hirdetés

A tévé előtt csökkennek az esélyek

A tévé előtt töltött minden óra tovább rontja a 2-3 évesek nyelvi fejlődését és matematikai képességeit és a foglalkozásokon való odafigyelést (mely nagyban függ a figyelemösszpontosítás képességétől). Ráadásul ezek a gyerekek már az óvodában nagyobb eséllyel válnak saját kortársaik céltáblájává.

hirdetés

A fenti megállapítások a montreali egyetem kutatásából származnak. A vizsgálat vezetője, Linda Pagani ezt mondja: „Ez az első vizsgálat, mely az összes egyéb lehetséges befolyásoló tényező alapos figyelembe vételével összefüggést igazolt az egészen kis gyermekek fejlődésének zavaraival, illetve kimutatta, hogy a túlságosan sok tévézés pszichoszociális zavarokat is okoz, melynek következtében nagyobb az esély arra, hogy a gyermek a kortársak általi zaklatás áldozatává válik. Megállapításaink azt erősítik meg, hogy a szülőknek nagyobb tudatossággal és felelősséggel kellene ügyelniük arra, hogy betartsák a tévénézésre vonatkozó gyermekorvosi ajánlásokat. Az amerikai gyermekgyógyász társaság, az American Academy of Pediatrics (AAP) 2 éves korig egyáltalán nem javasolja, hogy a gyermek bármennyit is tévézzen, de kétéves kor felett is napi 2 órában kellene megszabni a felső határt. Úgy tűnik, hogy minden egyes további óra újabb komoly negatív hatásokkal bővíti a korábbiakat.”

Nézzük, mit mondott erről a vizsgálat vezetője a témába vágó interjúban!

Miért éppen ezt vizsgálták?

Az iskolai teljesítményeket elemző kutatások jelentős része arra összpontosít, hogy az óvodai körülmények miként befolyásolják a későbbi iskolai teljesítményt. Az óvodába lépéskor fennálló körülmények nagyban megszabják a jövőt. Mi most egyedülálló módon annak elemzését tűztük ki célul, hogy mi minden befolyásolja, hogy a gyermek milyen képességekkel kezdi az óvodát. Ezen belül olyan, eddig kevesebb figyelmet kapott körülményre összpontosítottunk, mint például a motoros képességek, melyek előrejelzik a fizikai aktivitást és az olvasási képességeket. De említhetném azt is, hogy mekkora az esélye annak, hogy az adott gyermeket már korán kipécézik maguknak társai, mert ettől is függ, hogy lesznek-e nehézségei a közösségbe való beilleszkedéssel. Vagy nézzük azt, hogy az adott gyermek mennyire képes arra, hogy kövesse a kapott utasításokat, ez viszont attól is függ, mennyire tudja a figyelmét egy dologra összpontosítani – ez pedig nem más, mint egyszerű élettan, a homloklebeny fejlettségi szintje.

Kik vettek részt a vizsgálatban?

A kanadai Quebec körzetéből 991 lányt és 1006 fiút vontunk be, olyanokat, akiknek szüleitól a Quebec Longitudinal Study of Child Development nevű vizsgálat kapcsán információkkal rendelkeztünk gyermekeik tévénézési szokásait illetően.

Hogyan kapták meg azokat a számadatokat, melyeket az ajánlott mértéken túli tévénézéssel kapcsolatban nyilvánosságra hoztak?

A szórás (standard deviáció) egy statisztikai fogalom, mely azt mutatja meg, hogy mi tekinthető a normáltartományba tartozónak az átlaghoz képest. A kisdedek napi tévénézésének átlagértékéhez (napi 105 perc) viszonyítva egy egységnyi eltérés ebben a csoportban 72 percnek felelt meg, de volt olyan kisgyermek a vizsgálatban, aki annyit tévézett, ami két, sőt három egységgel is eltért az átlagtól (ami naponta több mint 4 órányi tévézést jelent!). Ez utóbbi csoportban ennek megfelelően az óvodai teljesítmény is arányosan rosszabb volt, mint azé, akinek tévénézési ideje csak kicsivel haladta meg az átlagost.

Hol elemezték a tévénézési szokásokat?

Ebben a vizsgálatban a csak a legfontosabb formáját elemeztük a képernyő előtt töltött időnek, azaz az otthoni tévénézéssel foglalkoztunk. Ami akár alá is becsülheti a problémát, hiszen sok gyermek napközben a gyermekintézményben is televízióhoz juthat.

Milyen jelentősége van a most nyilvánosságra hozott megállapításoknak a mindennapi élet szempontjából?

Mivel az óvodai teljesítmény meglehetősen pontosan jelzi előre a későbbi iskolai produktivitást, az iskolaéretlenség módosítható kockázati tényezőinek előrejelzése fontos célkitűzés a társadalom termelékenysége szempontjából. Statisztikai szempontból nézve eredményeink az egyéb tényezők figyelembe vételével is szoros kapcsolatot jeleznek, melynek nyomán végeredményben csökken az iskolai teljesítmény, romlanak a közösségi kapcsolatok, és károsodnak az egészséges életmóddal kapcsolatos preferenciák.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.