hirdetés

A tizenévesek többsége már kipróbálta a drogokat és az alkoholt

Az amerikai tinédzserek körében nemrégiben elvégzett reprezentatív felmérés szerint a fiatalok többsége már megkóstolta az alkoholt és nem teljesen tapasztalatlan a droghasználat terén sem – számolt be a JAMA Archives of General Psychiatry áprilisi száma.

hirdetés

A kutatók kiemelik, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a serdülőkori alkohol- és drogfogyasztás a későbbi szerhasználat indikátora, ennél fogva nagy figyelmet érdemel.

Joel Swendsen, a bordeaux-i egyetem kutatója az alkohol- és illegálisdrog-használat prevalenciáján és az ezzel kapcsolatos szociodemográfiai tényezőkön túl azt is elemezte, hogy a tinédzserek mely életkorban kezdik a szerhasználatot. A felmérésbe 10123, 13 és 18 év között fiatalt vontak be az Egyesült Államokból.

Az eredményekből az alábbiak emelhetők ki:

  • - a serdülők 78,2 százaléka számolt be alkoholfogyasztásról,
  • - a megkérdezettek 47,1 százaléka évente legalább 12 pohár szeszes italt fogyaszt,
  • - a nagykamaszok 81,4 százaléka vallotta be, hogy már lehetősége nyílt illegális szerek kipróbálására,
  • - 42,5 százalék válaszolta, hogy használt már drogot,
  • - a drogabúzusról beszámolók aránya 16,4 százaléknak adódott.

A kutatók szerint: „Tekintettel arra, hogy a szerhasználat korai életkorban való megkezdése a későbbi életszakaszokban a szerhasználati szokások és ezzel kapcsolatos zavarok szignifikáns prediktora, a mostani megállapítások kiemelkedő közegészségügyi jelentőséggel bírnak.” Az adatok azt jelzik, hogy a tizenévesek mediánértékben 14 évesek akkor, amikor nagyjából rendszeresen rákapnak az ivásra, melynek nyomán aztán némelyiküknél függőség is kialakul, míg másoknál nem. A dependencia nélküli drogabúzus tekintetében a medián életkor 15 év, míg a függőséget eredményező drogabúzus vonatkozásában 14 év.

A bármely stádiumú alkohol- és droghasználat valószínűsége az életkor előrehaladtával emelkedik, és ezen belül is a fehér bőrűek és a spanyol ajkúak körében nagyobb arányokat regisztráltak, mint a feketék alcsoportjában vagy más etnikai csoportokban.

A kutatók rámutatnak, hogy a szerhasználattal kapcsolatban az „élettartam” kifejezés a tinédzserek esetében nem feltétlenül azt jelenti, hogy károsító hatás hosszú időn át fennáll, hiszen a fiatalok jelentős része „kinövi” az ártalmas szerek használatát, mire a felnőttkorba lép.

A szerzők következtetése szerint „az alkohol- és illegális szerhasználat megelőzése olyan stratégiákat igényel, melyekkel már a kiskamaszokat célba veszik. A prevenciós programok megvalósítása során figyelembe kell venni, hogy az egyes populációszintű tényezők igen különböző hatást fejtenek ki a szerhasználatra és annak stádiumára.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.