hirdetés

Az alvászavarok fokozzák az öngyilkosság kockázatát

A manchesteri egyetem most közzétett vizsgálata összefüggéseket tárt fel az alvásproblémák és az öngyilkossági gondolatok között – írja a BMJ Open című lap.

hirdetés

A University’s School of Health Sciences és a University of Oxford vizsgálatában 18 résztvevő interjúja alapján elemezték az alvászavarok szerepét az öngyilkossági tendenciák alakulásában.

Az öngyilkossági gondolatok tekintetében három, egymással kölcsönösen összefüggő utat társak fel. Az első, hogy az éjszakai ébrenlét fokozza az öngyilkossági gondolatok és próbálkozások esélyét, ugyanis éjszaka nem áll rendelkezésre segítség vagy egyéb forrás a problémák megoldásához.

A második tényező a jó minőségű éjszakai alvás tartós hiánya, amely rontja az életminőséget, súlyosbítja a depressziót, erősíti a negatív gondolatokat, fokozza a figyelemzavarokat és az inaktivitást.

Végül a válaszadók szerint az alvás alternatívaként szolgál az öngyilkosságra, mert az alvással töltött idő alatt az öngyilkosságot fontolgatók felszabadulnak problémáik alól. Ha azonban az alvást elkerülési taktikaként alkalmazzák, ez növeli a napközbeni alvás esélyét, ami viszont a normális alvásmintázat felborulásához vezet – ez pedig tovább erősíti az első két pontban vázolt negatív jelenségeket.

A vizsgálatot vezető Donna Littlewood szerint most nyilvánosságra hozott adataik fontos adalékkal szolgálnak az egészségügyi ellátás és a szociális szolgálat munkatársai számára egyaránt: „Vizsgálatunk ismét aláhúzza annak fontosságát, hogy az egészséges alvás biztosítása alapvető jelentőségű a mentális problémákkal, illetve az öngyilkossági gondolatokkal és magatartásformákkal való megküzdéshez. Ezen túlmenően az öngyilkosság prevencióját célzó stratégiák alapvető eleme, hogy a szolgáltatások az éjszakai órákban is elérhetőek legyenek, mivel a mostani vizsgálat is azt jelezte, hogy azok a személyek, akik éjszaka is ébren vannak, fokozottan veszélyeztetettek az öngyilkosság szempontjából.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.