hirdetés

A szülési fájdalomcsillapítás járulékos előnyei

Az epidurális anesztézia az esetek egy részében hozzájárulhat a poszt partum depresszió kockázatának csökkentéséhez is. 

hirdetés

„A szülési fájdalom nem pusztán a szüléshez kapcsolódó élmény, mivel egyes nők számára pszichológiai ártalmakkal járhat és jelentős szerepet játszik a poszt partum depresszió kialakulásában – mondta dr. Grace Lim, a Pittsburgh Egyetem kórházának nőgyógyászati aneszteziológusa az ANESTHESIOLOGY® idei éves kongresszusán.

A kutatócsoport előzetes eredményei szerint  azoknál a nőknél, akiknél kiváló fájdalomcsökkenést sikerült elérniük epidurális anesztéziával, kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a szülés utáni időszakban depresszió tünetei jelentkeznek.

A kutatók figyelembe vették a poszt partum depresszió kialakulásának esélyét befolyásoló egyéb tényezőket is, többek között a korábban már fennálló depressziót és szorongást, valamint a szülés kapcsán elszenvedett szöveti sérülés okozta szülés utáni fájdalmat. E tényezőket is figyelembe véve a szerzők azt találták, hogy a nők egy részénél a szülési fájdalom változatlanul a poszt partum depresszió jelentős kockázati tényezőjének tekinthető. Ennek ismeretében a fájdalom csillapítása hozzájárulhat a poszt partum depresszió rizikójának csökkenéséhez.

Vizsgálatukban 201 olyan nő szülési dokumentációját tekintették át, akiknél epidurális anesztéziát alkalmaztak a szülés során. A résztvevők 0-tól 10-ig terjedő skálán osztályozták a szülési fájdalom mértékét. Ezek alapján a szerzők kiszámították a fájdalom csökkenésének százalékos arányát (PIP, percent improvement in pain) az epidurális fájdalomcsillapítást követően. A depresszió kockázatát az Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) alapján mérték fel a szülés után 6 héttel. Azt figyelték meg, hogy minél magasabbak a PIP pontszámok, annál alacsonyabbak voltak az EPDS pontszámok.

„Jóllehet összefüggést észleltünk az enyhébb szülési fájdalom és a poszt partum depresszió csökkent kockázata között, egyelőre nem tisztázott, hogy az epidurális anesztéziával elérhető jobb fájdalomkontroll kivédi-e a szülés utáni depresszió kialakulását – magyarázza dr. Lim. − A poszt partum depresszió mögött ugyanis számos egyéb tényező állhat, többek között hormonális változások, az anyasághoz való lelki alkalmazkodás, szociális támogatás, illetve kórelőzményben szereplő pszichiátriai betegségek.”

A szülési fájdalom nem egyforma mértékű problémát jelent az egyes nők számára – jegyzik meg a szerzők. További kutatások szükségesek annak felderítésére, mely nők esetében a legnagyobb az erős szülési fájdalom esélye, ugyanis ők profitálhatnak a legtöbbet a hatékony fájdalomcsillapítási stratégiákból a szülés során. Ez egyben csökkentheti annak esélyét, hogy a szülési fájdalom kihat a felépülésre a gyermekágyas időszakban is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.