hirdetés

A BRCA2 gén mutációja a tüdőrák kockázatát is növeli

A BRCA gének mutációi közismerten fokozzák a női emlő- és petefészekrákok előfordulási esélyét. Az Egyesült Királyságban működő Rákkutató Intézet vizsgálatából azonban most fény derült a BRCA2 génmutáció és a tüdőrák fokozott kockázata közötti összefüggésre is a dohányosok körében.

hirdetés

Az American Cancer Society adatai szerint évente több mint 224 ezer amerikainál diagnosztizálnak tüdőrákot. Jól ismert tény, hogy a dohányzás a tüdőrák kockázati tényezőjének számít, ami a betegség okozta halálozás több mint 80 százalékában mutatható ki. A Richard Houlston által vezetett kutatásban részt vevő szakemberek azonban most azt hangsúlyozzák, a korábbi vizsgálatok tanúsága szerint genetikai faktorok is állhatnak a betegség hátterében.

Ennek bizonyítására a kutatócsoport tüdőrákban szenvedő betegek (n = 11 348) DNS-ét vetette össze olyan személyekével (n = 15 861), akiknél nem állt fenn ilyen betegség. A Nature Genetics című lapban nemrégiben publikált tapasztalataik azt mutatták, hogy míg egy átlagos dohányosnál 13−15 százalékos a valamikori tüdőrák kialakulásának esélye, a BRCA2 gén mutációjának jelenlétében ez az arány 25 százalék. A BRCA2 mutációja tehát tovább fokozza a tüdőrák előfordulásának kockázatát. A legmarkánsabb összefüggés az epiteliális rákok esetében mutatkozott. Azt is felfedezték, hogy a tumorok ezen altípusában egy másik gén, a CHEK2 mutációja is gyakori. E gén felelős a sejtosztódás megállításáért, miután a DNS károsodást szenvedett.

A szerzők szerint eredményeik arra utalnak, hogy a tüdőrák említett alfajában szenvedő betegek számára előnyös lehet olyan gyógyszerek alkalmazása, melyek a BRCA-mutációkhoz társuló más rákok esetében már hatásosnak bizonyultak. Megjegyzik például, hogy a poli-ADP-ribóz polimeráz (PARP) inhibitorok sikeresnek mutatkoztak a petefészek és az emlő rosszindulatú daganataiban, ám arra is figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy e szerek tüdőrákban is alkalmazhatók-e.

„Vizsgálatunk megmutatta, hogy két gén, a BRCA2 és a CHEK2 mutációi − a dohányzással karöltve − igen jelentős szerepet játszanak a tüdőrák kialakulásának kockázatában. Különösen a BRCA2 jelentős e szempontból, melynek mutációja jelenlétében 1,8-szeresére emelkedik a tüdőrák kockázata. A halálozási arány a legnagyobb mértékben úgy csökeknthető, ha az embereket rábírjuk a dohányzásról való leszokásra. Ennek különösen a betegségre való genetikai hajlam megléte esetén van kritikus jelentősége.”

Korábbi kutatások azt is igazolták, hogy az úgynevezett „third hand” dohányzás – azaz a különböző felszínekről, illetve a szobalevegő porszemcséitől származó nikotin- és kátrányrészecskék is DNS-károsodáshoz vezetnek, ennél fogva fokozzák a rákkockázatot. A manchesteri egyetem egy másik vizsgálata arra is rávilágított, hogy az aktív és passzív dohányzás is elősegíti a hallásvesztés kialakulását.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.