hirdetés

A sclerosis multiplex társbetegségei

A sclerosis multiplexes betegeknek már a diagnózis felállításakor nagyobb valószínűséggel vannak más, társult egészségügyi problémái is, mint nem SM-es embereknek.

hirdetés

Dr. Ruth Ann Marrie és munkatársai a Neurology-ban közölt populáció alapú vizsgálatuk során arra keresték a választ, hogy milyen szerepe van az életmód tényezőinek a sclerosis multiplex (SM) betegségben.

A kutatás Kanadában zajlott, Quebecben, Nova Scotiában, Manitobában és British Columbiában. E tartományok egészségügyi adatai azt mutatták, hogy az SM diagnózisakor a betegekben a hiperlipidémiát kivéve minden vizsgált társbetegség valószínűsége nagyobb volt, mint a nem SM-es személyekben. Az SM betegekben a leggyakoribb társbetegségek a fibromialgia és a depresszió voltak.

„Mindkét nemben igen kifejezett volt a pszichiátriai társbetegség már az SM diagnózisakor” – írták a szerzők. „Ismert, hogy a már kialakult SM-ben gyakori a depresszió és a szorongás, de a mi eredményeink és más, korábbi vizsgálatok azt jelzik, hogy már az SM diagnózisának felállításakor is igen gyakori ezek előfordulása, különösen a 20–44 évesekben.”

A kutatók 23 382 SM beteg és 116 638 kontroll adatait elemezték – a kontroll személyek életkora, neme és lakóhelye megegyezett a betegekével.

A következő betegségek kockázata volt nagyobb az SM betegekben (relatív kockázat, minden szignifikanciaszint p<0,0001): fibromialgia: 2,87; epilepszia: 2,18; depresszió: 2,04; bipoláris betegség: 1,86; gyulladásos bélbetegség: 1,68; szorongás:1,61; szkizofrénia: 1,32; iszkémiás szívbetegség: 1,30; magas vérnyomás: 1,17; diabétesz: 1,17.

Ha a fenti társbetegségek előfordulását külön-külön vizsgálták a nőkben és férfiakban, azt tapasztalták, hogy az egyes kórképek relatív kockázata igen eltérő a két nemben: az SM-es nőkben például 16%-kal, míg az SM-es férfiakban 48%-kal volt nagyobb a magas vérnyomás incidenciája, mint a nem SM-esek kontroll személyekben. Több más társbetegségnél is hasonló eredményeket találtak.

Bár a szerzők azt várták, hogy az SM-es nőkben gyakoribb lesz a fibromialgia és a depresszió, mint a beteg férfiakban, nem ezt tapasztalták, és az is az meglepő volt, hogy a nőkben az SM diagnózisának felállításakor 39%-kal, míg míg az SM-es  férfiakban "csak" 21% -kal volt nagyobb volt a krónikus tüdőbetegség prevalenciája, mint a nem SM-es csoportben.

Sajnos a vizsgálat nem terjedt ki az életmódra, például a dohányzásra. Mint a kísérő szerkesztőségi közleményben írták, számos felsorolt krónikus társbetegség összefügghet az életmód kockázati tényezőivel, például a nem megfelelő étrenddel és a dohányzással. és azzal, ha a betegeket kevesebb ultraibolya sugárzás éri.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.