hirdetés

Bőrbetegség elleni szerek sclerosis multiplexben?

A legújabb kutatások szerint saját őssejtjeik aktiválásával gyógyulhatnak a sclerosis multiplexben szenvedő betegek. Amerikai kutatók laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, hogy kettő, bőrbetegség kezelésére használt gyógyszer segíthet a károsodott idegsejtek regenerálásában.

hirdetés

Az egészséges idegrostokat mielinhüvely veszi körül, ami az agyban és a gerincvelőben speciális gliasejtekből képződik. Ez az izoláló burok teszi lehetővé az idegi ingerület gyors továbbítását. A sclerosis multiplex (SM) olyan autoimmun betegség, melyben a kóros immunválasz következtében fellépő gyulladásos folyamatok a mielinhüvelyt károsítják, ami különböző neurológiai tüneteket okoz. A gyógyíthatatlan betegség kezelésére jelenleg gyulladáscsökkentő szereket alkalmaznak. Egy amerikai kutatócsoport azonban egereken és emberi sejteken egy egészen új terápiás eljárást tesztel. Két hatóanyagot találtak, ami a központi idegrendszerben úgy aktiválja az őssejteket, hogy azok regenerálják a károsodott mielinburkot. Ezzel az eljárással állatkísérletekben egyértelműen sikerült a betegség tüneteit enyhíteni, írják a Nature című szaklapban.

Paul Tesar (Case Western Reserve University, Cleveland) szerint céljuk, hogy olyan hatóanyagokat találjanak, amelyek a szervezet saját őssejtjeit arra ösztönzik, hogy az SM miatt elpusztult sejteket pótolják. Őssejtekből differenciált szövetek transzplantációja helyett, a károsodott idegszövetekben lévő őssejteket próbálták mielin-termelésre bírni. Hogy ez megvalósuljon, az őssejteknek oligodendrocitává kell differenciálódniuk. Ez a gliasejtek azon fajtája, ami képes a mielinhüvely helyreállítására. A vizsgálatok során 727, különböző megbetegedés kezelésére alkalmazott gyógyszer hatását tesztelték.

Két hatóanyag bizonyult különösen ígéretesnek, a bőrgomba ellen adott mikonazol, és a klobetazol, amit gyulladásos bőrbetegségek (neurodermitisz, pikkelysömör) terápiás kezelésében alkalmaznak. Az intravénásan beadott szerek hatására az SM-szerű megbetegedést mutató egerekben oligodendrociták fokozott képződését figyelték meg, illetve a betegség tünetei is enyhültek. A tenyészetekben a humán oligodendroglia elődsejtek hasonló reakciót mutattak, mint az egerek elődsejtjei. A mikonazol és a clobetasol a véráramból jutnak az agyba, a két szer hatásmechanizmusa azonban még nem tisztázott. A mikonazol a mielinképzést fokozza, de a károsodott immunfunkciót nem befolyásolja, a klobetazol az immunrendszer reakcióját is elnyomja.

Jelenleg a humán orvoslásban mindkét szer csak a bőr külsőleges kezelésére engedélyezett. Az intravénás adagolás lehetséges mellékhatásait további kutatásokkal kell megvizsgálni, és amíg ezzel kapcsolatban nincsenek eredmények, a két gyógyszer nem használható az SM terápiájában. Valószínű, hogy a hatóanyagok kémiai módosítására lesz szükség, hogy semmilyen egészségügyi kárt ne okozzanak.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.