísérleti robotlény egyértelműen javította a vizsgálat résztvevőinek közérzetét, életének minőségét, különösen a magány érzését csökkentette hatásosabban, mint a kutya.                                                                                                              

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.