hirdetés

A xilit növeli a szívroham és a stroke kockázatát

A szakértők szeretnék felhívni a figyelmet a mesterséges édesítőszerek fogyasztásával kapcsolatban felmerülő számos egészségügyi problémára.

hirdetés

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a cukorhelyettesítők, például a cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek aránya az egészséges alternatívaként reklámozott feldolgozott élelmiszerekben.

A xilit a természetben kis mennyiségben fordul elő rostos gyümölcsökben és zöldségekben, kukoricacsutkában, fákban és az emberi szervezetben. Cukorhelyettesítőként használják, mert íze a cukoréhoz hasonló, de kevesebb kalóriát tartalmaz, és glikémiás indexsze is alacsony. A cukoralkoholok közé tartozómesterséges édesítőszer, a xilitol számos termék cukorhelyettesítő adalékanyaga, alkalmazzák a cukormentes cukorkáktól kezdve a rágógumikon át a fogkrémekig.

A Cleveland Clinic kutatóiszámoltak be arról az European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy a keringésben lévő magas xilitszint növelheti a szívroham, a stroke és más szív- és érrendszeri események kockázatát. Megállapításukat egy nagyszabású betegelemzés, egy klinikai intervenciós vizsgálat és preklinikai kutatási modellek adatainak elemzésére alapozták. A Cleveland Clinic csapata tavaly hasonló kapcsolatot talált egy másik cukoralkohol, az eritritol és a szív- és érrendszeri kockázat között. Bár a  keto- vagy cukormentes termékekben az Egyesült Államokban a xilit nem olyan gyakori, mint az eritritol más országok igen széles körben használják.

A kutatók több mint 3000, az Egyesült Államokban és Európában élő alany elemzésében arról számoltak be, hogy a keringő xilit magas szintje összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri események hároméves kockázatának emelkedésével. Azoknak az alanyoknak a harmadánál, akiknek a plazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény.

Az eredmények megerősítésére végzett preklinikai vizsgálatok során azt találták, hogy a a véralvadási képesség minden mérőszáma jelentősen megnőtt közvetlenül a xilit fogyasztása után (szemben a glükóz fogyasztással, ahol ez nem fordult elő), és a vérlemezkék aktivitásának és a vérrögképződés növelésének révén nőtt a trombózis kockázata.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a klinikai megfigyeléses vizsgálatok összefüggést és nem ok-okozati összefüggést mutatnak ki. További vizsgálatokra van szükség a xilit hosszú távú kardiovaszkuláris biztonságosságának értékeléséhez.

Forrás:

Witkowski M, Nemet I, Li XS et al: Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk, European Heart Journal, 2024;, ehae244, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae244

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.