hirdetés

Miért javulnak a sclerosis multiplex tünetei télen?

Régóta ismert, hogy a sclerosis multiplex tünetei javulnak a napok rövidülésével, vagyis télen. A Brigham and Women's Hospital kutatói megtalálták-e „szezonális paradoxon” egy lehetséges magyarázatát.

hirdetés

Mind a betegek, mind az orvosok számára sokáig rejtély volt, hogy miért enyhülnek a sclerosis multiplex (SM) tünetei télen, és miért rosszabbodnak nyáron. A Francisco Quintana (Brigham and Women's Hospital, Boston, MA, USA) vezette kutatócsoport olyan magyarázatot talált erre a jelenségre, amely hozzájárulhat a betegség alaposabb megértéséhez, és lehetővé teheti a betegek célzottabb kezelését. Számba vették a lehetséges környezeti tényezőket, vizsgálták az SM preklinikai modelljeit, s azt találták, hogy a melatonin – az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában szereplő hormon – hatással lehet az SM aktivitására. Eredményeiket a Cell-ben tették közzé.

A kutatók arra figyelmeztetik a betegeket, hogy ez nem jelenti azt, hogy SM-ben melatonin kiegészítőt kellene szedni. A mostani eredmények csak az első lépést jelentik a jobb és célzottabb terápiák irányában.

„Tudjuk, hogy a sclerosis multiplexben és a legtöbb autoimmun betegségben mind a genetikai, mind a környezeti tényezőknek fontos szerepük van, de a legutóbbi évtizedben a legtöbb kutatás csak genetikai okokat kereste” – mondta Quintana. „Mi viszont azt akartuk megtudni, hogy mit árulnak el a környezeti tényezők a betegségről. Tudtuk, hogy az évszakok befolyásolják az SM aktivitását. Eredményeink egy lehetséges magyarázatot adnak erre a jelenségre.”

Quintana munkacsoportja szorosan együttműködött más intézetek, köztük egy argentínai kutatóival is. Kimutatták, hogy ősszel és télen szignifikánsan javultak az SM-es betegek tünetei – ezt találták már korábbi vizsgálatokban is. Ezután számos olyan környezeti tényezőt górcső alá vettek, amelyekről felmerült, hogy közük lehet az SM tüneteihez. Ezek közé tartozott a D-vitaminszint, az ultraibolya sugárzásnak való kitettség és a felső légúti fertőzések. De a melatonin volt az a tényező, amely konzisztensen összefüggött az SM súlyosságával. Ismert, hogy a melatoninszint korrelál a napok hosszával – tavasszal és nyáron, amikor hosszabbak a napok, alacsonyabb a szintje, viszont ősszel és télen, amikor rövidebbek a napok, magasabb a koncentrációja.

Ennek a megfigyelésnek az alapján a kutatócsoport laboratóriumi vizsgálatokat végzett, hogy kiderítse, hogy mi a melatonin hatásának sejtszintű mechanizmusa. Egérmodellen és emberi sejteken tanulmányozták, hogy milyen hatást fejt ki a melatonin azokra a sejtekre, amelyek szerepet játszanak az SM-hez vezető immunválaszban. Eredményeik szerint a melatonin kétféle olyan sejttípusra gyakorolt hatást, amelyek fontosak az SM progressziójában: a patogén T-sejtekre, amelyek közvetlenül megtámadják és tönkreteszik a szöveteket, valamint a szabályozó T-sejtekre, amelyeknek gátolniuk kellene a patogén T-sejteket.

„Kimutattuk, hogy a melatoninnak védő hatása van” – mondta Quintana. „Csökkenti az immunválaszt, és segít féken tartani a 'rossz fiúkat', a patogén T-sejteket.”

Bár a melatonin vény nélkül kapható, több hátránya is van, például elálmosít. A kutatócsoport célja az, hogy szétválassza a melatonin hatásait, hogy olyan célzott, nem toxikus gyógyszert fejleszthessen ki, amely biztonságos és hatásos, és mellékhatásai elenyészőek.

„A jövőben, ha elvégzik a megfelelő klinikai vizsgálatokat és megállapítják a megfelelő dózisokat, a melatonin vagy származékai alkalmazhatók lesznek az SM-ben...Azonban nagyon óvatosnak kell lenni, adataink még nem igazolják, hogy a melatoninnal vagy analógjaival kezelni lehetne az SM-t” – tette hozzá Quintana.

 

Forrás: Harvard University

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.