hirdetés

A robottal támogatott koszorúérműtét biztonságosabb

A koszorúér-szűkületet áthidaló bypass műtét a szíven végzett leggyakoribb sebészeti beavatkozás. Kanadában jelenleg 17 sebészeti központban van robottal felszerelt műtő, és a legújabb beszámoló szerint az operációk így biztonságosabbak, eredményesebbek, még a műtéti vérszükséglet is csökkent.

hirdetés

Idén október utolsó hetében rendezték a Canadian Cardiovascular Congress programját. Az érdekes témák közül az egyik legnagyobb feltűnést keltő előadást Richard Cook, a Brit Columbia-i Egyetem szívsebésze tartotta, aki a robottal támogatott operációk tapasztalatait ismertette.

Kanadában pillanatnyilag 17 intézet használ robottechnikát, de többségük urológiai és nőgyógyászati célra. Ugyanakkor bármilyen pozitív változás, ami kedvezően befolyásolhatja a kardiológiai operációk eredményeit, nagy érdeklődéssel várt esemény, mivel az országban évente 25 000 coronaria-műtét történik.

Az előadó 300 beteg posztoperatív eredményeit ismertette. Átlagos életkoruk 60 év volt. A műtétek három szívsebészeti osztályon történtek. A bypass műtét után a betegek közül senki sem halt meg. Egyetlen jelentős szövődmény volt: a beavatkozást követően az egyik operált betegnél mély sebfertőzés alakult ki.

Az operációt minden esetben a da Vinci sebészeti rendszer alkalmazásával végezték. A robottal támogatott eljárás során a műszer a sebész számára igen részletgazdag képet mutat a szív bármelyik pontjáról. A technika előnye az is, hogy a beavatkozás során semmiféle tremor nem fordulhat elő, tehát minden metszés hibátlan.

A da Vinci rendszer sebészi konzolja segítségével az operátor 3D képet lát a teljes műtéti területről. Ha ujjaival mozog a konzol pontjain, a rendszer három-négy robotvégtagja elvégzi, amit a sebész tenne kezével és ujjaival, a műszerek használatával.

A végeredmény az, hogy míg Kanadában bypass műtét után a betegek átlagosan 5-6 napig maradnak kórházban, addig a robottal támogatott műtétet követően ez az idő általában 4 napra csökken. Az operált betegek arról számoltak be, hogy mozgáskészségük igen gyorsan javult. Szívműtét után eddig a kezelőorvos azt javasolta, hogy a beteg átlagosan 6 hétig ne cipekedjen és ne vezessen autót, itt ez a tanács rövidebb ideig érvényes.

Kiderült továbbá, hogy a robottal támogatott műtétekhez lényegesen kevesebb vért használtak fel. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az új technika alkalmazása szignifikánsan csökkentette az operációk költségét. Dr. Cook hangsúlyozta, hogy az új technológia gyors fejlődésére számít, tekintettel a gazdaságosságára és a jobb eredményekre.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.