hirdetés

Az alvási apnoé mérsékli a szívroham következményeit

Az utóbbi időben az alvási apnoé a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői között szerepel. Egy új kutatás viszont azt igazolta, hogy ez a tünetcsoport bizonyos fokig védi a szívizmot az iszkémiás károsodástól. A meglepő eredményre a prekondicionálás hipotézise kínál kézenfekvő magyarázatot.

hirdetés

Az előző években az alvási apnoé a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői között szerepelt. Meggyőző bizonyíték erre vonatkozólag a szakirodalomban nem található, de az év elején német kutatók az American Stroke Association nemzetközi konferenciáján arról számoltak be, hogy az ilyen alvásfüggő légzészavarban szenvedő betegek gyakran kapnak enyhe szélütést.

A szélütést elszenvedő betegek között 91%-ban észleltek alvási apnoét, és az emiatt kórházba kerülő betegek 54%-a volt nő, átlagos életkoruk 67 év. A kutatók hangsúlyozták, hogy a vizsgált népesség szinte kizárólag nyugat-európai volt, ezért további vizsgálatokat igényel, hogy más etnikai csoportokban milyen arányban társul egymással a szélütés és az alvási apnoé. Az ezzel a kockázati tényezővel terhelt népességben bekövetkező szélütés általában kis méretű agyi károsodáshoz vezetett.

Amerikai munkacsoport Neomi Shah vezetésével a heveny szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegek anamnézisében vizsgálta az alvási apnoé előfordulási gyakoriságát. Vizsgálatuk eredményeit a Sleep and Breathing októberi számában közölték. A tizenegy kutató 2010 áprilisa és 2011 májusa között több mint 6000 szívbeteg adatait gyűjtötte össze. Valamennyi beteget a Montefiore Kórház kardiológiai részlegén ápolták. A teljes betegcsoportból részletesen végül 136, infarktust elszenvedett szívbeteg eredményeit értékelték, akiknek megbízható alvási anamnézise rendelkezésre állt és hozzájárultak a vizsgálatban történő részvételhez.

Éjszakai monitoros ellenőrzés szerint e betegek 35%-ának volt obstruktív alvási apnoé szindrómája. Átlagos életkoruk 56 év, és 47% volt férfi. A betegek 77%-a szenvedett hipertóniában, 56%-uk hiperlipidémiában, 50%-uk cukorbetegségben is. Egyébként az obstruktív alvási apnoé tüneteivel alvók szignifikánsan idősebbek voltak, mint azok, akiknél alvásfüggő légzészavart nem észleltek: 62 vs. 52 év.

A kutatók azt találták, hogy az alvási apnoé az infarktus súlyossága szempontjából bizonyos fokú védő hatást jelent. Ezt a biomarkerek értékelése jelezte. A troponin-T szintje a súlyos alvási apnoé tüneteit mutató, akut infarktus miatt fölvett betegek esetében szignifikánsan alacsonyabbnak bizonyult, mint az alvászavar nélküli betegeké. A másik jelentős laboratóriumi különbség a kreatin-foszfokináz (CPK) szintjében volt, ez sem emelkedett olyan magasra az alvási apnoés betegeknél, ha heveny infarktus következtében kerültek az őrzőszobába, mint a kontrollcsoport tagjainál.

„Eredményeink alapján nem állítjuk, hogy az alvási apnoé szindróma nem lehet a koszorúér-betegség egyik kockázati tényezője, csak arra vonatkozólag kaptunk adatokat, hogy ez a tünet bizonyos mértékű védő tényezőt jelent az akut infarktus okozta szívizom-károsodás mértéke szempontjából” – mondotta a munkacsoport vezetője.

Az alvási apnoé kedvező hatását heveny szívizominfarktusban a szerzők iszkémiás prekondicionálás eredményének tartják. Charles E. Murry és munkatársai 1986-ban figyelték meg azt a jelenséget, hogy ha altatott kutyák koszorúerét 5 perces időszakokra elzárják, s közben négy alkalommal 5-5 percig lehetővé teszik a reperfúziót, azután pedig 40 perces okklúzió történik, szignifikásan kisebb tömegű szívizom hal el, mint ha nem végzik ezt az iszkémiás prekondicionálást. A prekondicionálás patomechanizmusa még ma sem teljesen tisztázott, de az alvási apnoé szívizmot védő tulajdonsága ilyen módon is magyarázható.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.