hirdetés

A metasztatikus gyomorrák túlélését befolyásoló tényezők

A texasi egyetem több 45 ezer, peritonealis carcinomatosisból származó sejt profiljának meghatározása során kifejezett celluláris heterogenitást észleltek, valamint két olyan altípust azonosítottak, melyek összefüggnek a túléléssel.

hirdetés

A Nature Medicine című lapban az MD Anderson Cancer kutatói egy olyan génexpressziós eljárásról számolnak be, melynek segítségével a túlélés pontosabban jelezhető előre, mint más klinikai paraméterek alapján. Amennyiben a módszert prospektív vizsgálatokban is validálják, hasznos segítséget nyújthat a gyomorrákban szenvedő betegek besorolásában, illetve a hatásosabb terápiás stratégiákra szoruló betegek kiválasztásában.

A peritonealis carcinomatosis (PC) hatékonyabb kezelésének első lépése, hogy minél több ismeretet gyűjtsünk a peritonealis űrben megjelenő metasztatikus sejtekről. Az úgynevezett egysejt-analízissel minden egyes sejtet egyenként tudunk szemügyre venni és képet kaphatunk azok környezetéről is.

PC eseteiben a daganatsejtek beszűrik a peritonealis és abdominalis teret, illetve megtapadnak a gyomron és más szerveken is. A peritonealis carcinomatosis sokféle gyomor-bélrendszeri tumor következménye lehet, leggyakrabban előrehaladott gyomorrák áll a hátterében, a gyomorrákos betegek kb. 45%-ánál diagnosztizálnak PC-t. A PC következtében jelentős mennyiségű folyadék halmozódik fel a hasüregben, a betegek átlagos túlélése nem éri el a hat hónapot sem.

„A PC- egy klinikai szempontból ellátatlan entitást képvisel, melyre egyelőre nem létezik hatásos kezelési módszer – hangsúlyozzák a szerzők. – Mostani eredményeink alapján mód nyílhat ezeknek a sejteknek a profilírozására, mely egyénre szabottabb terápiás módszereket eredményetózhet.”

A kutatók 20, előrehaladott gyomorrákban szenvedő beteg ascites-folyadékából izoláltak PC-sejteket. Közülük 10 beteg hosszú távú túlélőnek számított, náluk már több mint 1 év telt el a PC diagnózisának felállítása óta, 10 beteg pedig rövid távú túlélőnek minősült, esetükben az ismert a PC 6 hónapnál rövidebb ideje állt fenn.

A szerzők egysejt-RNS-szekvenálással elemezték a génexpressziót, ami alapján el tudták készíteni a PC-sejtek első „térképét”. Ezen változatos funkcionális státuszban sokféle sejttípus volt látható. A tumoron belüli ráksejtek variabilitása intratumorális heterogenitásként ismert. Ennek azért van jelentősége, mert a terápiás kudarc és a recidíva sok esetben éppen az altípusok sokféleségére vezethető vissza.

A fenti analízis alapján a betegség kétféle típusét különítették el: a gyomor sejtjeihez hasonló PC-sejtek jelenléte agresszívabb fenotípust tükröz, ami rövidebb túlélést vetít előre. Az inkább a bélsejtekre hasonlító PC-sejtek esetén a betegség kevésbé agresszív, és a beteg hosszabb túlélésre számíthat.

Ennek ismeretében a kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével pontosabban előre jelezhető a túlélés, mint pusztán a klinikai paraméterek alapján. Módszerüket azóta nagyobb betegcsoporton is validálták. Reményeik szerint a tumorsejtvonalak plaszticitásának alaposabb feltérképezése új terápiás célpontokhoz vezetheti el őket, ami alapján a mostaninál hatásosabb kezelési módok kifejlesztésére nyílik majd lehetőség.  

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.