hirdetés

Az antidepresszívumok lassú hatáskezdetének háttere

Az új képalkotó adatok szerint a szelektív szerotonin-visszavétel-gátlókkal (SSRI) történő kezelés megkezdése és a depressziós beteg hangulatának javulása közötti tipikus késés oka az agyi szinaptikus sűrűség növekedéséhez szükséges időben keresendő.

hirdetés

Egy kettős vak vizsgálatban több mint 30 önkéntest véletlenszerűen osztottak be 3-5 hétre az SSRI eszcitalopramhoz vagy placebóhoz. A PET-képalkotás segítségével a kutatók azt találták, hogy a hatóanyagot szedő betegeknél idővel a szinaptikus sűrűség jelentősen megnőtt a neokortexben és a hippokampuszban.

Az eredmények a vizsgálatot végző Dr. Gitta Moos Knudsen (Koppenhágai Egyetemi kórház, Dánia) szerint arra engednek következtetni, hogy az SSRI-k növelik a szinaptikus sűrűséget a depresszióban kritikusan érintett agyterületeken, ami arra utal, hogy az agyban lévő szinaptikus sűrűségnek köze lehet az antidepresszánsok működéséhez, és ez célpontot jelenthet a depresszió elleni új gyógyszerek kifejlesztéséhez. Továbbá az adatok arra utalnak, hogy a szinapszisok hetek alatt épülnek fel, ami megmagyarázná, hogy miért kell ennyi idő e gyógyszerek hatásának érvényesüléséhez.  

Az eredményeket itt, a 36. European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) kongresszuson mutatták be, és egyidejűleg online is megjelentek a Molecular Psychiatry című szaklapban.

Az SSRI-ket széles körben alkalmazzák depresszió, szorongás és kényszerbetegség esetén. Feltételezések szerint a neuroplaszticitáson és a szinaptikus remodelingen keresztül javítják a kogníciót és az érzelemfeldolgozást javítása érdekében, ez azonban klinikailag még nem bizonyított.

A vizsgálatba vont egészséges önkéntesek véletlenszerűen 20 mg eszcitalopramot vagy placebót kaptak 3-5 héten át. Az agyi történések feltárására PET-vizsgálatot végeztek 11C-UCB-J izotóppal, amely lehetővé teszi az agyban a szinaptikus vezikuláris glikoprotein 2A (SV2A), a szinaptikus sűrűség, valamint a sűrűség időbeli változásának leképezését a hippokampuszban és a neokortexben.

2020 májusa és 2021 októbere között 17 személy kapott eszcitalopramot, 15 pedig placebót. A két csoport között nem volt szignifikáns különbség az életkor, a nem és a PET-hez kapcsolódó változók tekintetében. A szérum eszcitalopram mérések megerősítették, hogy az aktív gyógyszercsoportban minden résztvevő megfelelt a követelményeknek. Amikor a szinaptikus sűrűséget egyetlen időpontban, átlagosan 29 nappal a gyógyszerszedés kezdete után értékelték, nem volt szignifikáns különbség az eszcitalopram- és a placebócsoport között sem a neokortexben (P = 0,41), sem a hippokampuszban (P = 0,26).

Az SV2A szintekre gyakorolt időfüggő hatás másodlagos elemzése során azonban jelentős különbséget találtak a két vizsgálati csoport között. A placebóval összehasonlítva az eszcitalopramot szedő résztvevőknél jelentősen megnőtt a szinaptikus sűrűség mind a neokortexben (rp-érték, 0,58; P = 0,003), mind a hippokampuszban (rp-érték, 0,41; P = 0,048), ez összhangban van azzal a klinikai megfigyeléssel, hogy a szinaptikus sűrűség kialakulásához időre van szükség, de az nem bizonyított, hogy a szinaptikus sűrűség növekedése előfeltétele-e a tünetek javulásának.

Forrás:

36th European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) Congress. Abstract S14.04 and P.0378. Presented October 8 and 9, 2023.

 

Mol Psychiatry. Published online October 9, 2023. https://www.nature.com/articles/s41380-023-02285-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.