hirdetés

Átvirrasztott éjszaka után többet eszünk

Egy svéd vizsgálatban fiatal férfiak egy átvirrasztott éjszakát követő napon több kalóriát és nagyobb ételmennyiséget vásároltak. Lehetséges, hogy a testsúly megtartásához szükség van a hosszú, nyugodt alvásra.

hirdetés

Számos közleményből tudjuk, hogy a rendszeres, nyugodt alvás milyen egészséges és mennyire fontos, de időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy valamilyen okból egyáltalán nem kerül ágyba. Az Uppsala University svéd kutatói különleges vizsgálattal tanulmányozták az alvás hiányának következményeit, és erről az Obesity legújabb számában számoltak be. 

Colin Chapman és munkatársai 14, egészséges fiatal férfit vontak be vizsgálatukba, akik átlagos életkora 23 év volt, testsúlyuk a normális határokon belül mozgott. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az egyébként megfelelően táplálkozó fiatal emberek élelmiszer vásárlási szokásait megváltoztatja-e az alváshiány.

Egy hónap időeltéréssel, véletlenszerű sorrendben a résztvevők először egy kényelmes vizsgálóhelyen aludtak, zavartalanul. Reggel nyolckor megfelelő reggelit kaptak, majd délben ebédeltek, délután 3,30-kor uzsonna következett, és este nyolckor vacsoráztak.

Ezt követően ismét egy éjszakát a vizsgálóhelyen aludtak addig, amíg kedvük tartotta, egy másik alkalommal viszont nem fekhettek le, alvás nélkül kellett tölteniük az éjszakát bármilyen, idejüket ülő helyzetben olvasással, játékokkal, filmnézéssel tölthették, kétszer félórányi sétával fűszerezve. Vizet kedvük szerint fogyaszthattak, ennivalót azonban nem kaptak. Reggel ismét reggelizhettek, hogy a végső feladatnak ne éhesen vágjanak neki.

Mind a 2. átaludt, mind az ébren töltött éjszaka után 50 dollárnyi készpénzt kaptak, mellyel egy 40 különböző ennivalót kínáló „bevásárló helynek” berendezett laboratóriumban választhattak ételt, ezek fele alacsony kalóriatartalmú, másik fele viszont kalóriadús ennivaló volt.

„Föltételeztük, hogy a teljes alváshiány éhessé tesz és megzavarja a döntési képességet” – mondotta a vizsgálat vezetője.

A vizsgálati alanyok a nyugodt alvás kontroll állapotához képest az éhen átvirrasztott éjszakát követően statisztikailag szignifikáns mértékben, kilenc százalékkal több kalóriát és 18 %-kal nagyobb ételsúlyt raktak a bevásárlókosárba.

Elektroenkefalográfiás és elektromiográfiás vizsgálat mellett a kisérletben meghatározták a fiatal férfiak vérében az éhséggel összefüggő hormon, a ghrelin szintjét. Ezt a 28 aminosavból álló peptidhormont főleg a gyomor enterokromaffin sejtjei termelik, de az idegrendszer bizonyos részeiben is előfordul. Hatására nő az étvágy és a hormon tartós adagolása jelentős súlygyarapodással jár.

A fiatal férfiak vérének ghrelin koncentrációja az átvirrasztott éjszaka után megemelkedett, de másnap már ismét normális értékű volt. Colin Chapman professzor azzal zárta a vizsgálatot, hogy „a kalóriabevitel és a testsúly megfelelő szinten tartása egészséges, normál alvási szokásokat igényel”. Hangsúlyozta, hogy további tanulmányokra van szükség annak tisztázására, a részleges alvásmegvonás milyen viselkedési változásokkal jár.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.