hirdetés

Az „Angelina Jolie effektus”

Angelina Jolie prevenciós célú emlőrákműtéte nyomán Kanadában jelentős mértékben emelkedett a hasonló okból konzultációt, illetve genetikai vizsgálatot igénylők száma, de ez nem eredményezte a hajlamosító mutációt hordozók nagyobb arányban történő felismerését. 

hirdetés

A BRCA1 és BRCA2 gének mutációja drámaian megnöveli az emlőrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát – bár ezek a génhibák szerencsére csak az átlagnépesség 2-4%-ánál fordulnak elő, de pl. az Askhenázi zsidó származásúaknál gyakrabban észlelhetők. A BRCA1 gén mutációját hordozókban 40 éves kor fölött az emlőrák kockázata jelentősen növekszik, ráadásul leginkább „bazális” típusú, igen rossz prognózisú emlőráké, és évente több százalékkal nő a petefészekrák kialakulásának esélye is. A BRCA2 gén mutációját hordozókban 45 éves kor fölött nő jelentősen az emlőrák kockázata, de inkább luminális, hormon-érzékeny (kedvezőbb prognózisú) daganatok kialakulása várható. Megelőző beavatkozások nélkül (szigorú szűrés, profilaktikus műtétek, stb.) a génmutációt (mutációkat) hordozó asszonyok várható élettartama jelentősen megrövidül, pl. az USA-ban a BRCA1 mutációt hordozók csak 53%-a, a BRCA2 hordozók 71%-a  éli meg a 70. életévet, holott az átlag népességben a nők 84%-a megéli a 70 éves életkort (Kurian). A BRCA1 hordozók esetén a legegyszerűbb beavatkozás a 40 éves korban elvégzett profilaktikus petefészek-eltávolítás, míg BRCA2 génmutáció esetén a profilaktikus emlő-eltávolítás. Ha mindkét műtét megtörténik 40 éves kor körül, akkor csökken leghatásosabban az emlő- illetve petefészekrákok kialakulásának kockázata. Természetesen a rendszeres mammográfia plusz MR vizsgálat elengedhetetlen.

2013. május 14.-én a New York Timesban egy személyes hangvételű cikk jelent meg, melyben a színész Jon Voight lánya, Brad Pitt felesége, Angelina Jolie (AJ), a gyönyörű 37 éves Oscar-díjas filmsztár, író, producer, filmrendező, ENSZ megbízott nyíltan közölte a médiával, hogy megelőzési célból kétoldali emlőeltávolításon – és szilikon-pótlásokon - esett át (Jolie). Az USA-ban a nők kb. 10-12%-a betegszik meg előbb-utóbb emlőrákban, Angelina Jolie-nál ennek kb. a hétszerese volt a kockázat. Orvosai szerint durván 87%-os esélye volt annak, hogy előbb-utóbb emlőrák alakul ki nála, de a petefészekrák kialakulásának esélye is kb. 50%-os volt, családjában ugyanis halmozódott az emlőrák és a petefészekrák előfordulása, ő magánál pedig a BRCA1 gén mutációját lehetett kimutatni. Édesanyja, Micheline Bertrand – csaknem egy évtizedes küzdelem után - 56 éves korában halt meg szétszóródott emlőrákban, és csak egyetlen unokáját ölelhette meg. Angelina a profilaktikus műtéttel ettől szerette volna megkímélni saját családját. Orvosai szerint a műtéttel mindössze 5%-ra esett vissza nála az emlőrák kockázata. Elhatározásáért, bátorságáért férje és közeli barátai csodálattal néztek rá, de az egész világ megbecsülését is kivívta. A média kiterjedten foglalkozott a bejelentéssel, ami heves reakciókat váltott ki szakmai körökben, valamint a laikus társadalomban. Napon belül 1600 kommentárt fűztek a kérdéshez, de a Medscape is azonnal, hosszú közleményben foglalkozott az üggyel (Johnson).

Ezért a Sunnybrook Odette Cancer Centre-ben (Toronto, Ontario, Kanada) retrospektív módon igyekeztek felmérni Angelina Jolie bejelentésének hatását: vizsgálták a genetikai konzultációra történt beutalások számát a bejelentés előtti, és a bejelentés utáni 6 hónapban. Az „AJ bejelentés” előtti időszakban 479 konzultációs beutalás történt, a bejelentés utáni időszakban pedig 887 ( 85%-os emelkedés), a részletes konzultáció után genetikai vizsgálatra 211 illetve 419 esetben került sor (99%-os növekedés). A BRCA1/2 mutációt hordozók aránya gyakorlatilag változatlan maradt a megelőző 6 hónapban 29 génmutációt hordozót találtak (6%), a bejelentés utániban 61-et (7%). A genetikai vizsgálatra kerülők között 120 és 254 asszony számolt be emlő-, és petefészekrák családi előfordulásáról (az esetek közül 28 és 15 emlőrákos megbetegedés történt 35 évesnél fiatalabb családtagnál),  16 illetve 37 asszony családjában pedig korábban férfi emlőrák fordult elő.Kissé nőtt a vizsgálatra érkező férfiak aránya (a bejelentés előtt a betegek 10%-a, a bejelentés után 13%-a volt férfi).

Megjegyzendő, hogy a genetikai konzultáció Kanadában kb. 300 US Dollárba kerül, a genetikai vizsgálat költsége pedig 1000 US Dollár körül van (hazánkban 1 millió Ft).

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Journal of Clinical Oncology

3. The New York Times

4. Medscape Medical News 

5. Journal of Clinical Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.