hirdetés

A mesterséges édesítőszerek hatásai

Egy vizsgálat szerint a kalóriamentes, vagy alacsony kalóriatartalmú édesített ital fogyasztása nem változtatta meg az étvágyhoz vagy a táplálékfelvételhez kapcsolódó glükóz- és hormonszintet.

hirdetés

Az adatok szerint azonban a cukorral édesített italok (SSB) fogyasztása a kalóriamentes, vagy alacsony kalóriatartalmú édesített ital (NNS) fogyasztásával szemben befolyással volt az étvágyhoz vagy a táplálékfelvételhez kapcsolódó 2 órás posztprandiális glükóz-, inzulin, glukagonszerű peptid 1 (GLP-1)-, gyomor-gátló polipeptid (GIP)-, az YY peptid (PYY) hormonszintekre továbbá a ghrelin, a leptin és glukagon koncentárciójára.

Roselyn Zhang és munkatársainak az Institute for the Advancement of Food and Nutrition Sciences (IAFNS) nonprofit szervezet által támogatott metaanalízise a közelmúltban jelent meg a Nutrients folyóiratban.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jelenleg 8 édesítőszer használatát engedélyezte: aszpartám, aceszulfám-kálium (ace-K), luo han guo (monkfruit) kivonat, neotám, szacharin, stevia, szukralóz és advantám.

Zhang és munkatársai a szakirodalomban 2022. január 15-ig megjelent közleményeket nézték át, amelyek az NNS italok, valamint az akut étkezés utáni glikémiás és endokrin válaszok tanulmányozása érdekében. Elemzésükből kizárták azokat a vizsgálatokat, amelyekben cukoralkoholokat (pl. eritrit) vagy ritka cukrokat (pl. allulóz) is vizsgáltak, vagy ha azok rövidebbek voltak 2 óránál, hiányzott az összehasonlító ág, vagy nem szolgáltattak megfelelő végpont adatokat.

A mesterséges édesítőszerként a keto- és más típusú élelmiszerekben egyre gyakrabban használt  eritritet a Nature Medicine egyik február végén elején megjelent cikkében a szívelégtelenség kockázatával hoznak összefüggésbe.

Az elemzésbe vont 36 randomizált és nem randomizált klinikai vizsgálat összesen 472, túlnyomórészt egészséges résztvevőt tartalmazott, 21 vizsgálat (N = 266): NNS önmagában, 3 vizsgálat (3 N = 27): NNS szénhidrátot tartalmazó oldatban, 12 vizsgálat (N = 179): az NNS-t 15 perccel az orális glükóz-szénhidrát terhelés előtt fogyasztották (késleltetett kapcsolódás).

A vizsgálatokban szereplő italok a következő 4 csoportba tartoztak: egyféle édesítőszert (ace-K, aszpartám, ciklamát, szacharin, stevia és szukralóz), többféle alacsony kalóriájú édesítőszert (ace-K + aszpartám; ace-K + szukralóz; acetonitril + aszpartám + ciklamát; és ace-K + aszpartám + szukralóz) tartalmazók, cukorral (glükóz, szacharóz és fruktóz) édesítettek és kontrollként a víz.

Az NNS italok (egyszeri vagy keverék) a vízhez hasonlóan nem voltak hatással a posztprandiális glükózra, inzulinra, GLP-1-re, GIP-re, PYY-re, ghrelinre és glukagonra, míg a kalóriatartalmú cukrokkal (glükóz és szacharóz) édesített SSB-k növelték az étkezés utáni glükóz-, inzulin-, GLP-1- és GIP-válaszokat, de nem befolyásolták a posztprandiális ghrelin- és glukagonválaszokat.

A vizsgálatok megbízhatósága általában alacsony vagy közepes volt.

A meta-analízis azt sugallja, hogy az édesítőszerek nagyrészt közömbösek az akut étkezés utáni glükóz- és hormonválasz tekintetében, ami azért lehetséges, mert csak 2022 januárjáig tekintették át  a szakirodalmat, így nem vették figyelembe az Egészségügyi Világszervezet tavaly áprilisban közzétett "A nem cukormentes édesítőszerek használatának egészségügyi hatásai" jelentését sem a Cell folyóiratban 2022 augusztusában publikált tanulmányt, amely szerint egyes nem tápláló édesítőszerek csekély mértékben befolyásolhatják a bélmikrobiomot és a glükózválaszt. Tehát, bár egyértelműen tanácsolható, hogy csökkentenünk kell a cukorral édesített italok fogyasztását, az édesített italokra (például diétás üdítőitalokra) való átállás nem a legegészségesebb megoldás, mivel újabb vizsgálatok szerint az édesítőszerek befolyásolhatják a glükózreakciókat és a kapcsolódó hormonok szintjét.

 

Forrás:

Zhang R, Noronha JC, Khan TA et al: The Effect of Non-Nutritive Sweetened Beverages on Postprandial Glycemic and Endocrine Responses: A Systematic Review and Network Meta-Analysis Nutrients 2023, 15(4), 1050; https://doi.org/10.3390/nu15041050

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.