hirdetés

APOA2 expresszió gyomorrákban

Az APOA2 olyan biomarker, amely expressziójának mértéke prognosztikus értékű lehet gyomorrákban, a magas értékek rossz prognózissal társulnak.

hirdetés

Miért érdekes ez?

A gyomorrák az egyik leggyakoribb daganat a világon. Annak ellenére, hogy az utóbbi években gyakorisága csökkent, még mindig a negyedik helyén áll világban a rákos betegségek okozta halálozások rangsorában. A kezelés általában a műtétre szorítkozik, melyet adjuváns vagy neoadjuváns kemoterápiával egészítenek ki. Ma már léteznek új, célzott kezelési módok is, melyek hatásosságának megítélése érdekében keresik az új, lehetséges biomarkereket, amelyek egyike vélhetően az APOA2.

A cikk szerzői az emberi szervezet különböző normális és daganatos szöveteiben lévő APOA2 target gén expressziójának mértékét a GEPIA adatbázisából keresték ki. A gyomorrák (STAD) mikroRNS expresszió adatait a TCGA (The Cancer Genome Atlas) adatbázisából töltötték le és a normál szövetekkel hasonlították össze az expresszió eltérő mértékeinek elemzése és az upregulált miRNS-ek kiválasztása céljából. A TCGA-STAD adatok segítségével „gene set enrichment analízist” (GSEA) végeztek annak feltárására, hogy az APOA2 gén-expreszió milyen jelátviteli úton keresztül befolyásolja a betegség progresszióját. A gyomor daganatos szöveteiben és normál szöveteiben található APOA2 expresszió mértékét az egyes intézetek kórszövettani osztályának paraffin blokkjaiból a qPCR analízis felhasználásával állapították meg.

Az APOA2 expresszió szignifikánsan emelkedett volt (P<0,05) a daganatos mintákban (n=373) a normál mintákhoz (n=32) képest, és az overexpresszió mértéke jelentően eltért a daganat TNM stádiuma, szövettani fokozata, a beteg állapota és a túlélés tekintetében. A qPCR meghatározások szerint a gyomorrákos szövetekben kisebb volt az APOA2 Cq értéke a normál gyomor szöveteihez képest, összhangban a daganatos szövetek magasabb APOA2 szintjével. Az APOA2 a miR-27b-3p downreguláció által a STAD-ban upregulálódott, az alacsony miR-27b-3p expresszió magas APOA2 expressziót, végül a teljes túlélés és a kiújulás-mentes túlélés csökkenését eredményezte.

Az APOA2 a normál gyomorból vett szövetmintákhoz képest a gyomor adnocarcinomájában overexpresszálódik. Láthatóan részt vesz a gyomor carcinogenezisében, befolyásolja a DNS replikációt és a daganatos sejtciklust. Az APOA2 overexpreszió összefügg a daganat TNM- státuszával, szövettani grade-jével, ezért az APOA2-t a klinikai gyakorlatban prognosztikus mutatónak lehet felhasználni. A magas APOA2 expressziót mutató betegek teljes túlélése és kiújulásmentes 6 éven belüli túlélése jelentősen rövidebb az alacsony APOA2 expressziót mutató betegekénél. Az APOA2-t a microRNS miR-27b-3p (az egyéb daganatok szabályozó génjeinek ismert targetje) szabályozza. Az ezek közötti kölcsönhatások tanulmányozása révén terápiás célpontok kialakítására is lehetőség adódik, és az APOA2 prognosztikus biomarkerként is szerepelhet.

A vizsgálatban igazolták a gyomorrákban észlelhető eltérő APOA2 expressziókat, azok speciális miRNS-ek általi szabályozását, és az APOA2 expresszió klinikai indikátorként való felhasználását, de ezek pontos működési mechanizmusát nem ismerjük.

Forrás:

Knapp DE. APOA2 may serve as a new biomarker for gastric cancer. Medscape First Look. April 25, 2022.

Machicheng Bao, Jing Xu, Jia Liu. Overexpression of APOA2 is associated with progression and poor prognosis in gastric cancer. ResearchSquare.com. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1361258/v1

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.