hirdetés

Az alacsony intenzitású rádiófrekvenciás sugárzás is káros lehet

A gyártók állításával szemben egyre több adat van arra, hogy az alacsony intenzitású rádiófrekvenciás sugárzásoknak szerepe lehet oxidatív stressz létrehozásában, a szabad gyökök kiváltásában, és egyes daganatok keletkezésében. 

hirdetés

A rádiófrekvenciás sugárzások (RFR) - pl. a mobiltelefonok vagy a WiFi berendezések által kibocsájtott alacsony energiájú sugárzások- nem ionizálnak. (Az ionizáló sugarak –ilyen például a röntgensugár is- nagy energiájúak, a vízmolekulákról és biológiailag fontos makromolekulákról elektronokat szakítanak le, „ionizálják” azokat.) Ennek ellenére a közvéleményben rendszeresen felvetődik a kérdés: vajon az RFR teljesen biztonságos-e? Az ilyen készülékeket gyártók szerint természetesen igen, de bizonyos újabb megfigyelések már kissé árnyalják a képet.

Számos közleményben a különféle daganatos betegségek (agydaganat, acusticus neuroma, fültőmirigyrák, seminoma, melanoma, lymphoma) gyakoriságának emelkedéséről számoltak be azoknál, akik nagyon sokat használják a rádiófrekvenciás sugárzásokat kibocsátó készülékeket, vagy mobiltelefon átjátszó állomások közelében. A WHO 2011-ben ki is adott egy közleményt, melyben a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásokat az emberre nézve „potenciálisan karcinogénnek” nevezte². Egy új fogalom is megjelent: elektro-hiperszenzitivitásnak nevezzük, ha az egyén a RFR-re kórosan reagál. Az RFR adott kóros reakció leginkább bőrtünetek (viszketés, szúrás, fájdalom, égető érzés) formáját ölti, de szív- és idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek a számítógép monitorok és egyéb elektromágneses készülékek rendszeres használata esetén. A megbetegedések száma egyre nő: míg 1985-ben a teljes népesség mindössze 0,06%-át, manapság már a népesség 9-11%-át érintheti Európában³.

Különféle biológiai modellekben bizonyították, hogy bár az alacsony intenzitású RFR nem ionizál, de az okozott jelentős oxidatív stressz mélyreható mutagén elváltozásokat indíthat el a szervezetben. A 80 hozzáférhető közlemény közül 76 közleményben (az összes 92,5%-ában) arról számoltak be, hogy az RFR jelentős oxidatív stresszt vált ki. A folyamatot a reaktív oxigén gyökök (ROS-ok) túlprodukciója, a lipidek peroxidációja, a malon-dialdehid koncentrációjának megnövekedése, a fehérjék peroxidációja, a nitrogén monoxid (NO) koncentráció növekedése, valamint az antioxidáns enzimek működési változásai hozzák létre. A szuperoxidok/ROS-ok képződésének mitokondriális útja aktiválódik, a ROS-ok ismert enzimatikus forrása, a NADH- oxidáz aktiválódik, a vízmolekulák régen ismert disszociációjáról nem is beszélve. Már igen alacsony intenzitású RFR (0,1 μW/cm²), és igen kevés elnyelt energia (specific absorption rate /SAR/: 0,3 μW/kg) képes jelentős oxidatív stressz létrehozására az élő szövetekben. Azért különösen fontos ez a megfigyelés, mert nemzetközileg az RFR intenzitás biztonságossági határát 450-1000 μW/cm²-ben, az elnyelt energia biztonsági értékét pedig 2 W/kg-ban határozták meg, mindezt a  hőmérséklet (melegedés) alapján határozták meg.

Az oxidatív stressz kivédésére sokféle módszert javasolnak: melatonin, E-vitamin, C-vitamin, szelénium, L-karnitin, fokhagyma-kivonat, stb. Az még vitatott, hogy az alacsony intenzitású rádiófrekvenciás sugárzás milyen mechanizmussal aktiválja a NADH- oxidázt, illetve hogyan emeli a nitrogén monoxid szintet a sejtekben, de azt tudjuk, hogy a DNS oxidatív károsodása mutagén folyamatokhoz vezethet. Ma már az is jól ismert, hogy az oxidánsok nem az oxidatív károsodások egyedüli elindítói, de számos módon befolyásolhatják a sejt jelátviteli útjait.

Fentiek alapján az a hipotézis állítható fel, hogy az alacsony intenzitású RFR-el történő expozíció az élő sejtekben a ROS-ok, illetve a szabad gyökök túlprodukciójáthoz vezethet, emiatt a sejtek jelátviteli rendszereiben különféle zavarok állnak be, melyek következtében kóros folyamatok indulhatnak el és akár daganatok is kialakulhatnak.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Oxidants and Antioxidants in Medical Science

2. The Lancet Oncology

3. Electromagnetic Biology and Medicine   

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.