hirdetés

A terhesség alatti fluoridszedés és az utód intelligenciájára

Egy most megjelent új vizsgálat szerint a magzati életben jelentős fluoridexpozíciónak kitett gyermekek kevésbé intelligensek.

hirdetés

A vízivás vagy a fogmosás olyan mindennapos tevékenységek, melyeket önkéntelenül végzünk. A várandósok számára azonban ezek a látszólag ártalmatlan cselekvések veszélyesek lehetnek a magzat fejlődése szempontjából.

A dr. Howard Hu, a torontói egyetem professzora által vezetett vizsgálat eredményeit az Environmental Health Perspectives című lap közölte.

A fluoridvegyületeket gyakran adják ivóvízhez, valamint fogászati és fogápolási termékekhez, például fogkrémekhez és szájvizekhez, mivel hatásosak a fogszuvasodás prevenciójában.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a fluoriddal dúsított fogyasztása körülbelül 25 százalékkal csökkentheti a fogszuvasodás előfordulását gyermek- és serdülőkorban. Más kutatások ugyanakkor a fluoridok kedvezőtlen egészségi hatásaira is rávilágítottak. Egy 2014-ben napvilágra került kutatás szerint például a fluoridexpozíció kognitív deficitekhez vezethet fiatal egereknél.

Dr. Hu és munkatársai vizsgálatának alapját azok a korábbi kutatások képezték, melyek szerint a magas fluoridszinttel történt prenatális expozíció károsan befolyásolhatja a gyermek intelligenciáját.

A mostani vizsgálatba 299 nőt és gyermekét vonták be, akik mindannyian az Early Life Exposures in Mexico to Environmental Toxicants projekt résztvevői voltak. Az anyáktól terhességük alatt, a gyermekektől 6 és 12 éves koruk között vizeletmintát gyűjtöttek a fluoridexpozíció meghatározása céljából.

„Ennek azért van kiemelkedő jelentősége, mert a korábbi vizsgálatok során a környezeti ivóvízminták fluoridtartalma alapján igyekeztek következtetni a fluoridexpozícióra, ami indirekt módszer és csak közvetett becslésekre nyújt lehetőséget, így az expozíció meghatározása pontatlanabb – magyarázza dr. Hu. − A korábbi kutatások másik gyengéjeként kell megemlítenünk, hogy a gyermekek expozícióját mérték fel a prenatális expozíció helyett, illetve a mintanagyság is jóval kisebb volt, mint a mostani vizsgálatunkban.”

A gyermekek intelligenciáját 4 éves korban határozták meg a General Cognitive Index (GCI) alapján, illetve 12 éves korban a WASI (Wechsler Abbrevated Scale of Intelligence) nevű eszközt használták erre a célra.

A munkacsoport ezt követően azt vizsgálta, hogy a vizelet fluoridszintje mennyiben befolyásolja a gyermekek intelligenciáját.

Az eredmények azt mutatják, hogy a terhesség alatti magasabb fluoridszintek a gyermekek alacsonyabb intelligenciaszintjével mutatnak összefüggést. Egészen pontosan, a vizelet terhesség alatti fluoridszintjében minden 0,5 mg/l-nyi emelkedés a gyermek GCI pontszámát 3,15 ponttal, a WASI pontszámot 2,5 ponttal csökkentette. Érdekes megfigyelés volt ugyanakkor, hogy a gyermekek 6 és 12 éves kora között a vizeletből mért fluoridszint nem befolyásolta az intelligenciát. Mindent egybevetve, a szerzők úgy vélik, hogy a prenatális fluoridexpozíció oly mértékben befolyásolhatja a magzati agy fejlődését, ami már az intelligencia károsodásában is megmutatkozik.

„Vizsgálatunk azt jelzi, hogy a fejlődő magzati agyra károsan hat a jelentős fluoridexpozíció. Az adatok alapján felvethető, hogy a magzati korban az idegrendszer érzékenyebb lehet a fluorid károsító hatásai iránt, mint iskoláskorú gyermekeknél” – magyarázza a vizsgálat vezetője.

A szerzők megjegyzik, hogy mostani megfigyeléseiket nagyobb vizsgálatokkal is meg kell erősíteni, mielőtt bármilyen határozott következtetést vonnánk le a prenatális fluoridexpozíció és a gyermek intelligenciája közötti összefüggésre vonatkozóan.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.