hirdetés

A BRCA1-mutációt hordozó férfiaknál nagyobb a prosztatarák kockázata

BRCA1-mutáció jelenlétében csaknem négyszer akkora a prosztatarák előfordulásának valószínűsége, mint a férfiak átlagos populációjában – közölték az Institute of Cancer Research és a Royal Marsden NHS Foundation Trust kutatói. A BRCA1 gén mutációját nemcsak olyan személyeknél mutatták ki, akiknek családjában fordult elő már emlőrák, hanem a petefészekrák szempontjából terhelő anamnézissel rendelkező egyéneknél is.

hirdetés

A British Cancer Journal által nyilvánosságra hozott adatok szerint a mutáns BRCA1 gént hordozó férfiaknál az átlagosnál jóval nagyobb az esélye annak, hogy a prosztatarák egy igen agresszív formája fordul elő. A szerzők kifejezik abbéli reményüket, hogy mostani megállapításaik nyomán módosulnak a prosztatarák szűrővizsgálati és terápiás stratégiái. Amennyiben idejekorán fény derül a BRCA1-mutációra, úgy a prosztatarák szűrése már jóval fiatalabb életkorban megkezdődhet, ennek nyomán pedig azonnali és a mostaninál célzottabb kezelés indítható, amennyiben a rosszindulatú daganat valóban kialakul.

Nagy-Britanniában a prosztatarák eseteinek több mint 50 százalékát 70 évesnél idősebb férfiaknál kórismézik, és e tény az életkort az egyik legfontosabb kockázati tényezővé emeli. A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban azonban a szűrővizsgálatba bevont 913 férfi csoportján belül a mutáns BRCA1 gént hordozó férfiak háromnegyede 64 évesnél fiatalabb volt. Ez arra int, hogy a hibás gén jelenléte korai figyelmeztető jelként értékelendő arra nézve, hogy az adott személynél nagyobb az esélye a fiatalabb korban jelentkező prosztataráknak.

Az Egyesült Királyságban a prosztatarák évente 10 ezer beteg halálát okozza, és évente 37 ezer új esetre derül fény. A prosztatarák világszerte a leggyakoribb daganattípus a férfiak körében, és az esetek számát tekintve az Egyesült Királyságban megelőzi a tüdőrákot. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az igen kedvezőtlen halálozási statisztikákhoz nagyban hozzájárul, hogy sem a betegek, sem az orvosok nem gondolnak a betegségre időben. A korábbi felmérések szerint a felnőtt férfiak 70 százaléka semmilyen ismerettel nem rendelkezik a prosztatarákról, és nem tudják, hogy mely tünetek észlelésekor kell felmerülnie e tumorfajta gyanújának. A szerzők szerint évente több ezer beteg élete lenne megmenthető azzal, ha a közvéleményt kelő információkkal látnánk el a betegségről.

A Prostate Action nevű szervezet vezető tisztségviselője, Emma Malcolm ezt mondja: „A prosztatarák korai felismerése nagyban növeli a sikeres kezelés esélyét, e pillanatban azonban nincs a kezünkben hatásos módszer e daganatfajta szűrésére. Régóta ismert az emlőrák és prosztatarák közötti összefüggés, és a mostani kutatás újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a BRCA1-mutációt hordozó férfiaknál az átlagosnál nagyobb a prosztatarák előfordulási kockázata. Az ennek kimutatására alkalmas tesztek gyorsabbá és olcsóbbá tételével máris közelebb juthatunk ahhoz, hogy a veszélyeztetett férfiakat már korábban azonosíthassuk, és megkezdődhessen rendszeres nyomonkövetésük.”

A cikk szerzője, Rosalind Eeles a következőket teszi hozzá a fentiekhez: „Egészen mostanáig élt némi kétely azzal kapcsolatban, hogy a BRCA1 gén mutációi valóban fokozzák-e a prosztatarák kialakulásának esélyét. Ez a nagy vizsgálat azt jelezte, hogy a prosztatarákos férfiak csoportjában 1 a 200-hoz annak valószínűsége, hogy az említett mutáció jelen van. Másként szólva ez az jelenti, hogy a BRCA1-mutáció jelenlétében 3,8-szer nagyobb a prosztatarák előfordulásának kockázata, mint az említett géneltérés nélkül. Az abszolút kockázatra vetítve ez 65 éves korra 9%-os kockázatot jelez a prosztatarák szempontjából. A most kapott eredményeknek a jelentősége abban áll, hogy léteznek olyan szerek, melyekkel a BRCA1-mutáció specifikus defektusait vehetjük célba, így a legfrissebb megfigyelések megnyithatják a lehetőséget a genetikai eltérésekre alapozott célzott gyógyszeres terápiák megteremtéséhez.”

A Cancer Research UK tudományos információs igazgatója ekként kommentálta a British Cancer Journal cikkét: „Korábban is feltételeztük már, hogy a BCCA1-mutáció-hordozó férfiaknál nagyobb a prosztatarák kockázata, de a vizsgálat most pontos számszerű adatokat is szolgáltatott e kockázatfokozódás mértékéről. Ez segíthet az orvosoknak abban, hogy az érintettek számára megtalálják az optimális szűrővizsgálati és terápiás stratégiákat. A későbbi kutatások remélhetőleg új lehetőségeket is adnak a kezünkbe a betegség megelőzéséhez, kórismézéséhez és kezeléséhez.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.