Applikáció a daganatos fájdalom csökkentéséért

A daganatos fájdalom ellátására alkalmazott okostelefon app alkalmas lehet az idős emberek palliatív ellátásának támogatására is.

A Palliative Care in Oncology Symposium-on San Diegoban ismertetett randomizált vizsgálat szerint a klinikai algoritmusokat használó app segítségével 20%-kal csökkenthető az áttétes daganatos betegségekben szenvedők fájdalma és 69%-kal csökkenthető a fájdalommal összefüggő kórházi felvételek aránya a kontroll betegekhez képest.

A vizsgálatot vezető dr. Mihir M. Kamdar (Massachusetts General Hospital, Boston) szerint előrehaladott rákbetegségben a fájdalom különböző mértékben jelentkezik, de legalább a betegek 70-90%-ában észlelhető. Ez jelentősen csökkenti az életminőséget, és növeli az egészségügyi szakszemélyzet segítségének igénybevételét.

A betegek érthetően szeretnének tisztában lenni a fájdalom csillapításának lehetőségeivel. A sikeres fájdalomcsillapítás gyakran a mellékhatások (székrekedés, hányinger) miatt hiúsul meg, de egyes betegek össze is zavarhatják az előírt terápiát (pl. a hosszú hatású fájdalomcsillapítókat összetévesztik a rövid hatásúakkal), mások pedig – súlyos fájdalmaik ellenére is - attól félnek, hogy függővé válnak.

Új segítségnyújtási modellek, technológiai megoldások váltak szükségessé a daganatos fájdalommal küzdő betegek két klinikai vizitje közötti problémáinak megsegítésére. Az ePAL-nak nevezett okostelefon app a Partners HealthCare Pivot Labs (MGH Cancer Center) és a MGH Division of Palliative Care közötti kollaboráció eredménye. Az ePAL applikáció képes monitorozni és megfelelően csillapítani az előrehaladott daganatos betegek fájdalmait, funkciói között van a fájdalom nyomonkövetése, az akadályok meghatározása, a közbeavatkozás, a napi igényekhez igazított mesterséges intelligencia vezérelt oktatói üzenetek, az oktatást szolgáló adattár és videók, és a lelki/testi terápiák.

Az ePAL applikáció hatását elemző vizsgálatba bostoni Palliative Care klinika 112 betegét vették be, akiket véletlenszerűen a szokásos ellátást kapó, vagy az okostelefon applikációt is használó csoportba soroltak. Mindkét csoportba 56 beteg került. A kontroll csoportos betegek átlagos életkora 54,6 év volt, míg az intervenciós (applikációt használó) csoportban ez 50,7 év volt. A nő-férfi arány gyakorlatilag mindkét csoportban megegyezett. A betegek leginkább gasztroenterológiai, ritkábban emlő- vagy tüdőrák miatt kaptak kezelést. Egy 8 hetes priódusban az ePAL csoport betegei naponta kaptak fádalmaik feldolgozásához okostelefonjukon keresztül támogatást közérthető üzenetek formájában. Hetente három alkalommal kérték a betegeket, hogy 0-tól 10-ig terjedő skálán jelöljék meg az elmúlt 24 órában észlelt fájdalmaik erősségét. Amennyiben a mesterséges intelligencia úgy találta, hogy a betegnek súlyos, vagy a klinikai beavatkozását sürgető, romló fájdalma van, az app riadóztatta a palliatív klinika osztályozópontján (triage) dolgozó szaknővért, és a beteget egy órán belül visszahívták a klinikára.

Az app egy biztonsági e-mailt is küld a nővérnek a felmerült problémáról, ami szükségtelenné a teszi, hogy a beteg telefonhívásokkal töltse az idejét, bolyongjon a rendszerben, hisz közvetlenül az ellátására alkalmas egészségügyi személyzet hívja őt, hogy segítsen problémáján. A betegeknek a vizsgálat indulásakor, illetve annak 4. és 8. hetében kérdőíveket kellett kitölteniük (Brief Pain Inventory interference scale, Barriers Questionnaire II, Generalized Anxiety Disorder Questionnaire), melyekkel a vizsgálók a betegek által érzett fájdalmat és szorongást mérték. A „szokásos” ellátásban részsülőknél nem történt változás a 8 hét alatt, de az ePAL-t használók arról számoltak be, hogy a 8. hétre 20%-kal csökkent fájdalomérzetük súlyossága. Az ePAL csoportban 4 alkalommal, a kontroll csoportban 20 alkalommal volt szükség fájdalom miatti kórházi felvételre, az összes okból történt kórházi felvételek száma az ePAL csoportban 15, a kontroll csoportban 25 volt (P=0,048). A Brief Pain Inventory (BPI) érték szignifikánsan csökken az app-ot használók körében a kontrollokhoz képest (P=0,034), és jelentősen csökkent a daganatos fájdalomcsillapítással szembeni negatív hozzáállás is (P=0,042). A szorongás viszont emelkedett az ePAL használóknál, míg a kontrolbetegekben csökkent (P=0,15), ezt a vizsgálók azzal magyarázzák, hogy már a fájdalomról feltett kérdés is szorongást vált ki. Az általános életminőség nem javult szignifikánsan.

Az ePAL 2.0 változatát már tervezik. Szakértők szerint az okostelefonokra alkalmazható, a mesterséges intelligencia (AI,artificial intelligence) vezérelte applikáció alkalmas lehet az egyre öregedő népesség palliatív ellátására is.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > PCOS 2018

2. Palliative Care in Oncology Symposium (PCOS) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.