hirdetés

Aktív egyének mononucleosis fertőzése

A mononucleosis infectiosa jelentős megbetegedéshez vezethet, különösen serdülők és fiatal felnőttek esetében. Bár a lázzal, torokgyulladással és lymphadenopathiával járó kórképet már több mint 70 éve jól leírták, gyakran vetődnek fel kérdések a diagnózist és kezelést illetően. Mivel az Epstein–Barr-vírus (EBV) okozta elsődleges fertőzésnek különféle klinikai megjelenési formái és szövődményei lehetnek, az orvosnak tisztában kell lennie a kórkép járványtanával és kórélettanával. Új adatok láttak napvilágot a heterophil antitest vizsgálat és az EBV-specifikus antitest vizsgálat értékéről, valamint a kezelés kérdéseiről, köztük a kortikoszteroidok és a vírusellenes szerek alkalmazásáról, valamint a sporttevékenység felfüggesztéséről. A legtöbb beteg legalább 4 hét elteltével ismét sportolhat, feltéve hogy a lépe nem tapintható.

Agyakorló orvosoknak ismerniük kell a mononucleosis infectiosát, bármilyen klinikai területen dolgozzanak is. Bár az érintettek többsége a tizenévesek és a fiatal felnőttek közül kerül ki, a betegség bármely életkorban előfordulhat. Bár a jellegzetes triász (láz, torokgyulladás és lymphadenopathia) alapján sokszor könnyen felismerhető és diagnosztizálható az Epstein–Barr-vírus (EBV) okozta betegség, más esetekben a kórkép változatos klinikai megjelenése a legjobb diagnoszta képességeit is próbára teheti.

Jóllehet több mirigylázat már korábban leírtak, a mononucleosis infectiosa első megbízható leírása 1920-ból származik. Később a birkák vörösvérsejtjeit agglutinálni képes emberi heterophil antitestek felfedezése segített külön kórképként egyértelműen azonosítani a mononucleosis infectiosát, de az EBV kóroki szerepét véglegesen csak 1968-ban igazolták.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Paul G. Auwaerter, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.