hirdetés

Az alacsony grádusú gliómák prognosztikai faktorainak szerepe a terápia megválasztásában – a nemzetközi irodalom és ajánlások összefoglalása konklúziókkal

Az alacsony grádusú gliómák esetében ismereteink rendkívüli mértékben bővültek az utóbbi években. Mind a pontos klasz- szifikáció, mind az ebből fakadó klinikai intervenció megter- vezése kihívásokkal terhelt. A konszenzuskeresési törekvések fontossága megkerülhetetlen, hisz a kezelésben részt vállaló multidiszciplináris onkoteamek csak így tudnak naprakész, egyénre szabott terápiás tervet felállítani. Közleményünk célja az alacsony grádusú gliómákkal kapcsolatos molekuláris és klinikai vizsgálatok, szakirányú ajánlások, irányelvek magyar nyelvű szintézise, valamint a terápiát meghatározó alacsony és magas rizikójú prognosztikai csoportok definiálása. Összesen 21 molekuláris patológiai marker alacsony grádusú gliómában betöltött szerepét foglaltuk össze. Meghatároztuk ezek eviden- ciaszintjét, áttekintettük a releváns nemzetközi tanulmányok eredményeit és a különböző neuroonkológiai társaságok keze- lési ajánlásait. A jelen összefoglaló az elmúlt évtizedek alacsony grádusú gliómákra vonatkozó szerteágazó terápiás terveinek egységesítéséhez nyújthat segédkezet. Jóllehet a jelenleg is aktív tudományos tevékenység miatt az alacsony és magas kockázatú rizikócsoportok elkülönítése a jövőben rendszeres felülvizsgálatra szorul, de a kiindulási alap szerepét talán a jelen tanulmány is betöltheti. Magy Onkol 65:59-70, 2021

Kulcsszavak: glióma, asztrocitóma, oligodendroglióma, prog- nózis, molekuláris biológia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szivos László, Debreceni Egyetem, Idegsebészeti Tanszék
a szerző cikkei

Virga József, Debreceni Egyetem, Idegsebészeti Tanszék; Debreceni Egyetem, Onkológiai Tanszék
a szerző cikkei

Klekner Álmos, Debreceni Egyetem, Idegsebészeti Tanszék
a szerző cikkei

Árkosy Péter, Debreceni Egyetem, Onkológiai Tanszék
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.