hirdetés

A sok fehérje veszélyes lehet a vesére

A magas fehérjetartalmú diéták a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint növelhetik a vesekő, illetve más vesebetegségek kialakulásának esélyét.

hirdetés

Dr. Pierre Dukan fehérjediétája – annak hírére, hogy ennek a segítségével tudott Cambridge hercegnője belefogyni az esküvői ruhájába, illetve állítólag Jennifer Lopez is ennek segítségével nyerte vissza terhessége előtti alakját- nagy népszerűségre tett szert az elmúlt években. Dukan szülőhazájában, Franciaországban, becslések szerint 2 millió ember követi ezt az étrendet. Mindazonáltal a módszer vitatott. A Brit Étrendi Egyesület (British Dietary Association) 2010., 2011., és 2012. évi listája első helyen ezt említi az elkerülendő diéták sorában. Rámutattak, hogy még Dr. Dukan is –akit 2013-ban Franciaországban eltiltottak a háziorvosi praktizálástól- figyelmeztet a diéta során gyakran fellépő egészségügyi mellékhatásokra, úgy mint energiahiány, székrekedés, ásványi anyag-, és vitaminhiány illetve kellemetlen szagú lehelet.

Egy 2012-es, a Medical News Today-ben megjelent tanulmány szerint a Dukan-diétát folytatók 4/5-e a teljes leadott súlyát 36 hónapon belül visszaszedte. Az effajta súlyingadozás a diétázók esetében megnövelheti a magasvérnyomás, a diabétesz, és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Mit mond az új tanulmány?

Dr. Virginia A. Aparicio és kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy a magas fehérjetartalmú diéta milyen változásokat okoz a vérplazma – és a vizelet összetételében valamint a vese morfológiai paramétereiben.

A húsz, véletlenszerűen csoportosított Wistar patkányból tíz patkányt 45% fehérjetartalmú étrenden, míg a másik tízet - kontrollcsoportként - normál étrenden tartottak. Az állatok 12 hétig voltak a csoportjuknak megfelelő étrenden, amely a kutatók szerint 9 emberi életévnek felel meg.

A 12 hét elteltével a 45%-os fehérjetartalmú diétán lévő patkányoknál (a kontrollcsoporttal megegyező mennyiségű étel elfogyasztása mellett) 10%-os súlyveszteség volt tapasztalható, míg a veséik 22%-kal (p < 0,001), a vesék glomeruláris areája 13%-kal (p< 0,01), a mesangium pedig 32%-kal nőtt meg (p< 0,01). 

A patkányok plazmaszintje nem mutatott szignifikáns változást, azonban vizeletük citrát-szintje 88%-kal csökkent (p = 0,001), a vizelet pH-ja ugyanakkor 15%-kal savasabb volt (p < 0,001).

A vizelet alacsony citráttartalma és a duzzadt vesék megnövelik a vesekövek kialakulásának kockázatát. A vizelet magas pH-ja a veseelégtelenség és az ennek betudható elsavasodás (RTA) egyik tünete, többek között.

Mit jelent ez az emberekre nézve?

A patkányokon végzett kísérletek eredményeit elővigyázatossággal kell kezelni, annak ellenére, hogy a patkányok anyagcseréje és fiziológiája nagyban hasonlít az emberére (pont ezért használják kutatásokhoz). A hasonlóan fehérjedús táplálékot tartósan fogyasztó emberek vizsgálata a patkányokéhoz nagyban hasonlító eredményekkel szolgált a plazma és vizelet összetétele tekintetében. Az alacsony citráttartalom okozta vesekőképződési veszély nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával csökkenthető. A zöldségek és gyümölcsök magas kálium- és magnéziumtartalma kompenzálja a magas fehérjetartalmú étrend savasságát, és ezzel a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát. A magas fehérjetartalmú diétát folytatóknak erősen ajánlott a rendszeres testmozgás, amely a későbbiekben mérsékelni tudja majd a jojó-effektust a diéta befejezése után.

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.