hirdetés

A szülők szerint a tabletta a legelfogadottabb fogamzásgátlás a kamaszok számára

A szülők jobban elfogadják, ha kamasz lányuk fogamzásgátló tablettával védekezik, mint a fogamzásgátlás más módszereit, például az óvszert – számoltak be a UC San Francisco (UCSF) szakemberei.

hirdetés

A szülők számára a bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum és a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál, IUD) a legkevésbé elfogadható módszer.

A Journal of Adolescent Health című lap legutóbbi számában közzétett vizsgálatban 261 gyermek-szülő pár részvételével (a gyermekek 12 és 17 év közöttiek voltak) azt is elemezték, milyen tényezők befolyásolják a szülők ezzel kapcsolatos attitűdjeit. Az alábbi faktorokat vették figyelembe: a szülők miként vélekednek arról, hogy a lányuk mekkora eséllyel él szexuális életet; milyenek nevelési attitűdjeik; milyen volt saját szexuális egészségük tizenévesként; illetve milyen ismeretekkel rendelkeznek a szexuális úton átvihető betegségekről. A kutatók eztán megvizsgálták, hogy a fentiek miként befolyásolják hétféle különböző fogamzásgátlási módszer szülők általi elfogadottságát. Az alábbi kérdést tették fel a szülőknek: „Ha tizenéves lánygyermekének orvosa arról tájékoztatná, hogy a gyermek szexuális életet él, elfogadhatónak vagy elfogadhatatlannak tartaná, ha az orvos az alábbi módszereket javasolná a lánynak bizalmasan?”

A kutatók azt találták, hogy a szülők leginkább az orális fogamzásgátló tablettákat fogadják el (59 százalék), melyet az óvszer (51 százalék), az injekciós fogamzásgátlás (46 százalék), a sürgősségi fogamzásgátlás (45 százalék), a transzdermális tapaszok (42 százalék), az implantátumok (32 százalék) és az IUD-k követnek (18 százalék). Azt is megállapították, hogy azon szülők körében, akik tisztában vannak azzal, hogy lánygyermekük nemi életet él, nagyobb azok aránya, akik csak az óvszert és a sürgősségi fogamzásgátlást fogadják el, nem pedig a fogamzásgátló eszközök teljes palettáját. A gyakorló hívő szülők kevésbé tartják elfogadhatónak a sürgősségi fogamzásgátlást, mint a többiek.

„Tekintettel arra, hogy az óvszer az egyetlen eszköz, mely védi a tizenéveseket a nemi úton terjedő betegségekkel és a terhesség szemben is, és a kondom kevésbé invazív, mint a fogamzásgátlás egyéb formái, meglepett bennünket, hogy a szülők körében a fogamzásgátlás e módja nem élvez nagyobb elfogadottságot – mondja dr. Lauren Hartman, a UCSF Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa, a vizsgálat vezetője.

Annak ellenére, hogy az amerikai szülész-nőgyógyász kollégium (American College of Obstericians and Gyenacologists) az IUD-t javasolja „első vonalban” tizenévesek számára, a fogamzásgátlás ezen módja továbbra is kevésbé vonzó a szülők szemében.

„Az IUD-nak a vizsgálatban észlelt elfogadottsága nincs összhangban azzal, amit a rendelői gyakorlatban tapasztalunk – emeli ki dr. Hartman. − E fogamzásgátlási módszer biztonságos és csaknem 100 százalékos hatékonyságú a terhesség kivédésében, ezért az ember azt gondolná, hogy kézenfekvő választási lehetőség a szülők számára. Sajnos azonban sok mítosz övezi az IUD-t, például az, hogy fertőzést tart fenn és meddőséget okoz. Ez azonban még az 1970-es évek tapasztalataiból maradt itt, de máig befolyásolja a szülők vélekedését.

A vizsgálatban azt is elemezték, milyen tényezők befolyásolják a kamaszok számára javasolt egyes fogamzásgátlási módszerek szülők általi elfogadottságát. Minden módszer esetében általános érvényű prediktornak bizonyult a kamaszgyermek autonómiájának szülői elfogadása és támogatása. „A klinikusok fontos szerepet játszhatnak a tizenévesek életében a felnőttkorba való átmenet során, melybe beletartozik az is, hogy arra bátorítják őket, hogy nagyobb felelősséggel vegyenek részt a saját egészségükkel kapcsolatos döntések meghozatalában – mondja a vizsgálat vezetője. − Ennek fontos eleme a kamasz és az orvos közötti bizalmas kapcsolat, valamit az, hogy a tizenéves tisztában legyen azzal, hogy szabadon hozzáférhet a számára szükséges szolgáltatásokhoz, de ugyanilyen fontos a szülők szerepe is a gyermek támogatásában.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.