hirdetés

ACE-gátlók és tüdőrák

A hatásos vérnyomáscsökkentők közül az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) - gátlók) 14%-kal jobban növeli a tüdőrák kockázatát, mint az angiotenzin receptor blokkolók (ARB).

hirdetés

Az ACE-gátlók rövid idejű használata igen hatásos a magasvérnyomás betegség kezelésére. Rövid használatuk relatíve veszélytelen, azonban hosszú használat mellett megnövekedhet a daganatos betegségek gyakorisága. A régebbi megfigyeléses vizsgálatokban már észlelték, hogy az ACE-gátlók növelhetik a daganatos betegségek gyakoriságát, ebben az angliai  vizsgálatban speciálisan a tüdőrák gyakoriságára gyakorolt hatását elemezték.

Az Egyesült Királyságban évente 70 millió magasvérnyomás csökkentő tablettát használnak fel, 32%-ban ACE-gátlót. A UK Clinical Practice Research Datalinkben (CPRD) nyilvántartott, 700 háziorvosi praxisból származó 992,061 beteg egészségügyi adatait kiemelve szám szerint 335.135 beteget kezelnek ACE-gátlókkal (leggyakrabban ramiprillel, lisinoprillel, perindoprillal), 29.008 beteget ARB-vel és 101.637 beteg szed ACE-gátlót és ARB-t is. Az ACE gátlót szedők rendszerint még sztatinokat és egyéb szereket is szedtek. A vizsgálat indulásakor egyik betegnek sem volt daganatos betegsége. A vérnyomáscsökkentőket szedő és a kontroll csoport a korábban elszenvedett pneumonia, tbc és COPD szempontjából is megegyezett. Átlagosan 6,4 év megfigyelés után 7952 tüdőrákot jegyeztek fel, ami 1,3/1000 személy/év gyakoriságnak felel meg. Az életkorral, nemmel, BMI-vel, dohányzással, alkohollal és egyéb tüdőbetegségekkel korrigált értéken az ACE-gátlók mellett a tüdőrák gyakorisága 1,6/1000 személy/évnek mutatkozott, az ARB-ket használóknál 1,2 eset/1000 személy/év volt a gyakoriság. Az 5 évnél rövidebb ACE-gátló használat nem befolyásolta a tüdőrák kockázatot (HR: 1,1). Az 5 évnél hosszabb gyógyszerszedés esetén az ACE gátlók használatának hosszával arányosan egyre nő a tüdőrák kockázata: az ARB szedőkhöz képest 5 év ACE-gátló szedés után 22%-kal, 10 év ACE-gátló szedés után már 31%-kal nő a kockázat (5 év után HR: 1,22 (95%CI 1,06-1,40), 10 év után HR: 1,31, 95%CI 1,08-1,59). A tanulmány szerint – érdekes módon – a dohányzás nem befolyásolta az ACE-gátlók és a tüdőrák közötti összefüggést. , Dr. Laurent Azoulay (Dept. of Epidemiology, Biostatistics and Occupational Health at McGill University in Montreal, Quebec, Kanada) szerint az eredmények a gyógyszerek egy eddig nem ismert, rejtett hatására utalnak, de végső következtetések levonásához hosszabb megfigyelést terveznek.

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Cronin-Fenton (Dept. of Clinical Epidemiology, Aarhus University, Dánia) hangsúlyozta, hogy szerinte is hosszabb megfigyelés szükséges. Mivel ezek a szerek a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert célozzák meg, szerepük lehet a rák keletkezésében is, hiszen az ACE-gátlók pl. fokozzák a tüdőben a bradykinin felhalmozódását, ami stimulálja a tüdőrákot. Az ACE-gátlók növelik a P-anyag akkumulációját, ami tüdőrákban expresszálódik és összefüggést mutat a tumor proliferációjával és angiogenezisével. 

Ennek ellenére a doktornő egyáltalán nem javasolja az ACE-gátlók kivonását a piacról, mivel az ACE-gátlók és az ARB-k egyaránt a hipertónia, a szívbetegségek és a vesebetegségek bevált gyógyszerei, és a tanulmánynak a szerzők által is elismert számos korlátja van. Nem tudtak figyelembe venni olyan fontos faktorokat, mint a szocioökonomiai státusz, az étrend, a radionnak és azbesztnek kitettség, a tüdőrák családi halmozódása. Bár regisztrálták a dohányzást, de annak mértékét és időtartamát nem, pedig ez köztudottan igen jelentősen befolyásolja a tüdőrák kialakulását.  Az adatok az UK CPRD-ből származnak, csak a háziorvosok receptfelírását tartalmazzák, a szakorvosok által felírt gyógyszereket nem. Mivel csak a felírt recepteket és nem a beszedett gyógyszerekről van adat, azt sem tudni, milyen volt a betegek gyógyszerszedése, adherenciája, perzisztenciája. Az ACE-gátlók gyakori és jól ismert mellékhatása a köhögés, ami felveti annak lehetőségét, hogy az ACE-gátlókat szedőket gyakrabban küldik mellkasvizsgálatra, CT-re, így körükben több preklinikai tüdőrákot ismernek fel, illetve több elváltozást detektálhatnak tévesen tüdőráknak. Az egyes betegeknél mérlegelni kell a várható élettartamot, és a hosszú időtartamú gyógyszerszedés miatt fellépő tüdőrákos kockázatot. A generikus ACE-gátlókat 1995-től, a generikus ARB-ket 2010-től lehet az Egyesült Királyságban kapni. Időközben a recept-felírási szokásokat a szocioökonómiai változások befolyásolhatták, de a radonnak és az azbesztnek a tüdőre gyakorolt hatásai is megváltoztak. Bár a tüdőrák relatív gyakoriságának 14%-os növekedése a legalább 5 éve ACE-gátlót szedők körében nem jelenti automatikusan azt, hogy az abszolút kockázat igen nagy lenne, de a tanulmány eredménye mindenesetre további vizsgálatokat igényel, hiszen az ACE gátlókat milliók szedik világszerte.

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The BMJ 

3. The BMJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Engem ez a történet nagyon emlékeztet a Vioxx sztorira, ahol 40.000 embernek kellett meghalni, mire visszavonták a "gyógyszert" és bár a gyártó soha sem ismerte el a
felelősségét, mégis kifizetett 3 milliárd dollár kártérítést. Az a baj, hogy mág így is megérte évekig elhallgatni, maszatolnia a tényeket, de az családapák,
anyák, gyermekek életét ki adja vissza?

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.