hirdetés

Atomháború okozta sugárbetegség kivédése

Az egyre növekvő Észak-Koreai atomfenyegetés arra készteti az Egyesült Államokat, hogy új módszereket keressen az akut sugárbetegség kezelésére.

hirdetés

Az Észak-Koreai rezsim rendszeresen fenyegeti az Egyesült Államokat egy ballisztikus rakétával végrehajtott atomcsapás lehetőségével. Ezért az USA védelmi minisztériuma (DoD, Department of Defense) a különböző érdekelt cégekkel karöltve az akut sugárbetegség-szindróma egyre hatékonyabb kezelésének kidolgozásán fáradozik.

Az ellenségeskedés 2017. novemberben durvult el, amikor Phenjan egy olyan interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt fel, ami képes lenne elérni az Egyesült Államok területét. A rakéta átrepült Japán felett, majd a Japán Tengerbe csapódott. (Állítólag a Cathay Pacific éppen ebben az időben San Franciscóból Hong-Kongba tartó járatáról látni is lehetett).

Az USA egészségügyi hatáságai szerint megfelelő készletük van egy esetleges nukleáris támadás és egy abból származó tömeges sugárkárosodás kezelésére. Mindamellett tovább kell erősíteni a DoD és az érintett gyógyszergyártók közötti kapcsolatokat a katonákat és a civileket egyaránt fenyegető nukleáris csapás egyre hatásosabb kezelésének kidolgozása érdekében. A DoD ellenintézkedésként a teljes költségvetéséből 3,9 millió USD-t különített el erre a célra 2018-ban, ami 600000 dollárral több az előző évi összegnél. Számos egyéb szerződés is született, pl. a Cleveland BioLabs és a Humanetics Corp. legkevesebb 13 millió dollárt fektetett a kutatásokba, tehát a civil szféra is jelentősen megmozdult az ügy finanszírozása érdekében.

A sikeres gyógyszereket gyártók haszna ugyanakkor nem maradt el: pl. a kormányzat 2013-ban 157 millió dollárt költött a már három évtizede ismert Neupogen készletezésére – bár ennek, és a hasonló szereknek a hatásai csak a sugárkárosodás egy bizonyos tünetének orvoslására korlátozódnak. Az új kutatások arra irányulnak, hogy a kifejlesztendő szer nukleáris támadás esetén lehetőség szerint egyszerre mindhárom sejtes véralkotó (a vörövértest, a fehérvérsejt és a vérlemezke) pusztulását védje ki, és ne kelljen külön-külön vérvizsgálatokat és értékeléseket végezni a véralkotók károsodásának felmérésére. A jelenleg is rendelkezésre álló Leukin, Neulasta és Neupogen mindössze a fehérvérsejtek egy alcsoportjának megvédésére képesek és nem hatnak a vér másik két sejtes elemére. Az izraeli kutatók (Pluristem) által kidolgozott PLX-R18 placenta-eredetű sejteket jelent, melyek képesek megvédeni, vagy regenerálni a csontvelőt (G-CSF-et, IL-6-ot, MCP-1-et, MCP-3-at és GRO-t szekretálnak), ilyen módon nem lenne szükség az elszenvedett sugárdózis felbecsülésére és az ismételt vérvizsgálatokra sem, jelentette ki Karine Kleinhaus, a Pluristem North America elnökhelyettese (Ofir). 

Az izraeli központú Pluristem Therapeutics, a Cleveland BioLabs és a Neumedicines Inc már az új kezelési lehetőség megoldása közelében jár, a Humanetics pedig most indított egy vizsgálatot egy szájon át szedhető molekulával.

A Pluristem igazgatóhelyettese, Yaki Yanay szerint óriási lehetőség van a molekulák felhasználására a daganatos betegek kezelésében is.

A HemaMax szer a már elszenvedett sugár-expozíció után használható. Gyártója, a Neumedicines vezérigazgatója, Lena Basile szerint a pre-expozíciós szerek kidolgozását akadályozza, hogy gyakorlatilag csak katonákról lehet szó, civil lakosságnak ezek nem adhatók.

Tavaly augusztusban a NASA is belépett a kutatásokba, hiszen a Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) szándéka szerint olyan szereket kell létrehozni, melyek az űrhajósokat érő sugárzások ellen (is) védenek. A NASA vezető radiológusa, Dr. Honglu Wu szerint leginkább azok a szerek érdekesek, melyeket még a sugár-expozíció előtt kellene alkalmazni.

Donald Trump elnök a múlt hónapban – részben az Észak-Koreai fenyegetés hatására – az USA éves katonai kiadásaira egy 700 milliárd dolláros költségvetést írt alá, melynek köszönhetően az új kezelési lehetőségek kutatására is jut majd pénz.

 

Forrás:

1. Medcape Medical News > Reuter Health Information

2. Blood 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.