hirdetés

A testmozgás segíti az immunrendszert a rák elleni harcban

A kemoterápia befejezését követő hetekben rendszeresen sportoló betegek immunvédekezése javul, ami segít megakadályozni az újabb daganatok megjelenését.

hirdetés

E megfigyelés – melyről a testmozgás integratív biológiájáról október 10. és 13. között tartott VI. kongresszuson számoltak be – segíthet a szakembereknek annak megértésében, hogy a testmozgás miért képes jelentősen csökkenteni a második daganat előfordulását a rákbetegség túlélői körében, illetve a rákbetegségben nem szenvedőknél miért csökkenti összességében a rosszindulatú daganatok kialakulását.

A University of Nebraska Medical Center Laura Bilek által vezetett munkacsoportja 16 ráktúlélőt vont be egy 12 hetes testedzési programba. Az önkéntes résztvevőknél a mozgásprogramba való belépés előtt és után vérvétel történt a T-sejtek vizsgálatára.

Az elemzés azt mutatta, hogy az immunsejtek nagy része elöregedő formából naïv formává alakul. Ez azt jelenti, hogy a rák elleni harcban hatástalan formák helyett olyan alakok jelennek meg, melyek képesek védelmet nyújtani a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

A testedzés és az immunrendszer összefüggéseivel foglalkozó korábbi vizsgálatok többsíkú korrelációt igazoltak a fizikai aktivitás és a rosszindulatú daganatok előfordulása között, melyek az alábbiak:

1) a testmozgás képes mérsékelni különböző ráktípusok kialakulásának esélyét;

2) a testmozgás javíthatja a rákbetegségben szenvedő betegek kilátásait; és

3) a testmozgás csökkentheti a kiújulás, illetve a második daganat kialakulásának valószínűségét.

A fenti összefüggések háttere azonban még nem tisztázott, egyes beszámolók szerint a testmozgás erősítheti az immunrendszer betegségekkel szembeni védekező képességét. Mindezek ismeretében a mostani vizsgálat szerzői azt kívánták tisztázni, hogy a fizikai aktivitás pontosan milyen úton befolyásolja a rákbetegek immunrendszerét. Egészen pontosan a T-sejtekre fókuszáltak, mégpedig kemoterápián átesett rákbetegek bevonásával.

A korábbi kutatások azt jelezték, hogy a kemoterápiát követően a T-sejtek elöregszenek, ami védtelenné teszi a betegeket a fertőzésekkel és egyéb kórképekkel szemben. A kutatás vezetője ugyanakkor kiemeli, hogy a naïv T-sejtpopuláció rekonstrukciója alapvetően fontos ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően működjön és képes legyen felvenni a harcot a rosszindulatú daganatokkal szemben.

Az elöregedő és naïv T-sejtek számának meghatározásához minden résztvevőtől vérmintát vettek. Ezt követően a betegek egy 12 hetes testedzési programba léptek be. Az egyénileg felállított edzésterv erősítő és állóképességet fokozó gyakorlatokat, kardiogyakorlatokat, illetve a testtartást, hajlékonyságot és egyensúlyt javító gyakorlatokat egyaránt tartalmazott, és külön figyelmet fordított azokra a területekre, melyek az előzetes felmérés során a leggyengébbeknek bizonyultak. A 12 hetes edzésprogram lezárását követően ismételt vérvételre került sor, melyből ismét meghatározták a T-sejtek számát.

A második analízis azt igazolta, hogy az elöregedő T-sejtek a résztvevők többségénél nagy részben naïv formákká alakultak. „Úgy gondoljuk, hogy a testmozgás segítségével megszabadulhatunk azoktól a T-sejtjeinktől, melyek haszontalanok a betegségekkel szembeni harcban, és helyet csinálhatunk azoknak a T-sejtformáknak, melyek hasznosak számunkra” – magyarázza a kutatás vezetője.

A mostani vizsgálat nemcsak azért jelentős, mert a testmozgás fontosságát hangsúlyozza a rákbetegek ás a rákbetegség túlélői számára, hanem azt is igazolta, hogy az egészséges személyek számára is előnyös.

„Hosszasan lehetne sorolni a testmozgás pozitív hatásait. Amennyiben a fizikai aktivitás valóban erősíti az immunrendszert és potenciálisan javítja a rosszindulatú betegségek kézben tartását, akkor ez egy okkal több arra, hogy arra ösztönözzük a betegeket, hogy a rendszeres testedzést építsék be mindennapi programjukba és adjanak annak prioritást” – összegzi tapasztalataikat Laura Bilek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.