hirdetés

A rotavírus vakcina nem csak egészségügyi szempontból hasznos

A csecsemők és kisgyermekek gasztroenteritisének világszerte leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés. A vakcináció megelőzi a sokszor kórházi ápolást igénylő és esetenként halállal végződő fertőzést , és ezért jelentősen csökkenti a gyermekekre fordított egészségügyi kiadásokat is. 

hirdetés

A rotavírus a csecsemők és kisgyermekek igen elterjedt betegsége, szinte mindenki átesik rajta 3 és 5 éves korára. A vírus igen ellenálló, a szokványos fertőtlenítőszerekkel is dacol. A kisgyermekek súlyos gasztroenteritiszének leggyakoribb oka az Egyesült Államokban is a rotavírus: évente 55 000 – 70 000 gyermek kerül kórházba rotavírus fertőzés miatt és 20-60 kisgyermek halálát okozza a betegség. Az USA immunizációs tanácsadó szervezete (Advisory Committee on Immunization Practices) 2006-tól egy pentavalens (RV5) szájon át alkalmazható rotavírus vakcina adását javasolta csecsemőknek 2; 4 és 6 hónapos korban, 2008 júniusától monovalens rotavírus (RV1) vakcinációt javasolnak két adagban, 2 és 4 hónapos korban. A kampányoknak köszönhetően 2010 végére az 5 évnél fiatalabb amerikai gyermekek 58%-a legkevesebb egy pentavalens (RV5) rotavírus vakcinációban részesült már, és 5%-uk legalább egy adag monovalens rotavírus elleni (RV1) biztosítást is kapott, tehát 63%-uk tekinthető „lefedettnek”.

A rotavírus vakcinációval akár 94%-al is csökkenthető a gyermekek hasmenéses betegségeinek ellátásával összefüggő egészségügyi kiadás a nem oltott gyermekek gyógyítására fordított kiadásokhoz képest, mint azt Dr. Leshem és mtsai a Pediatrics című lap június 9.-i számában közölték. Ez 4 éves időtávban közel 1 milliárd USA dollár megtakarítást jelentene. Dr. Eyal Leshem, az atlantai Centers for Disease Control and Prevention Intézet epidemiológus szakembere munkatársaival együtt a MarketScan segítségével retrospektív felmérést végzett az USA 37 államából származó 406 000, öt évnél fiatalabb gyermek egészségügyi adatai alapján. A kutatók összehasonlították a vakcina megjelenése előtti évek (2001-2006) gyermek-egészségügyi költségeit (amely természetesen tartalmazta a hasmenések miatti kórházi ellátások költségeit is) a vakcináció megjelenése utáni évek (2007-2011) költségeivel. Összehasonlították a 2007 és 2011 közötti időszakban kezelt, rotavírussal oltott és nem oltott gyermekekre fordított egészségügyi kiadásokat is, valamint a nem vakcinált gyermekekre fordított kiadásokat a vakcina megjelenése előtti és utáni években. A védőoltás bevezetése azonnali eredményekkel járt: 2008-2009-ben már 60%-kal, 2009-2010-ben 94%-kal, 2010-2011-ben 80%-kal csökkent a rotavírus fertőzés miatti kórházi felvételek száma az oltás bevezetése előtti időszakokhoz képest. (A számok ingadozásának sok oka lehet, pl. bejelentési fegyelem, átfedő diagnózisok (eltérő kódolások), közegészségügyi, geográfiai, meteorológiai okok, stb. A szerk.)

Egyértelműen a beoltott gyermekeknél mutatkozott a legnagyobb haszon, hiszen 2010-2011-re az RV5-el vakcináltak körében 92%-kal, az RV1-gyel beoltottak esetén pedig 96%-kal csökkent a rotavírus által okozott megbetegedések miatti hospitalizációk száma. Az átoltottság növekedésével javult a közösségi immunitás is: a vakcinációban nem részesült gyermekek hospitalizációinak száma már egy évvel a védőoltás bevezetése után – azaz a 2007-2008 közötti időszakban - 50%-kal csökkent, 2009-2010-re 75%-os, 2010-2011-ben 25%-os csökkenés volt tapasztalható. A szerzők szerint tehát a 2007. július 1. és 2011. június 30. közötti négy éves időszakban országosan 176 587-kal kevesebb gyermek került kórházba a fertőzés miatt. (Ez 242 335-tel kevesebb kórházi és 1 116 869-cel (!) kevesebb ambuláns vizitet jelent az 5 évnél fiatalabb gyermekek körében, ami 924 millió dollárral kevesebb egészségügyi kiadást jelentett. A rotavírus elleni immunizáció tehát alapvetően megváltoztatta a gyermekek hasmenéses megbetegedésének problémáját az Egyesült Államokban. Mindkét rotavírus vakcina jelentős védelmet nyújt, az RV5 vakcináció az első négy évben tartósabb immunitást eredményez, de a vakcinációknak köszönhetően közvetett módon az oltásban nem részesült gyermekek körében is jelentősen csökkent a hasmenéses megbetegedések száma. (Magyarországon is elérhetőek a rotavírus elleni vakcinák (Rotarix, Rotateq). Az oltások 6 hetes kortól adhatóak - 2 oltás szükséges, minimum 4 hét különbséggel, max. 6 hónapos korig - de nem támogatottak, így a szülőknek 18-19 ezer forintot kell áldozniuk, ha gyermeküket rotavírus elleni szeretnék beoltatni.) 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News 

2. Pediatrics

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.