Alacsony tesztoszteronszint - súlyosabb COVID-19-betegség?

A washingtoni egyetem most nyilvánosságra hozott kutatásából az derül ki, hogy a COVID-19 betegség súlyosabb formában jelentkezik azoknál a férfiaknál, akiknek tesztoszteronszintje alacsony.

Már a világjárvány korábbi időszakában nyilvánvalóvá vált a statisztikai adatokból, hogy a COVID-19 általánosságban jóval súlyosabb állapotot eredményez férfiaknál, mint nőknél. Több elmélet is született a nemek közötti különbségek magyarázataként, az egyik teória például hormonális különbségeknek tulajdonítja, hogy a férfiak fogékonyabbak a fertőzéssel szemben, mint a nők. Kézenfekvőnek látszott a markáns nemi különbségeket mutató hormon, a  tesztoszteron szerepének feltételezése. A tesztoszteronszint különbsége alapján úgy vélték, hogy a magas tesztoszteronszint lehet ok, amiért férfiaknál súlyosabb formában jelentkezik a betegség.

A washingtoni egyetem kutatóinak most megjelent vizsgálata azonban azt jelzi, hogy férfiak esetében ennek éppen az ellenkezője igaz: a vérben mérhető alacsony tesztoszteronszint súlyosabb betegséggel társul. A jelen vizsgálatban mindazonáltal nem igazoltak ok-okozati összefüggést a tesztoszteron koncentrációja és a COVID-19-fertőzés súlyossága között; könnyen előfordulhat például, hogy az alacsony tesztoszteronszint egyszerűen egy olyan körülmény markere, mely valóban oki tényezőként játszik szerepet a súlyos betegség kialakulásában. Mindezek fényében a szerzők arra intenek, hogy csak kellő óvatossággal és körültekintéssel szabad értékelni azokat a jelenleg is folyamatban lévő klinikai vizsgálatokat, melyekben COVID-19-fertőzött férfiaknál igyekeznek blokkolni vagy gyengíteni a tesztoszteron hatását, illetve emelni az ösztrogénszintet.

A JAMA Network Open május 25-i számában megjelent cikkükben ezt írják a szerzők: „A pandémia alatt volt egy olyan vélekedés, miszerint a tesztoszteron kockázati tényező. Most azonban férfiak esetében ezzel éppen ellentétes megállapításra jutottunk. Azt találtuk, hogy ha egy férfibetegnél a kórházi felvételkor alacsony tesztoszteronszint mérhető, akkor nagyobb az esélye a COVID-19 súlyosabb formájának. Ezeknél a férfiaknál a betegség nagyobb eséllyel válik szükségessé intenzív osztályos kezelés, vagy végződik halálos kimenetellel a fertőzés, mint azoknál, akiknek keringő tesztoszteronszintje magasabb. Még nagyobb a rizikó akkor, ha a tesztoszteron koncentrációja a kórházi bennfekvés alatt tovább csökken.”

A szerzők fenti megállapításaikat 90 férfi- és 62 nőbetegtől származó vérminták elemzése alapján tették. A kórházba felvett betegek tesztoszteron- , ösztradiol-  és az IGF-1 szintjét a felvételkor, majd 3, 7, 14 és 28 nap elteltével mérték, illetve ennél hosszabb kórházi kezelés esetén a beteg teljes kórházi tartózkodása alatt.

Nőbetegekben egyik hormon esetében sem találtak korrelációt a betegség súlyosságával. Férfiaknál pedig egyedül a tesztoszteron szintje mutatott összefüggést a súlyos COVID-19-betegség kockázatával. Férfiak esetében a vér tesztoszteronszintje akkor tekinthető alacsonynak, ha nem éri el a 250 ng/dl-t. A kórházi felvételkor a súlyos állapotban lévő betegek tesztoszteronszintje átlagosan 53 g/dl volt, szemben az enyhébb fertőzéssel kezelt betegeknél mért 151 ng/dl-es átlagértékkel. A kórházi felvételt követő harmadik napra a legsúlyosabb állapotban lévő férfibetegek átlagos tesztoszteronszintje mindössze 19 ng/dl-re csökkent.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy más tényezők szerepe is bizonyítást nyert a súlyos COVID-19-betegség rizikójának növelésében, ilyen például az életkor, az elhízás és a cukorbetegség – mind olyan állapotok, amelyek jellemzően alacsony tesztoszteronszinttel társulnak.

„Alacsonyabb tesztoszteronszint jellemzi azokat a férfibetegeket, akiknek állapota a kórházi tartózkodás ideje alatt súlyosbodik. Ha egy adott beteg a kórházi felvétel időpontjában még nem is volt súlyos állapotban, de tesztoszteronszintje alacsony volt, akkor az átlagosnál nagyobb eséllyel került két-három napon belül intenzív osztályos felvételre vagy vált szükségessé nála gépi lélegeztetés. Az alacsony tesztoszteronszint alapján kielégítő biztonsággal előre jelezhető volt a néhány napon belül bekövetkező progresszió valószínűsége” – fogalmaznak a szerzők.

Az adatokból az is kiderült, hogy férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint magasabb szintű gyulladással korrelált. Következő kutatások céljául a szerzők annak tisztázását tűzték ki, milyen összefüggés állhat fenn a nemi hormonok szintje és a tartósan fennálló COVID-19-betegség szív- és érrendszeri kimenetelei között. Arra is választ keresnek, hogy a fertőzésből felépült férfibetegek számára előnyös lehet-e a tesztoszteronpótlás.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.