hirdetés

A torsemid nem jobb a furoszemidnél

Egy most közölt randomizált vizsgálatban mind a túlélés, mind a kórházi újrafelvétel aránya hasonló volt, ha a szívelégtelenség (HF) miatt kórházba került betegek hazabocsátásukkor furoszemidet vagy torsemidet kaptak. 

hirdetés

A furoszemid lehet a leggyakrabban felírt kacs-diuretikum a szívelégtelenségben, de a gyakorlatban – néhány korlátozott bizonyíték alapján – a klinikusok gyakran előnyben részesítik a torsemidet a nagyobb biológiai hozzáférhetőség, a káliumkímélő és a potenciálisan hasznos pleiotróp hatások miatt.

A Journal of the American Medical Association folyóiratban január 17-én megjelent TRANSFORM-HF vizsgálat azonban nem támasztja alá ezt a preferenciát. A minden ok miatti mortalitás elsődleges végpontja körülbelül 26% volt az átlagosan 17 hónapos követés alatt, függetlenül attól, hogy a betegeket - ejekciós frakciójuktól függetlenül - furoszemid vagy a torsemid-first csoportba kerültek-e. A 12 hónapos halálozás és kórházi kezelés összetett aránya sem különbözött szignifikánsan, körülbelül 49%, illetve 47% volt. Dr. Robert J. Mentz (Duke University School of Medicine, Durham, North Carolina) és munkatársainak eredményei szerint a klinikusok továbbra nyugodtan rendelhetik az általuk preferált kacsdiuretikumok bármelyikét.

A tanulmányban 2859 szívelégtelenség miatt kórházba került beteget több mint 60 egyesült államokbeli központban osztottak be furoszemiddel vagy torsemiddel végzett nyílt kezelésre. Az 1428, illetve 1431 beteg körülbelül 37%-a nő és 34%-a afroamerikai volt. A kockázati arány (HR) az összes okból bekövetkezett halálozásra a 17,4 hónapos követés során, torsemid kontra furoszemid, 1,02 (95% CI, 0,89-1,18). A HR bármilyen okból bekövetkezett haláleset vagy kórházi kezelés esetén 0,92 volt (95% CI, 0,83-1,02). A 12 hónapos minden okból történő kórházi kezelés aránya (RR) pedig 0,94 volt (95% CI, 0,84-1,07).

Pragmatikus kialakításával a TRANSFORM-HF valóban a tényleges klinikai gyakorlatban előforduló változatos szívelégtelenség-populációt reprezentálta, és a betegek kezelésében kevés megszorítás volt, így például lehetőség volt a kacsdiuretikum keresztezésére és más diszkrecionális diuretikus változtatásokra. A vizelethajtó adagolása is szignifikánsan változott a csoportok között, és váratlanul magas volt a vizelethajtók megvonása, mindezek nyomán a vizsgálat kevéssé volt alkalmas feltételezett csoportok közötti különbségek kimutatására. Arra azonban mindenképp alkalmas – hogy, mint azt a szerkesztőségi kommentár is megjegyzi – „eloszlassa azt a hitet, hogy a torsemid jobb, mint a furoszemid, így a szívelégtelenségben és pangásos tünetekben szenvedő beteg kezelésekor a különböző kacsdiuretikumok relatív előnyeinek mérlegelése helyett arra koncentrálhatunk, hogy a mielőbb megkezdjük és optimalizáljuk a bizonyítékokon és iránymutatásokon alapuló terápiákat a betegek jobban életminősége és élettartamuk meghosszabbítása érdekében."

 

Forrás:

Mentz RJ, Anstrom KJ, Eisenstein EL, et al. Effect of Torsemide vs Furosemide After Discharge on All-Cause Mortality in Patients Hospitalized With Heart Failure: The TRANSFORM-HF Randomized Clinical Trial. JAMA. 2023;329(3):214–223. doi:10.1001/jama.2022.23924

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.