hirdetés

Angiotenzin-receptor blokkolók és a rák-kockázat

Egy új meta-analízis kapcsán ismét felmerült, hogy a népszerű vérnyomáscsökkentő szerek, az angiotenzin-receptor bénítók (ARB-k) esetleg emelik a daganatos megbetegedések kockázatát.

hirdetés

Dr. Ilke Sipahi (Acibadem University Medical School, Istanbul) a PLOS One -ban márciusban a daganatos betegségek kockázatnak (különösen a tüdőrák kockázatának) a gyógyszer-expozíció mértékével arányos emelkedését mutatta ki. Az ARB-k összdózisa eredményei szerint kapcsolatban áll a rák kockázatával, és az összefüggés akkor válik igazán szignifikánssá, amikor a beteg legalább 3 évig szedi a maximális napi ARB-adagot.

A 2010-ben a Lancet Oncology-ban megjelent első feldolgozásban Dr. Sipahi és munkatársai megfigyeléses vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy adagban, hosszú ideig szedett ARB-k emelik a rák-kockázatot. Viszont a 2011-ben a Journal of Hypertension-ban megjelent amerikai tanulmányban az ARB Trialist Collaboration és az FDA nem tudták igazolni a daganatos kockázat szignifikáns emelkedését – igaz, hogy a 15 tanulmányban alkalmazott ARB dózisok nem voltak egységesek: egyesek hosszú ideig szedtek nagy dózisokat, mások rövidebb ideig kaptak alacsonyabb adagokat.

Márpedig a rákos kockázat szempontjából az expozíció mértéke nagyon fontos: pl. napi 2-3 cigaretta egy évig tartó használata és a 40 évig naponta elszívott 2 doboz cigaretta következményei lényegesen különböznek, és nincs ez máshogy a gyógyszerekkel sem. Dr. Sipahi szerint maximális napi ARB adaggal kezelt 120 betegnél 4,7 év után egy plusz rákbetegség keletkezik és 464 ARB-szedő betegenként 1 plusz tüdőrák jelenik meg. A világ mintegy 200 millió, ARB-t szedő betegénél ez 4,6 év alatt potenciálisan 1,7 millió plusz rákbetegséget (430.000 tüdőrákot) jelent.

Az analízisben a 15 vizsgálatban alkalmazott ARD dózisokat és az adagolás hosszát értékelték, és mérték, hogy milyen gyógyszer-expozíciókkal összefüggésben jelentkezett szignifikáns daganatos kockázat. Összesen 74.021 beteg kapott napi maximális ARB adagot (172.389 személy/év hosszan), 61.197 beteg szerepelt kontrollként. Erősen szignifikáns összefüggést láttak az ARB kumulatív expozíciója és az összes daganatos betegség között (regresszió meredeksége = 0,007, 95%CI 0,03-0,11, P<0,001) és a tüdőrák között (regresszió meredeksége: 0,16, 95%CI 0,05-0,27, P=0,003). Azokban a vizsgálatokban, melyekben a maximális adagot 3 évnél hosszabban alkalmazták, statisztikailag szignifikánsan emelkedett a különböző daganatos betegségek összesített kockázata (RR: 1,11, 95%CI 1,03-1,19, P=0,006). Szintén statisztikailag szignifikánsan emelkedett a tüdőrákok kockázata, amennyiben a kumulatív expozíció hosszabb volt, mint 2,5 év (RR: 1,21, 95%CI 1,02-1,44, P=0,03). Viszont azokban a vizsgálatokban, melyekben a kumulatív ARB expozíció alacsonyabb volt, nem emelkedett sem az összes daganat, sem a tüdőrák kockázata.

A kumulatív expozíció és a kockázat kapcsolata nem volt összefüggésben avval, hogy a beteg angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlót szedett-e, illetve mit kaptak a kontroll betegek, de adatok hiányában nem tudták értékelni a betegek olyan egyéni jellemzőit, mint az életkor vagy a dohányzás. Dr. Sipahi nem ismeri az összefüggések mögötti mechanizmusokat, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ARB szintézis során megjelenő esetleges carcinogenitás miatt ezrével vontak vissza ARB-ket. Arra is hivatkozott, hogy az ARB-k a többi vérnyomáscsökkentő szerrel ellentétben nem csökkentik a szívinfarktusok kockázatát, ami miatt azt a következtetést vonta le, hogy „más vérnyomáscsökkentő

Az ARB-k és a rák közötti összefügésre már 2013-ban rámutatott az FDA szenior szakértője, Dr. Thomas Marciniak, de ez az elemzés csak az FDA website-on található meg, és nem tartalmazott dózis-válasz összefüggést.

Az FDA szóvivője válaszában megjegyezte, hogy az FDA folyamatosan értékeli, követi, minőségileg ellenőrzi a különböző készítményeket és amennyiben új és eddig nem ismert biztonsági és minőségi kockázat merül fel, sürgősen reagál a problémára.

A vizsgálatok szintjén maradó analízisek korlátai

A tanulmány értékelésére felkért statisztikai szakértő Dr. Andrew Althouse (University of Pittsburgh, Pennsylvania), megerősítette, hogy az ARB-k és a daganatok kockázata közötti összefüggés vizsgálatának tartalmaznia kell a betegek egyedi adatait, az egyéni beteg-adatok nélkül ugyanis nagyon nehéz bármilyen következtetést levonni. Az elemzésben használt meta-regressziós analízis nem tudja megfelelően felbecsüli az ARB expozíció és a daganatok kockázata közötti kapcsolatot. Annak a következtetésnek a kimondásakor, hogy a hosszabb megfigyelési idő (és a hosszabb gyógyszer-expozíció) során nőni fog a daganatos betegségek kockázata az ARB csoportban a nem-ARB-s csoporthoz képest, nem vették figyelembe az egyes betegek követési idejét, illetve a két betegcsoport követési idejét. Mivel az ARB-k csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek és a szívhalál kockázatát, és így több beteg marad életben az ARB-ket szedő csoportban a daganatok ellenére is.

Kardiológus vélemény

Dr. Franz Messerli (University of Bern, Svájc) szerint a Sipahi-féle meta-analízis azt sugallja, hogy az ARB-k használatával nő a daganatok száma, de az öregedés folyamán – egészen az egyén haláláig – a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek „versenyben állnak” egymással. Ha egy kezelés megvéd a kardiovaszkuláris halálozással szemben, azzal megnöveli a daganatos halálozás kockázatát. Az ACE-gátlók és az ARB-k fej-fej melletti összehasonlítása azt mutatja, hogy azonos hatással vannak a szívinfarktusra, stroke-ra, a kardiovaszkuláris halálozásra és a végstádiumú vesebetegségre.

Dr. George Bakris (University of Chicago Medicine) szerint bár ebben a vizsgálatban kissé növekedett a daganatok - különösen a tüdődaganatok – száma az ARB-ket 3 évnél hosszabban alkalmazóknál, de ez teljesen figyelmen kívül hagyható a kardiovaszkuláris kockázatok csökkenéséhez képest. Ez a hatás a szerzők szerint az ACE-gátlóktól függetlenül is megjelent, de nem tudták felbecsülni a rák – és különösen a tüdőrák - két legfontosabb kockázati tényezőjét, a dohányzást és az életkort. Azt is megemlítette, hogy a karcinogén nitrozamin- és acido-vegyületek miatti szennyeződések miatt visszahívásra került több ARB készítmény is.

Forrás:

Hughes S. ARBs and cancer risk: new meta-analysis raises questions again. Medscape Medical News. March 02, 2022.

Sipahi I. Risk of cancer with angiotensin-receptor blockers increases with increasing cumulative exposure: Meta-regression analysis of randomized trials. PLOS One. Published on March 2, 2022. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0263461

Sipahi I, Debanne S, Rowland DY, et al. Angiotensin-receptor blockade and risk of cancer: meta-analysis of randomized controlled trials. Lancet Oncology, Published June 14, 2010. DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(10)70106-6

The ARB Trialists Collaboration. Effects of telmisartan, irbesartan, valsartan, candesartan, and losartan on cancers in 15 trials enrolling 138 769 individuals. Journal of Hypertension 2011;29(4):623-635. doi: 10.1097/HJH.0b013e328344a7de

Nissen SE. Angiotensin-receptor blockers and cancer: urgent regulatory review needed. Lancet Oncology. Published June 14, 2010. DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(10)70132-X.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.