hirdetés

A vékonybél-lymphoma és a coeliakia, valamint a Crohn-betegség kapcsolata

Bevezetés

A malabszorpció és az intesztinális lymphoma kapcsolatáról az első beszámoló 1937-ben született, és bár az azóta eltelt évtizedekben jelentős ismeretanyag halmozódott fel, a kérdéskör ma sem lezárt. A vékonybelet érintő különböző – mindeddig csak részben tisztázott – kóreredetű betegségekkel kapcsolatban felmerült, hogy bizonyos idő után lymphoma kialakulását segíthetik elő. A két legismertebb és egyre gyakrabban előforduló, a vékonybél-nyálkahártyát károsító kórkép a gluténszenzitív enteropathia és a Crohn-betegség. Jelenlegi ismereteink szerint a tápcsatornában lévő citokin-konstelláció határozza meg a gyulladásos válasz jellegét. Az úgynevezett T-helper-1 (Th-1) domináns válasz, melyet elsősorban interferon-d (INF-d), tumornekrózis-faktor-a (TNF-a) indukció jellemez, coeliakiában és Crohn-betegségben egyaránt fontos szerepet játszik. A vékonybél-nyálkahártya TGF-b- (Th3) termeléséért felelős sajátos CD4+ T-sejt szubpopulációja, az orális tolerancia kialakulásában játszik szerepet, korlátozva a Th1 sejtes választ.

A malignus lymphoma a daganatos betegségek 4%-át adja, és az onkológiai halálozás 4%-áért felelős. Incidenciája az elmúlt harminc évben körülbelül 60%-kal emelkedett. Bár primer vékonybél-lymphomák ritkán fordulnak elő, feltételezhető, hogy a különféle krónikus vékonybélbetegségek (pl. coeliakia, Crohn-betegség) elősegítik kialakulásukat.

Az újabb epidemiológiai vizsgálatok több európai országban bizonyították, hogy a coeliakia prevalenciája sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták (10/1000 lakos), ezáltal a leggyakrabban előforduló genetikai betegségnek tekinthető. A coeliakia gasztrointesztinális tumorokkal, non-Hodgkin lymphomával vagy autoimmun betegségekkel társulhat. A coeliakiás betegek bevonásával lefolytatott eddigi legnagyobb tanulmány kétszeres halálozási kockázatot jelzett az egészséges lakossághoz képest [2]. A halálozás esélye a második életév előtt diagnosztizált esetekben kisebb, a kétéves kor után felismertek körében viszont az átlagosnál nagyobb. A malignus betegségek – közülük is főként a vékonybél-carcinoma, a non-Hodgkin lymphoma és a májrák – a halálozás 70%-áért felelősek. A gasztrointesztinális betegségekre vonatkozó standardizált mortalitási ráta 7,9-szeres és ezen belül feltűnően nagy a gyulladásos bélbetegségek előfordulása [3]. Coeliakiában az autoimmun rendellenességek is gyakoribbak. Ismert, hogy a betegek 95%-a ugyanazt a HLA DQ2 haplotípust hordozza, mint a legkülönbözőbb autoimmun betegségben szenvedők. Feltételezik, hogy a különböző immunmediált folyamatok hátterében glutén által stimulált antitestképződés áll, például a szöveti transzglutaminázzal vagy a fibroblast eredetű extracelluláris mátrixfehérjével szemben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Palatka Károly, Prof. dr. Udvardy Miklós, Dr. Altorjay István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.