A xilit növeli a szívroham és a stroke kockázatát
A szakértők szeretnék felhívni a figyelmet a mesterséges édesítőszerek fogyasztásával kapcsolatban felmerülő számos egészségügyi problémára.
Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a cukorhelyettesítők, például a cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek aránya az egészséges alternatívaként reklámozott feldolgozott élelmiszerekben.
A xilit a természetben kis mennyiségben fordul elő rostos gyümölcsökben és zöldségekben, kukoricacsutkában, fákban és az emberi szervezetben. Cukorhelyettesítőként használják, mert íze a cukoréhoz hasonló, de kevesebb kalóriát tartalmaz, és glikémiás indexsze is alacsony. A cukoralkoholok közé tartozómesterséges édesítőszer, a xilitol számos termék cukorhelyettesítő adalékanyaga, alkalmazzák a cukormentes cukorkáktól kezdve a rágógumikon át a fogkrémekig.
A Cleveland Clinic kutatóiszámoltak be arról az European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy a keringésben lévő magas xilitszint növelheti a szívroham, a stroke és más szív- és érrendszeri események kockázatát. Megállapításukat egy nagyszabású betegelemzés, egy klinikai intervenciós vizsgálat és preklinikai kutatási modellek adatainak elemzésére alapozták. A Cleveland Clinic csapata tavaly hasonló kapcsolatot talált egy másik cukoralkohol, az eritritol és a szív- és érrendszeri kockázat között. Bár a keto- vagy cukormentes termékekben az Egyesült Államokban a xilit nem olyan gyakori, mint az eritritol más országok igen széles körben használják.
A kutatók több mint 3000, az Egyesült Államokban és Európában élő alany elemzésében arról számoltak be, hogy a keringő xilit magas szintje összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri események hároméves kockázatának emelkedésével. Azoknak az alanyoknak a harmadánál, akiknek a plazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény.
Az eredmények megerősítésére végzett preklinikai vizsgálatok során azt találták, hogy a a véralvadási képesség minden mérőszáma jelentősen megnőtt közvetlenül a xilit fogyasztása után (szemben a glükóz fogyasztással, ahol ez nem fordult elő), és a vérlemezkék aktivitásának és a vérrögképződés növelésének révén nőtt a trombózis kockázata.
A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a klinikai megfigyeléses vizsgálatok összefüggést és nem ok-okozati összefüggést mutatnak ki. További vizsgálatokra van szükség a xilit hosszú távú kardiovaszkuláris biztonságosságának értékeléséhez.
Forrás:
Witkowski M, Nemet I, Li XS et al: Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk, European Heart Journal, 2024;, ehae244, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae244