hirdetés

Az eritrit szív- és érrendszeri kockázatai

Egy újabb tanulmány szerint a mesterséges édesítőszerként használt eritrit nevű cukoralkohol növeli a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát és elősegíti a vérrögképződést.

hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és elhízott betegeknek gyakran azt tanácsolják, hogy a cukrot mesterséges édesítőszerekkel cseréljék ki a jobb glükózkontroll és fogyás érdekében, de az egyre növekvő epidemiológiai bizonyítékok a mesterséges édesítőszerek fogyasztását a súlygyarapodással, az inzulinrezisztenciával, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolják össze.

Az egyik legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszer az eritrit, amely egyre nagyobb arányban használnak a feldolgozott és "keto-rokon" élelmiszerekben. A természetben kis mennyiségben előfordul a gyümölcsökben és zöldségekben és az emberi szervezetben is termelődik; a kukoricából előállított eritritol mesterséges édesítőszer édessége a cukor édességének csak 70%-a. Az elfogyasztott eritrol gyengén metabolizálódik, legnagyobb részt a vizelettel választódik ki, ezért "nulla kalóriatartalmú", "nem tápláló" vagy "természetes édesítőszerként" jellemzik. Az előrejelzések szerint a következő 5 évben megduplázódik a piaci részesedés az édesítőszer-ágazatban.

A mesterséges édesítőszereket "általánosan biztonságosnak" (GRAS) ismeri el az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), így nem követelmény hosszú távú biztonságuk vizsgálata, ezért keveset tudunk a hosszú távú egészségügyi hatásokról.

Dr. Marco Witkowski és munkatársai február 27-én a Nature Medicine -ben online megjelent kutatásukban a poliolok (cukorlakoholok, pl. eritrol) hatásait több lépcsőben vizsgálták. A résztvevők körülbelül háromnegyedének volt koszorúér-betegsége, magas vérnyomása, és körülbelül egyötöde cukorbeteg.

Vizsgálatuk első részében egy 1157 beteg kardiovaszkuláris kockázatát mérték fel, és azt találták, hogy a poliolok, különösen az eritrit magas szintje a súlyos szív- és érrendszeri események (MACE, major cardiovascular events, nevezetesen kardiovaszkuláris halálozás, nem végzetes szívinfarktus (MI) vagy stroke) megnövekedett 3 éves kockázatával jár együtt.

Ezt követően az eritrit és a MACE kapcsolatát két nagy amerikai és európai kohorszban is reprodukálták. A 2149 betegből álló egyesült államokbeli validációs kohorszban 3 éves követés során a legmagasabb kvartilisbe tartozó eritrit plazmaszinttel rendelkező betegeknél 1,8-szor nagyobb volt a MACE kockázata, mint a legalacsonyabb kvartilisbe tartozó betegeknél (p = 0,007), a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkhöz való igazítás után. A 833 betegből álló európai validációs kohorszban pedig a 3 éves követés során a legmagasabb kvartilisben lévő eritrit plazmaszinttel rendelkező betegeknél 2,21-szer nagyobb volt a MACE kockázata, mint a legalacsonyabb kvartilisbe tartozó betegeknél (P = 0,010). Az eritritszint minden mikromólnyi növekedése az egyesült államokbeli vizsgálatban a szív- és érrendszeri események kockázatának 21%-os, az európaiban 16%-os növekedését eredményezte.

Az eritrit teljes vérhez vagy vérlemezkékhez való hozzáadása a vérrög aktiválódásához (trombózis) vezetett. Végül pedig nyolc egészséges önkéntesnél 30 g eritrittel édesített ital elfogyasztása (amely nagyjából egy doboz kereskedelmi forgalomban kapható italhoz vagy egy doboz keto fagylalthoz hasonlítható) jelentős és tartós (> 2 napos) emelkedést idézett elő a plazma eritrit szintjében.

 

Eredményeik alapján a kutatók fontosnak tartják a mesterséges édesítőszerek további biztonsági vizsgálatait, és konkrétan annak felderítését, hogy az eritrit milyen hosszú távú hatást a szívinfarktus és a stroke kockázatára, különösen a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyeztetett populációban, de természetesen emellett a túlzott glükózfogyasztás nagyon is valós egészségügyi kockázatait is mérlegelni kell. Az Egyesült Államokban végzett 2013-2014-es National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) adatai azt mutatják, hogy egyes egyéneknél az eritritol napi bevitele a becslések szerint eléri a napi 30 g-ot. A Diabetes UK jelenleg azt tanácsolja a cukorbetegeknek, hogy ne használjanak poliolokat.

Forrás:

Witkowski M, Nemet I, Alamri H et al: The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk Nature Medicine, febr 27, 2023 https://doi.org/10.1038/s41591-023-02223-9Article 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.