hirdetés

A Zika-vírus izzadsággal és könnyel is terjedhet?

New England Journal of Medicine legfrissebb számában egy Zika-vírussal fertőzött beteg halálával kapcsolatban felvetik a vírus verejtékkel és könnyel való terjedésének lehetőségét.

hirdetés

Az első beteg, egy 73 éves férfi ez év júniusában hunyt el az Utah Egyetem kórházában Salt Lake Cityben – ez volt a Zika-vírus okozta első haláleset az Egyesült Államok kontinentális régióiban. A Zika-vírus tünetei 8 nappal azt követően jelentkezte nála, hogy hazatért Mexikó délnyugati részén tett utazásáról, mely Zika-vírus-fertőzött területnek számít. A betegség első tünete hasi fájdalom és láz volt. A kórházba való felvételéig a szem gyulladása és vizes váladékozása, vérnyomásesés és szapora szívműködés alakult ki. Szeptikus sokk bontakozott ki, melyhez a vesék, a tüdő és más szervek elégtelensége társult, majd a beteg rövid időn belül meghalt.

A második beteg, egy korábban teljesen egészséges 38 éves férfi, az első beteghez érkezett látogatóba a kórházba, és arról számolt be, hogy segített letörölni az első beteg könnyét, illetve segédkezett az ápolónőknek, amikor azok mozgatni próbálták az első beteget.

A második beteg akkor került a közlemény egyik szerzőjének látókörébe, amikor az első beteg halála után egy héttel a második beteggel beszélgetett a történtekről. Azt vette észre, hogy a beteg szeme kivörösödött és vizes váladék ürül belőle, ami a zikafertőzés gyakori tünetének számít. A vizsgálatok igazolták a második beteg zikafertőzését, az ő tünetei azonban enyhék voltak és néhány napon belül megszűntek.

Az eset két aspektusa jelentett nehézséget a szakembereknek. Első kérdésként az merült fel, hogy az első beteg miért halt meg. Ez még a Zika-vírus okozta súlyos fertőzésekben is ritkaságnak számít. Világszerte mindössze 9 másik fatális kimenetelű esetről számoltak be Zika-vírus-fertőzés kapcsán – jegyzik meg a University of Utah School of Medicine kutatói. A második rejtély az volt, hogyan fertőződött meg a második beteg a Zika-vírussal. Semmi olyan tényező nem volt feltárható, melyet abban az időben a Zika-vírus-infekció kockázati tényezőjének tekintettek. A szerzők felvetik, hogy az első beteg vérében kimutatott, szokatlanul magas vírusszint lehetett a halál oka. Ez egyben magyarázatot adhat arra is, hogy a második beteg hogyan betegedett meg oly módon, hogy csupán az első beteg könnyével és váladékával került kontaktusba.

A szerzők kiemelik, hogy ez az első eset, amikor a korábbiakban ismerttől eltérő fertőződési mechanizmust sikerült dokumentálni. „Ez a ritka eset segítséget nyújthat ahhoz, hogy megértsük a betegség teljes spektrumát, és újabb elővigyázatossági intézkedéseket foganatosíthassunk annak megakadályozására, hogy a vírus speciális körülmények között egyik emberről a másikra terjedjen” – mondja Sankar Swaminathan, a University of Utah School of Medicine belgyógyász professzora.

A szerzők több vizsgálatot és végeztek, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy más fertőzés nem magyarázhatja az első beteg megbetegedését. E vizsgálatok egyike a Taxomer nevű módszer, mellyel rövid időn belül analizálható a betegtől származó mintából kimutatható infekciós ágens teljes genetikai anyaga. Azt találták, hogy az első betegtől izolált Zika-vírus genetikai anyaga 99,8 százalékban identikus volt a gyanúba vett területről − Délnyugat-Mexikóból −begyűjtött szúnyogokból származó kórokozók genetikai anyagával.

A második beteg fertőződési körülményeinek megvitatásakor a szerzők megjegyzik, hogy Utahban eddig még nem mutatták ki a Zika-vírust hordozó szúnyogfajtát, a második beteg nem járt Zika-vírus által fertőzött területen, és az események rekonstrukciója során nem derült fény másik ismert transzmissziós módra. A szerzők ebből végül arra a következtetésre jutottak, hogy a második beteg megfertőződése arra vezethető vissza, hogy az első beteg vérében a vírusszint szokatlanul magas (200 millió partikulum/milliliter) volt. Ez túlterhelte a rendszert, ami igen fertőzővé tette a beteget.

„Ez hihetetlen. A vírusterhelés 100000-szer nagyobb volt, mint amiről korábbi zikafertőzés-esetek kapcsán beszámoltak” – emeli ki Swaminathan professzor.

A szerzők megemlítik, hogy továbbra sem tisztázott, miért zajlott a fertőzés ilyen súlyos formában. Esetleg az első beteget valamilyen biológiai vagy egyéb egészségi tényezője tette különösen esendővé az infekcióval szemben? Vagy talán van olyan típusa a vírusnak, mely az átlagosnál agresszívebb?

A szerzők hangsúlyozzák, hogy soha nem láttak még ehhez hasonló esetet, ami arra int, hogy még sok mindent nem tudunk a Zika-vírus-fertőzések körülményeiről.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.